Epson podstiče ulaganja u inkdžet tehnologiju uz pokrivanje 40% poslovnog tržišta u Evropi

Epson, vodeća tehnološka kompanija poznata po dugoj istoriji i stručnosti u oblasti štampanja, vizuelizacije, prenosive i robotske tehnologije, objavila je da se njeno ulaganje u inkdžet isplaćuje i da preuzima 40% evropskog inkdžet tržišta u prvom kvartalu 2017. Sve se to odvija u vreme kada analitičari najavljuju moguću konsolidaciju celokupne industrije kao rezultat opšteg smanjivanja tržišta štampanja, koje je ipak u nekim slučajevima izuzetno vredno i profitabilno. Epson sa fokusom na inkdžet kao izuzetno fleksibilnu tehnologiju koja obezbeđuje određene poslovne prednosti iznad onih koje nude druge tehnologije na tržištu, očekuje dalji rast u nastavku 2017. godine i narednih godina.

Fokus kompanije Epson na inkdžet, koji je podržan sa ulaganjem od 400 miliona EUR u nova proizvodna postrojenja u Japanu i na drugim tržištima, dodatno je podržano sa još 185 miliona EUR, posebno za razvijanje PrecisionCore inkdžet tehnologije tokom naredne tri godine. Pokretanje linije Workforce Enterprise kompanije Epson početkom ove godine podržava tržište brzih inkdžet štampača, od kog se očekuje da donese veliki profit, prema mišljenju analitičke firme IDC.

Rob Klark, viši potpredsednik kompanije Epson Europe kaže: „Naš fokus, ulaganje i posvećivanje istraživanju i razvoju čvrsto se oslanja na inkdžet jer on nastavlja da dokazuje svoju fleksibilnost i tehnološku vrednost. Tokom poslednjih godina je redizajniran i nastavlja da bude značajan već skoro 70 godina. Čvrsto verujem da će inkdžet nastaviti da ide unapred u okviru poslovnog tržišta.“ 

To čini osnovu strategije kompanije Epson za razvoj njenog udela na tržištu u okviru EMEA poslovnog sektora štampe od 38 milijardi EUR, kako predviđa IDC. Zapravo, „dok se odvija konsolidacija industrije, verovatno će nestati neki brendovi i biće pobednika i gubitnika na tržištu,“ upozorava Fil Sardžent iz firme IDC. Pobednici će biti oni koji ulažu dovoljno resursa u oblasti razvoja i najefektivnije se takmiče za buduće tokove prihoda.

Pročitajte i tekst:  Samsung Galaxy S10 linija uređaja zabeležila rekordnu pretprodaju

IDC dalje predviđa da će ukupno inkdžet tržište rasti brzinom od 10,2% (CAGR) u Zapadnoj Evropi do 2020. godine. Prema istraživanju IDC, uticaj inkdžeta na kancelarijsko tržište će nastaviti da raste u skladu sa sve većim potrebama i očekuje se sve veći broj prodatih printera kod biznis korisnika. Uz takve uslove tržišta, Epson-ov udeo na poslovnom inkdžet tržištu porastao je sa oko 25% u prvom kvartalu 2015. na 40% u prvom kvartalu 2017. (porast od 15%).

„Izveštaji, testovi i poređenja delatnosti pokazuju ono u šta smo dugo verovali: inkdžet prevazilazi druge tehnologije po pitanju performansi i efikasnosti. Dok je štampa i dalje važan deo našeg života, na poslu i kod kuće, kompanije koje biraju da ulažu u inkdžet mogu da dostignu do 99% manje otpada, 96% manje potrošnje energije i 98% smanjeno vreme potrebno za održavanje i intervencije 6. Inkdžet inovacije direktno odgovaraju na potrebe današnjeg poslovanja i kao rezultat toga vidimo prebacivanje sa laserske na inkdžet tehnologiju u okviru evropskog tržišta poslovne štampe,“ kaže Klark. „Preduzeća počinju da vide stvarne finansijske, ekološke i društvene prednosti zahvaljujući ovoj tehnologiji i to je očigledno u podacima o prodajnom tržištu za inkdžet u Evropi.“

Van kancelarijske štampe, inkdžet tehnologija je dokazala fleksibilnost u skladu sa promenama zahteva tržišta i ponovo oblikuje kompletne segmente tržišta, uključujući modnu i dekorativnu štampu tekstila, pakovanja i štampu velikih formata, kao i omogućavanje kratkotrajnih procesa proizvodnje uz smanjenje troškova i otpada.