Apple MacBook Pro (2016) – rešenja dijagonale ekrana 13.3 inča

Posle podužeg vremenskog perioda (nešto malo više od 4 godine) Apple je kupcima i ljubiteljima MacBook Pro računara u oktobru mesecu prošle godine predstavio nove modele ovih mašina, kompletno redizajnirane i hardverski i softverski značajno poboljšanje u odnosu na poslednji upgrade prethodne generacije. U osnovi novi MacBook Pro računari su u svakom pogledu revolucionarni, počevši od toga da im je portabilnost podignuta na značajno viši nivo, do toga da poseduju inovativni Touch Bar koji otvara nova vrata funkcionalnosti i još lakšu upotrebu prečica koje smo do sada viđali samo u okviru aplikacija, a ne kao fizičke instance. Druženje sa novim MacBook Pro računarima započinjemo sa modelima manje dijagonale tj. veoma popularnim 13.3 inčnim rešenjima.

Kompanija iz Kupertina svesna je ogromne popularnosti MacBook Pro računara dijagonale 13.3 inča i upravo iz tog razloga iz generacije u generaciju sve više forsira ove modele. Ključni razlog zašto je to tako svakako se krije u visokom stepenu portabilnosti koju donose ovi modeli, ali i činjenici da ovi notebook-ovi mogu da urade sve što mogu i njihova veća i moćnija braća. Aktuelna ponuda 13.3 modela je sledeća – dotupan je jedan model bez Touch Bar-a i dva sa Touch Bar-om. Pored Silver završnice sada je tu i Space Gray varijanta koja ima za zadatak da dodatno zainteresuje kupce za ove modele. U osnovi ovo je potez koji Apple već neko vreme sprema (videli smo ovu boju kod novih MacBook računara) jer se Space Gray boja odlično pokazala u prodaji ostalih proizvoda, a prvenstveno iPhone telefona i iPad tableta.

Izrada 13-ica je savršena – svakom detalju je posvećena maksimalna pažnja, a samo kućište je napravljeno od posebne vrste aluminijuma koji se lako održava i nije podložan uticaju spoljnih faktura. Delimično je otporan i na ogrebotine, tako da iako se slučajno površina kućišta zakači nekim tupim predmetom velika je verovatnoća da mu neće biti ništa. Vizuelno gledano na svim dostupnim modelima ove dijagonale sve je svedeno – nema nikakvih detalja, ničeg specijalnog što bi odskakalo od čiste klasike i maksimalne jednostavnosti.

Pročitajte i tekst:  Samsung Space Monitor - moderan, minimalistički i fleksibilan dizajn

Novi MacBook Pro 13.3 računar bez Touch Bar-a je kreiran za umereno zahtevne korisnike i to se jasno vidi po njegovoj konfiguraciji. Osnovu mu čini dvojezgarni Core i5 procesor (2.0GHz, opciono dvojezgarni Core i7 na 2.4GHz), 256GB fleš storidža (opciono maksimalno do 1TB SSD) i 8GB LPDDR3 radne memorije na taktu od 1866MHz. Ovaj računar je moguće naručiti i sa maksimalno 16GB radne memorije sa kojom postaje za nekih 30% do 35% brži. Za grafiku na ovom modelu brine se Intel Iris 540 GPU koji je integrisanog tipa i koji sasvim solidno obavlja posao. Konkretno u kombinaciji sa Retina ekranom (2560×1600 dpi) ovaj grafički podsitem omogućava sasvim komforan rad sa multimedijom, grafikom i 3D objektima poslednje generacije.

Rešenja sa Touch Bar-om su pravi profesionalci. Oba dostupna modela dolaze sa dvojezgarnim Core i5 procesorom na radnom taktu od 2.9GHz, 8GB LPDDR3 memorije na frekvenciji od 2133MHz i 256GB, odnosno 512GB fleš storidža. Ove računare moguće je takođe opciono naručiti sa Core i7 procesorom, 16GB radne memorije i većim skladišnim prostorom (maksimalno 1TB SSD). Grafički podsistem na ovim modelima drastično je bolji, a nosi ga takođe integrisani Intel-ov GPU – Intel Iris 550. Sa ovim GPU-om bez ikakvih problema moguće je obrađivati kompleksniju grafiku i raditi ozbiljan editing HD video sadržaja, ali i više od toga. Idealan je za rad sa slikama u foto editorima i obradu kompleksnih 3D objekata. Za građevince, fotografe, dizajnere i arhitekte, ovo je zaista dobra grafika upakovana u kompaktni računar.

Pročitajte i tekst:  Prodato preko 30 miliona Epson Ink Tank Inkdžet štampača velikog kapaciteta

Konektivnost je svakako jedna od jačih strana novih MacBook Pro računara dijagonale ekrane od 13.3 inča. Svi dostupni modeli imaju Wi-Fi (802.11ac) i Bluetooth (Bluetooth 4.2) konekcije po poslednjim standardima, dok se za žičnu interaktivnost u slučaju rešenja bez Touch Bar-a brinu dva USB-C porta, odnosno četiri u slučaju modela sa Touch Bar-om. Isti su zaduženi kako za transfer podataka, tako i za punjenje baterija, ali i za povezivanje sa raznoraznim nosačima slike i zvuka. Inače, baterija na svim novim/dostupnim 13.3 modelima donosi radnu autonomiju od 10 časova i veoma brzo se puni po pražnjenju – za nešto manje od sat vremena baterija na ovim računarima se napuni u full-u i spremna je za novi ciklus od 10 časova. Ako se kontrast smanji za nekih 30% (veoma malo se gubi na kvalitetu slike) broj radnih časova se poveća za dodatnih 4h-5h, zanimljivo, zar ne?

I tastatura i Force Touch trackped su unapređeni, tako da u radu donose jedno potpuno novo korisničko iskustvo. Zapravo, samo je tastatura unapređena, novim tasterima plitkog hoda, dok je Force Touch trackped po prvi put implementiran u MB Pro familiju računara. Isti je nekoliko puta veći u poređenju sa Multi-Touch trackped-ima viđanim na prethodnim generacijama rešenja i daleko je prijatniji pod prstima. Kompletna podrška za sve poznate multi gestikulacije je tu, kao i puna reakcija na levi i desni klik. Suštinski najveća fizička inovacija na novim MB Pro 13.3 računarima je Touch Bar (isključujući model bez istog) na koji je moguće izvesti ikonice koje korisnici najčešće koriste u svojim programima. Za većinu programa ključne ikonice se automatski isvedu i prilagođavaju se radu korisnika, što je fenomenalno i definitivno ubrzava posao. Touch Bar donosi i brojne druge mogućnosti i što je jako važno lako se kastimizuje.

Pročitajte i tekst:  AGON by AOC najavljuje lansiranje novog modela gejming monitora

Novi MacBook Pro 13.3 notebook-ovi su fantastični računari, visokog stepena mobilnosti i sjajnih performansi. Kako dolaze sa nešto svetlijim Retina ekranima, tako i slika koju nude donosi živahnije i prirodnije boje. Sve na njima je savršeno uklopljeno i upakovano i to je u biti njihova najveća prednost. Ako se na sve još doda i činjenica da je reč o veoma, veoma brzim mašinama zaključak je jasan – MB Pro 13.3 notebook-ovi u klasi malih, ultraportabilnih mašina nemaju nikakvu konkurenciju – jednostavno, najbolji su! U svakom pogledu su isperd ostalih rešenja! Nova, Space Gray boja je dodatni pogodak, kao i fantastični macOS sa tonom novih funkcija. Cene sa druge strane nisu baš inspirišuće, ali svako ko iole poznaje cenovnu politiku kompanije iz Kupertina zna da je to sa razlogom i zna da je to zbog nadprosečnog kvaliteta izrade i svakog detalja koji poseduju ove mašine! Vrede svakog dinara, to bi bio najrealiniji zaključak.

Cena (sa PDV-om): 0d 226.990,00 dinara

Kontakt: iStyle