Da li nam je potrebna dual-lens kamera na smart telefonima?

Kao što je opšte poznato, SLR kamera predstavljaja standard kvaliteta profesionalne fotografije, i obavezan alat za fotografe. S druge strane, pametni telefon može da pravi jasnije forografije samo u poređenju sa običnim digitalnim kamerama i nikada neće moći da se poredi sa SLR kamerama, uprkos naporima da se poveća broj piksela. Uz to, postoji još jedan problem koji pametni telefon nikada neće moći da reši. Njegov objektiv je skoro 20cm tanji od objektiva na SLR kameri.

Zbog toga, da bi se dostigao vrhunski kvalitet fotografije pomoću telefona, dvostruke kamere predstavljaju jedino rešenje. Razlika između jednostavne i dvostruke kamere je zapravo izbor bioničkog dizajna. Oči životinja predstavljaju optimalni dizajn prirode koji se razvijao kroz milijarde godina evolucije. 90% prenesenih informacija u ljudskom mozgu je vizuelne prirode. Stoga je osetljivost ljudksih očiju neverovatno visoka po pitanju auto-fokusa, automatske ravnoteže belila, automatske blende, automatske ISO vrednosti, automatske stabilizacije slike i praćenja mete.

Da bi dvostruke kamere radile, proizvođači telefona moraju da, pored CPU sistema, ulože u još tri aspekta. Pre svega, potreban je profesionalni tim za ugradnju dvostruke kamere koja se će stati u objektiv od 5mm i da se pri tom zadrži visok broj piksela, veliki otvor blende, brzina fokusiranja i stabilizacije slike, a eliminišu odsjaj na fotografijama i greške u proizvodnji. Pored toga, potreban je tim vrhunskih stručnjaka za pisanje algoritama za dvostruku kameru, koji bi radio po uputstvima profesionalnih fotografa. Oni bi zajedno trebalo da stvore veliki broj algoritama, uključujući preciznu superpoziciju dve slike iz sočiva, elegantnu zamućenost i tranziciju, i boju koja se može porediti sa naslovnicama.  Treća stvar je ISP (procesor signala slike) tim koji će osigurati da onog trenutka kada slikate, kamera može istovremeno da prikupi podatke iz oba sočiva, izmeri ih, spoji i sačuva.

Trenutno, Apple, Samsung i Huawei su jedine kompanije koje su se odlučile za ovako veliku investiciju. I ovo su jedina tri proizvođača telefona koji imaju svoj ISP procesor. Huawei ima tim od preko 100 programera koji rade na razvoju algoritama za dvostruku kameru. Kada se na to dodaju ostala dva tima, za ugradnju i razvoj ISP dizajna, ispostavlja se da je ulaganje kompanije Huawei po pitanju brojnosti mnogo veće od celih timova za istraživanje i razvoj većine ostalih proizvođača. Na primer, Huawei istraživački centar u Francuskoj je odgovoran samo za razvoj ISP procesora. Kada dizajn bude završen, biće integrisan u Kirin SoC koji proizvodi kompanija Hisilicon. Najnoviji Leica algoritam za dvostruke kamere zajedno razvijaju Huawei Mathematics Research Center u Francuskoj i Max Berek Innovation Lab. Huawei takođe ima tim programera u Japanu koji je zadužen za prilagođavanje i kalibrisanje kamere.

Pročitajte i tekst:  ADATA prenosna napajanja sa digitalnim ekranom

HUAWEI P9 je postavio nove standarde u fotografisanju telefonom

            Početak prodaje telefona HUAWEI P9 tokom 2016. godine bez sumnje predstavlja prekretnicu u istoriji fotografisanja telefonom. Inovacije su prethodno bile fokusirane na jasnoću slike i brzinu slikanja. Ali sa Leica dvostrukom kamerom, HUAWEI P9 je zapravo postavio nove standarde u fotografisanju telefonom. Pored jasnoće slike i brzine, HUAWEI P9 takođe može da proizvede efekat zamućenosti i neverovatne boje koje se mogu uporediti sa onima na SLR kamerama. Možda niste u stanju da opišete zašto vam se sviđa određena slika, ali znate da vam se sviđa.

Efekat zamućenosti koji stvara Leica dvostruka kamera u telefonu HUAWEI P9 čini sliku dinamičnijom i vizuelno privlačnijom. Uz jedinstvene Leica boje sa nemačkim šmekom, deluje kao da svaka fotografija živopisno dočarava svoju emociju i priču.

To je osnovna uporedna prednost telefona HUAWEI P9 koja je dovela do prodaje 10 miliona jedinica u prvih 10 meseci nakon puštanja u prodaju.

HUAWEI P10, unapređena Leica dvostruka kamera–Bionička dvostruka kamera sa senzorom za boju i monohromatskim senzorom

Da bi postigla još bolje rezultate pri fotografisanju, kompanija Huawei je na modelu P10 unapredila Leica dvostruke kamere u odnosu na njegovog prethodnika, HUAWEI P9.

HUAWEI P10/Plus poseduje zadnje kamere sa RGB senzorom od 12MP i monohromatskim senzorom od 20MP. Pri slikanju, ove dve kamere će raditi istovremeno i imitirati štapićaste i kupaste ćelije u ljudskom oku – jedna kamera reguje na boju ,a druga na uslove sa lošim osvetljenjem.

Pročitajte i tekst:  HUAWEI P10 u Telenoru Srbija

Senzori za svetlost na kameri reaguju samo na intezitet boje, što znači da nijedna kamera ne razlikuje boje, poput štapićastih ćelija u ljudskom oku. Filter na vrhu senzora za svetlost filtrira i beleži R/G/B boje, nalik kupastim ćelijama koje razlikuju boje. Drugim rečima, kamera u boji upija skoro dve trećine vidljive svetlosti. Zbog toga se fotografija u boji nikada ne mogu porediti sa onim koje su slikane monohromatskim kamerama po pitanju osetljivosti na svetlost.

Kod modela P10/P10 Plus podela je takva da kamera u boji beleži boje slika, dok monohromatska beleži osetljivost na svetlost u svakoj tački. Kada ih uparimo dobijamo preciznije boje i bolju osetljivost na svetlost nego kod običnih kamera u boji, kao i bolje efekte pri smanjenom osvetljenju. Zahvaljujući sposobnosti merenja odstojanja, dvostruka kamera će izmeriti rastojanje između kamere i i svake tačke na slici, što nam omogućava da uslikamo fotografiju i kasnije menjamo fokus, čime stvaramo efekat otvorene blende.       

HUAWEI P10, sa novim algoritmom za portrete, od svake slike pravi naslovnicu

U normalnim uslovima, 40% slika su portreti. Ipak, ljudi su ti koji čini najlepši prizor.

Pored unapređene Leica dvostruke kamere, HUAWEI P10 takođe donosi i potpuno novi algoritam za portrete koji unosi impresivne detalje i emocije u svaku fotografiju pomoću pet opcija, uključujući zamućenost, ulepšanje lica, Leica boje, monohromatsku opciju i efekat promene fokusa.

  • Majstor portreta – efekat zamućenosti
Pročitajte i tekst:  Da li su sneg, led i velika hladnoća rizik za Vaš uređaj?

P10 po prvi put donosi efekat zamućenosti u režim slikanja portreta. Procesor dubine perspektive je ugrađen u Kirin 960 da bi se umanjila upotreba eksternog proračunavanja i time postigli bolji rezultati procene dubine perspektive. Istovremeno je i preciznost mape dubine perspektive povećana za 50%. P10 Plus je opremljen dvostrukom blendom širine F/1.8, koja značajno povećava kvalitet svetlosti koja ulazi u sočiva. Možete da usliakte odlične portrete čak i pri slabijem osvetljenju.

Ako uporedimo efekat zamućenosti na fotografijama uslikanim telefonom P10, figura je dosta jasnija u portretskom režimu slikanja. Oči na prelepom licu će se odmah primetiti. Punđa na prelazu između figure i pozadine je takođe jasno vidljiva. Osim toga, svetlosne tačke su dobro raspoređene i poređane.

  • Majstor portreta – 3D ulepšavanje lica

            U ljudskoj je prirodi da volimo sve lepe stvari. Portretski režim slikanja na telefonu HUAWEI P10 sadrži 3D tehniku detekcije lica. Pomoću sposobnosti procene udaljenosti i ISP procesora ugrađenog u Kirin 960, može da prepozna detalje crta lica, naročito liniju obrve, spoljne uglove očiju, stranu nosa, jagodice, vilicu, itd. Portretski režim slikanja telefona P10, koji je zasnovan na 3D modelu za detekciju lica, može da ulepša lice i doda mu svetlosti, čime osoba na slici postaje savršeno vidljiva i deluje energičnije.

  • Majstor portreta – boje u Leica stilu

            HUAWEI P10 se može pohvaliti dvostrukom (,,boja + monohromatska“) Leica kamerom, koja ne samo da je naslednik nemačke tehnologije, već sadrži i boje u Leica stilu. Jasne. Sa fokusom na detalje. I prirodnim prelazima između boja.

Boja kože deluje prirodno. Bogata bojom ali ne preterano svetla. To je pravi nemački šmek modela P10.

Ako je HUAWEI P9 postavio nove standarde u fotografisanju telefonom, HUAWEI P10, majstor porteta, podiže dvostruke kamere na još viši nivo.