Da li se isplati kupiti polovan monitor?

Neosporno je da je uvek bolje nabaviti nov monitor, veće dijagonale, sa integrisanom najnovijim tehnologijom, možda čak i model sa zakrivljenim ekranom. Ali u praksi pri nabavci monitora (kao i drugih računarskih komponenata) gotovo uvek je u pitanju ograničen budžet, odnosno ušteda novca.

tft belinea 19

Shodno tome praktičan odgovor bi bio – DA, isplati se kupiti polovan TFT monitor, u skladu sa budžetom koji imamo, ali samo ako smo sigurni da je monitor ispravan, adekvatno istestiran i da dobijemo bar minimalnu garanciju (u trajanju od 30 dana) kako bi smo bili u mogućnosti da vratimo monitor ukoliko nam eventualno ne bude odgovarao.

U razgovoru sa stručnjacima koji se profesionalno bave servisiranjem monitora i računara saznajemo da se kod nas vrlo često korisnici kojima je potreban monitor odlučuju baš za polovan monitor, jer se kvalitetni polovni i istestirani monitori sa garancijom mogu naći već za 15 evra, pa naviše. Naravno cena zavisi od veličine dijagonale ekrana, starosti monitora, proizvođača…

To zaista nije veliki izdatak, ali ipak, prilikom kupovine polovnog monitora imajte u vidu da su to obično monitori koji su par godina stari i proverite da li sa takvim monitorom možete završiti posao koji želite. Ukoliko vam je monitor potreban prvenstveno za igranje najnovijih igara ili za pravljenje animacija, za video montažu ili sl. definitivno je bolje da pokušate da još malo prištedite i kupite nov monitor sa dvogodišnjom garancijom. Ali ukoliko vam je monitor potreban za računar sa kojim obično surfujete internetom, komunicirate putem Skajpa i sličnih servisa, gledate filmove, slušate muziku, pišete tekstove, obrađujete informacije, kao i za većinu standardnih kancelarijskih poslova – polovni monitor može biti sasvim dovoljan.

Pročitajte i tekst:  Epson dobio EcoVadis Gold rejting za sveukupnu ekološku održivost

Sve u svemu, kupovina monitora se kao i u većini slučajeva  svodi na to da znate za šta vam je potreban i koliko novca ste spremni da potrošite.

Izvor: Servis monitora – ZDE