BenQ BL2405PT – vrhunski kancelarijski monitor!

Poslovni monitori kompanije BenQ oduvek su važili za jedne od najboljih u klasi, bar kada je upitanju odnos cena-kvalitet, međutim ova kompanija sada ide korak dalje nudeći kupcima profi kancelarijske monitore opremljene najnovijim tehnološkim rešenjima za poboljšanje kvaliteta slike i brže i lakše obavljanje svakodnevnih kancelarijskih poslova. Jedan od monitora iz poslovne klase ovog proizvođača koji spaja napredne tehnologije sa modernim dizajnom i besprekornom slikom nosi oznaku BL2405PT i spada među deset najtraženijih biznis monitora na svetu u ovom trenutku. Šta to sve ovaj monitor čini drugačijim od svoje braće iz klase i može li on da ponudi nešto više od običnog poslovnog monitora?

benq-bl2405pt

Za BL2405PT se može reći da je klasičan poslovni monitor bez nekih posebno zanimljivih “ispada” u pogledu dizajna tj. vizuelnog identiteta. Napravljen je od kvalitetnih materijala i ima veliko i lepo rešeno postolje koje ga čini stabilnim apsolutno na svim podlogama. Njegovu osnovu čini TN panel dijagonale 24 inča i maksimalne rezolucije od 1920×1080 piksela koga osvetljava LED pozadinsko osvetljenje poslednje generacije zahvaljujući kom korisnik ima osećaj kao da se nalazi ispred nekog prosečnog IPS monitora, a ne ispred TN panela. Dobar panel i izbalansirano osvetljenje pored kancelarijske primene daju BL2405PT monitoru solidan prostor i za prikazivanje multimedijalnih i grafičkih sadržaja visoke definicije, ali i za obradu 3D elemenata i kompleksnih grafičkih objekata.

Pročitajte i tekst:  ADATA predstavlja XPG EMIX H30 i I30 slušalice, kao i SOLOX F30 pojačalo

Tehnološki posmatrano ovo je jedan od onih monitora kod kojih je BenQ ugradio sve što se moglo ugraditi. Tu je tehnologija za smanjivanje/redukciju treperanja oka koja obezbeđuje posmatranje slike bez većih naprezanja očiju. Prosečni LCD ekrani trepere 200 puta u sekundi dok kod BL2405PT trperanja nema uopšte, što znači da je zamor očiju sveden na minimum. Svaki monitor proizvodi spektar plavog svetla koji je od ključnih uzročnika oštećenja oka, naprezanje oka, glavobolja i poremećaj spavanja. BenQ-ova unikatna tehnologija niskog plavog svetla koja je implementirana na ovom monitoru je konstruisana da reši svakodnevni problem sa izlaganjem plavom svetlu i omogućava zdravije vreme provedeno ispred računara. Sve korekcije plavog svetla moguće je aktivirati preko predefinisanih tastera za OSD (multimedija – 30% smanjenje, surfovanje po Internetu – 50% smanjenje, kancelarija – 60% smanjenje, čitanje – 70% smanjenje…) što je veliko plus za krajnjeg korisnika…

Posebnost ovog monitora su svakako još neke tehnologije za koje preporučujemo detaljno istraživanje na oficijalnoj stranici proizvođača, a ono na šta se mi fokusiramo u nastavku je kvalitet slike. Isti je apsolutno za svaku pohvalu – reprodukcija svih pigmenata u spektru je verna. Testovi pokazuju kako su i najteže boje za reprodukciju u slučaju ovog monitora verno prikazane – bez bilo kakvih deformacija i izobličenja. To se najbolje može videti prilikom gledanja novih animiranih filmova i SF naslova poslednje generacije, ali i kod prikaza kompleksnih grafičkih sadržaja. Detaljnost je takođe odlična, kao i  idljivost sitnih detalja iz različitih uglova. U jednoj rečenici – BL2405PT monitor daje savršenu sliku!

Pročitajte i tekst:  Canon unapređuje štampu velikog formata

Pre nego izvedemo zaključak par rečenica i o pratećem OSD-ju. Isti je nove generacije i minimalističkog je tipa/izgleda, što većina korisnika voli jer su sve opcije rešene tako da budu na dohvat ruke. Grafički ovo je svakako jedan od najlepše rešenih OSD-ja za monitore kancelarijskog tipa i definitivno je funkcionalan i pametan, a to je ono što fali mnogo naprednijim monitorima od BL2405PT. Preko pratećeg OSD-ja je moguće konfigurisati apsolutno sve – od nivoa osvetljenja do Eko radnih modova sa kojima je moguće uštedeti i do 40% energije, čime se čuva životna okolina  i širi pozitivna odgovornost o očuvanju planete…

A sada ono glavno – rezime. Utisci nakon par dana druženja sa ovim monitorom su sjajni. Sve je odlično izbalansirano, slika je jasna, a boje nikada prirodnije i što je jako važno BL2405PT se bez problema odlično razume sa svim izvorima video signala. Velika prednost mu je kvalitet izrade, kao i sjajno rešeni Eko modovi sa kojima se zna pristojno uštedeti. Cenovno gledano ovaj monitor je i korektno pozicioniran zbog čega ima velike šanse da bude jedan od najprodavanijih u svojoj klasi!

Cena (sa PDV-om): 23.699,00 dinara

Kontakt: List