Centar za procenu sajber bezbednosti kompanije Huawei dokazao bezbednost u poslovanju

Kineska kompanija za proizvodnju telekomunikacione opreme, Huawei Technologies Co Ltd, dobila je i zvaničnu potvrdu za kompaniju koja svoje poslovanje može obavljati bez potrebe za brigu za nacionalnu bezbednost Velike Britanije. Procenu je izvršio odbor HCSEC koji je ustanovljen 2013. godine u cilju nadgledanja poslovanje kompanije.

huawei_0

Huawei je drugi najveći proizvođač telekomunikacione opreme u svetu, i njihovi proizvodi se nalaze u širokoj upotrebi u Velikoj Britaniji više od decenije. Uprkos ugovoru od više milijardi funti između najvećeg britanskog operatera fiksne telefonije, kompanije BT, i kompanije Huawei, potencijalni problemi zbog pristupa stranih subjekata kritičnim mrežama, kao i politička istorija osnivača kompanije Huawei, Rena Žengfeija, doveli su do toga da britanski zakonodavci predlože stroži nadzor poslovanja kompanije Huawei.

Odbor koji je nastao kao posledica ove odluke, i koji se sastojao od predstavnika vlade, obaveštajnih službi i direktora kompanije Huawei, nadgledao je niz nezavisnih testova kvaliteta i bezbednosti koji su na kraju doveli do pozitivne procene bezbednosti kompanije. ,,Bilo koji rizici po bezbednost Velike Britanije povodom uključivanja kompanije Huawei u britanske kritične mreže su dovoljno umanjeni“, zaključio je odbor.

U kompaniji Huawei su sa zadovoljstvom pristali da sarađuju sa vladinim zvaničnicima i nezavisnim revizorima za kvalitet, ne bi li dokazali svoju sajber bezbednost. ,,U vremenu globalizacije, međusobne povezanosti i digitalizacije, moramo svi da sarađujemo da bismo pronašli najbolja rešenja za izazove sa kojima se susrećemo“, navedeno je izveštaju za štampu ove kompanije.

Pročitajte i tekst:  EMUI 9 verziju softvera koristi više od 80 miliona ljudi širom sveta

,,Huawei sa zadovoljstvom doprinosi pružanju sigurnosti korisnika naših usluga u Velikoj Britaniji u kvalitet naših proizvoda i rešenja kroz nadzor odbora HCSEC“, naveo je u mejlu za sajt SCMagazineUK.com, Rajan Ding, izvršni direktor kompanije Huawei Group Board i zamenik predsednika odbora HCSEC.