4K video – istine i zablude

Revolucija televizije počela je uvođenjem Full HD rezolucije. Sledeća velika stvar bio je 3D, zakrivljeni ekrani, dok je danas fokus postavljen na Ultra HD i 4K video. Međutim, mnogi korisnici još uvek imaju problema da pravilno rastumače sve te skraćenice, šta one znače u praksi i da li su nam uopšte takvi televizori potrebni. Poređenje 4K video rezolucije sa nekim drugim standardima i kako to izgleda u praksi možete da pogledate ovde.

4k-logo

4K video znači horizontalnu rezoluciju od 4096 piksela. Ova rezolucija je definisana od strane organizacije Digital Cinema Initiatives. Pošto postoje različiti standardi odnosa stranica kod filmova, ovde nije definisana vertikalna rezolucija.

Ultra HD tehnički nije 4K, s obzirom da je njegova rezolucija 3840×2160 piksela. Ipak, u praksi to nema tolikog značaja i Ultra HD i 4K rezolucije se najčešće izjednačavaju.

Slika na 4K televizorima teoretski, kao i u prodavnici, izgleda savršeno. Međutim, kada dođu kući i priključe taj televizor na svoju antenu, mnogi kupci postaju razočarani i misle da su prevareni. To je zato što, kada se signal standardne definicije koju emituju domaći TV kanali, prikaže na 4K televizoru, na njemu se uočavaju svi nedostaci te rezolucije. Mutna i nejasna slika su rezultat razlike između emitovane i rezolucije na televizoru, a tome doprinosi i neizbežni šum koji nastaje u transportu signala, koji se još i multiplicira na TV-u u pokušaju da “razvuče” SD signal preko celog ekrana.

Pročitajte i tekst:  SuperCharge tehnologija za brzo, efikasno i bezbedno punjenje telefona

Za sada je jedini način za potpuno iskorićenje 4K televizora, preuzimanje 4K video snimaka sa Interneta. Na ovoj adresi postoji dobro klasifikovana lista sajtova sa kojih možete besplatno i legalno da izvršite download 4K video snimaka.

Izvor:  Download 4K video