BenQ BL2711U – surovi profesionalac!

Popularnost profesionalnih monitora različitih namena veoma je velika, posebno u građevinskoj, dizajnerskoj, grafičkoj i filmskoj industriji, ali i genralno svim granama gde je potrebno/neophodno raditi sa najvišim kvalitetom prikaza. Profesionalni CAD monitori svakako su najzanimljiviji jer mogu da pokriju širok spektar primena i veoma su fleksibilni u smislu podešavanja i postizanja maksimalnog kvaliteta boja. Kompanija BenQ vodeći je proizvođač profesionalnih monitora različitog tipa i ime je koje na tržištu dominira sa sjajnim rešenjima. Jedan od monitora ovog tipa koji je trenutno u žiži javnosti nosi oznaku BL2711U i kreiran je kao profesionalni CAD monitor. BL2711U je prvi na svetu 27” 4K2K monitor sa rezolucijom ultra-visoke definicije (UHD) i 100-postotnom sRGB pokrivenošću, IPS tehnologijom i ekskluzivnim načinima rada za animaciju i CAD/CAM te niskim nivoom emisije plavog svetla što poboljšava efikasnost svakog dizajnera i animatora…
BenQ BL2711U je jednostavno dizajniran monitor oštrih ivica i besprekorne izrade. Krasi ga moderno osmišljeno postolje, veliki ekran od 27 inča i maksimalna radna rezolucija od 3840×2160 dpi. Kao i većina monitora ovog tipa osnovu mu čini IPS panel (u ovom slučaju poslednje generacije) koji sam po sebi donosi odlične uglove gledanja (178/178), kao i impresivan dinamički i prirodni kontrast. Pozadinsko osvetljenje je LED tipa, dok je odnos stranica 16:9. Poput svih monitora koji su bazirani na IPS matricama tako i BL2711U ima nešto sporiji odziv tečnih kristala (12ms, 4ms (GtG)), međutim sa druge strane donosi sliku besprekornog kvaliteta i odlično izbalansiranih boja. Od sličnih rešenja tržištu izdvaja se po vrsnim ulaznim konektorima (DVI-DL/HDMI1.4/HDMI2.0/DP1.2/headphone jack/line in), posedovanju dobrih zvučnika (3Wx2) i implementiranim USB portovima – USB 3.0×2 (Side) i USB 3.0×2 (Rear). Ovaj monitor spada među manje potrošače energije zbog čega nosi brojne nagrade i priznanja o energetskoj efikasnosti.
CAD/CAM prednosti
Profesionalni CAD/CAM inženjeri i dizajneri rade sa izuzetno detaljnim modelima, zbog čega im je vitalno potrebna vrhunska jasnoća prikaza koja će osigurati precizan dizajn. BenQ-ov BL2711U monitor nudi niz rešenja za vrhunski prikaz slike, uključujući način rada CAD/CAM koji na površinu iznosi i najsitnije detalje za korisnike paketa Pro/E, SolidWorks, AutoCAD, CATIA ili drugih CAD/CAM programa. Prepoznavajući potrebe za kolaboracijom i radom na više zadataka, BenQ je ovom monitoru dodao niz promišljenih funkcija koje će osigurati visoku produktivnost za korisnike koji istovremeno rade na nizu zadataka ili upoređuju i diskutuju dizajnerska rešenja sa kolegama. Za jasno razlikovanje detalja u komplikovanim žičanim prikazima objekata, način rada CAD/CAM menja postavke boja i kontrasta na monitoru kako bi grafičari i dizajneri mogli da vide detaljan prikaz i kako im nikada više ne bi promakla ni jedna jedina linija.
Idealan za animacije
Profesionalni animatori udahnu život u pokretne slike, pri čemu su i najsitniji detalji bitni za stvaranje što životnijih animacija. Kako bi odgovorio na potrebe najzahtjevnijih animatora, BenQ-ov BL2711U monitor nudi preciznost bez kompromisa kod prikaza svake nijanse, kroz niz optimiziranih postavki za kalibraciju slike, uključujući način rada Animation koji poboljšava osvetljenje. Monitor raspolaže i raznim drugim funkcijama koje omogućavaju da istovremeno prikaže sve potrebne informacije bez potrebe za podešavanjem boja, tako da ni jedan detalj ne može promaći očima animatora. Kako bi se olakšao razlikovanje detalja na teksturama u tamnijim područjima, BenQ je za ovaj monitor i celu seriju razvio poseban način rada, takozvani Animation koji poboljšava osvetljenje u tamnim područjima animacije, a da pritom ne posvetljuje nepotrebno svetle dijelove. To omogućava animatorima da bez poteškoća precizno menjaju i prilagođavaju svoje delo. Deset nivoa osvetljenja otkriva detalje u tamnim područjima za što preciznije rezultate.
Videomontažeri, ovo je monitor za vas
Preciznost boja i dobar pregled kadra izuzetno su važni za sve profesionalne videomontažere. Ovaj BenQ-ov monitor, kao i cela BL serija nudi zadivljujuću 100% sRGB pokrivenost, QHD i 4K2K UHD rezolucije za što jasniju sliku i živopisne boje. Velika radna površina u kombinaciji sa optimalnom preciznošću prikaza na ovom monitoru daje montažerima nesmetan pristup svim alatima za obradu, aplikacijama i slikama koje su im potrebne, kako bi svaki posao mogli da obave sa maksimalnom efikasnošću. BL2711U monitor je između ostalog napravljen i tako da podržava specifikaciju boja REC. 709, poznatu po tome što se standardno koristi za HDTV. Nativni REC. 709 gamut osiguraće da svaka nijansa bude verno prikazana sa optimalnom preciznošću.
I još po nešto
Za praktičniji rad i veću produktivnost, funkcije PIP i PBP na BL2711U monitoru omogućavaju da se upoređuju dve ili više slika kao i da se istovremeno prikazuju crteži sa dva računara za lakšu raspravu/diskusiju o njima. Uz pomoć BenQ-ovog softvera (Display Pilot Software) moguća je promena proporcije radne površine kako bi se bolje odrađivali poslovi u okviru više aplikacija.
Softverski paket Display Pilot je potpuno rešenje za dizajnere koji žele da podese prikaz na svom monitoru. Preko njega moguća je dodela posebnih podešavanja boja programima koji se često koriste uz pomoć funkcije Application Tuning – Display Pilot će automatski aktivirati podešavanja kada se koriste određeni programi (unapred definisani). Ostale funkcije uključuju automatsko pivotiranje, podelu radne površine, sliku u slici i sliku pored slike (PIP/PBP), te podešavanje postavki kao što su osvetljenje i druge.
Kvalitet slike
Kvalitet slike koji donosi BL2711U monitor je u najmanju ruku impresivan. Sve boje su maksimalno verno reprodukovane, dok je detaljnost iznad proseka. U biti ovo je monitor koji na ovom polju nudi najviše poređeno kroz odnos cena-kvalitet. On je na svim testovima pokazao superiornost u odnosu na slična konkurentska rešenja iz istog cenovnog ranga, a po pitanju detaljnosti (trenutno) nema sebi ravnog. Svi kolor, Altona i multimedijalni testovi jasno pokazuju da je BL2711U ozbiljan monitor koji ide dosta ispred svojih konkurenata i donosi sliku o kojoj se do sada samo moglo maštati. Prelom grafike, rad sa 3D objektima, montaža video materijala i rad u CAD/CAM aplikacijama za njega su više nego lagan posao…
Suma sumarum
Suma sumarum BL2711U je monitor koji će svaki grafičar, arhitekta, građevinac ili video montažer poželeti na svom stolu. Zbog svega što nudi, kao i zbog perfektne slike koju prikazuje na svom displeju BL2711U u ovom momentu zaista predstavlja jedan od najboljih CAD monitora i rešenje koje može da izvuče najviši mogući stepen detaljnosti. Sa dijagonalom od 27 inča, skupom sjajnih tehnoloških inovacija i lakom upotrebom ovaj monitor je preporuka sama od sebe. Za domaće tržište cena mu za sada nije poznata, ali očekuje da bude više nego korektna.
Cena (sa PDV-om): Uzorak
Kontakt: List
Pročitajte i tekst:  Monitor najviše klase – BenQ RL2455S