Android N donosi split-screen na telefone

Podeljeni ekran i poboljšane kontrole za notifikaciju samo su neke od funkcija koje mogu da se vide u preview verziji nove verzije Android operativnog sistema. Android N, kako je za sada nazvan, prosleđen je developerima na testiranje. Google je rekao da su ovog puta malo požurili sa beta verzijom kako bi proizvođačima omogućili da pripreme svoje uređaje za ovaj OS, jer je uobičajeno vreme za njeno predstavljanje na godišnjoj Andorid Developer konferenciji koja se održava tokom leta. Ipak pravi razlog za to je verovatno činjenica da je Marshmallow još uvek zastupljen na manje od 3% Android uređaja, dok se Lolipop vrti na oko 36% Android telefona i tableta.

android_n

Kao što smo na početku teksta rekli, glavni novitet je da će korisnici moći da kontrolišu i vide dve aplikacije na ekranu u isto vreme. Pri tome, one će moći da razmenjuju međusobno podatke. Za korisnike nekih modela Samsung telefona ovo ipak neće biti novitet, jer je ta funkcionalnost već ugrađena u verzije OS-a koje koriste. Iz Googla najavljuju i da će novi sistem biti štedljiviji, pa se očekuje duže trajanje baterije.

Kao što znate, Google tradicionalno naziva nove verzije po slatkišima, pa je stoga Android N samo trenutni, radni naziv, dok se ne odluči koja poslastica će imati čast da stoji pored imena Android.

Pročitajte i tekst:  Poznati posetili Huawei magični karavan