Da li izabrati laptop ili desktop računar?

Pitanje iz naslova postaje najvažnije kada stigne vreme za nabavku novog računara. Teško skupljeni novac za kupovinu potrebno je utrošiti najpametnije, a to često nije jednostavno. Laptop računari su već godinama unazad preuzeli primat nad desktop računarima, bar kada je količina prodatih primeraka u pitanju, ali ostaje pitanje da li je baš uvek opravdano koristiti ih. Oni izgledaju moderno, naročito ako su tanki i možete da ih ponesete sa sobom i da se hvalite pred prijateljima… Samo, što postoji jedna stvar na koju se često zaboravlja – to vam neće pomoći da brže i bolje obavite posao. A svrha računara je upravo u tome – da vam olakša i ubrza rad.

Dakle, šta dobijate, a šta gubite ako se odlučite za laptop? Dobijate mobilnost i ništa drugo. Laptop računari su generalno skuplji od desktop varijanti i mnogo su manje komforni za rad jer imaju manju tastaturu, manji monitor… Naravno, možete da dokupite veći monitor, eksternu tastaturu…, ali to povećava ionako velike troškove. Pri tome, u istom cenovnom rangu laptop računari imaju znatno slabije performanse od desktopa. Zato, samo ukoliko često putujete i ukoliko računar koristite za poslovne svrhe ima opravdanja kupiti laptop, gledajući sa strane uložene novčane investicije.

Desktop jeste na oko ružniji i možda deluje zastarelo u odnosu na laptop, ali ukoliko ste ograničeni novčanim sredstvima, definitivno je bolje rešenje. Za isti uloženi novac dobićete znatno jaču mašinu, koja može da ima sopstvenu grafičku kartu (što je od esencijalnog značaja ukoliko želite da se igrate na računaru). Osim toga, nadgradnja desktop računara je daleko jeftinija, jer možete da po potrebi dokupite samo hard disk, grafičku kartu, matičnu ploču, memoriju, procesor… što je kod laptopa često nemoguće (sem eventualno povećanja memorije i možda zamene za veći disk). Još neke od prednosti desktop računara su što je mnogo prijatnije kucanje na velikoj tastaturi, što je mnogo lepše odigrati neku igru na velikom monitoru i što imate daleko više komfora u radu. A i u slučaju kvara, popravke su mnogo jeftinije, upravo zbog činjenice da su modularni.

Pročitajte i tekst:  Kako trajno obrisati podatke sa hard diska?

Drugim rečima, ukoliko ste ograničeni finansijama, desktop bi i dalje trebao da vam bude prvi izbor prilikom kupovine računara, jer dobijate mnogo više za novac koji ste uložili, naročito ukoliko je primarna upotreba računara zabava. Laptop bi u tom slučaju bio dobar kao drugi računar. Kao osnovni računar laptop možete da kupite isključivo ukoliko imate dovoljno novca za dovoljno moćnu mašinu koja će po svojim radnim karakteristikama moći da parira desktopu.

Više informacija na: Servis laptop računara “Profi Computers”