Evo kako da olakšate vreme provedeno pred ekranom monitora

Današnja raznolikost u ponudi monitora znači da svako može naći šta mu treba. Neki od nas provode puno više vremena ispred ekrana, poput grafičkih dizajnera, programera, finansijskih stručnjaka i drugih poslovnih korisnika. MMD, licencirani partner Philips monitora postavio je standarde u potrazi za olakšanjem u radu.

  • Bol u leđima i vratu: kako bi se izbegla fizička neugoda i olakšali sati ispred ekrana, ergonomske karkteristike koje poboljšavaju držanje trebale bi biti primarne u odabiru monitora.
    • Postolje sa podesivom visinom je odličan početak. Pozicioniranje monitora prema visini linije vida može povećati udobonost pri čitanju.
    • Philips SmartEgoBase nudi još širi spektar: podešavanje visine, okretanje, nagib i rotiranje monitora omogućuje maksimalnu udobnost i pomaže u smanjenju fizičkog naprezanja tokom radnog dana. Osim toga, ovo postolje ima i opciju spuštanja monitora na nivo radnog stola. Pozitivna strana toga je da se smanjuje i nered izazvan kablovima što omogućuje uredno i profesionalno radno mesto.

 

  • Umorne oči: Ko nije iskusio umor očiju nakon dugog vremena provedenog ispred ekrana? Sledeći korak u osiguravanju savršenog radnog okruženja je smanjenje iscrpljujućih efekata slabog osvetljenja i štetnog plavog svetla.
    • Kratkotalsno plavo svetlo tokom vremena može prouzrokovati oštećenje očiju i vida. Philips SoftBlue tehnologija smanjuje talase štetne plave svetlosti ne menjajući pritom orginalne boje. Ova tehnologija razlikuje se od tehnolgija baziranih na filter metodama koje blokiraju ekran zaštitnim staklom i tako boje originalne boje žutom bojom što smanjuje iskustvo gledanja i u najgrem slučaju čini sliku beskorisnom, posebno za profesionalne korisnike. Postoji još jedan način smanjenja štetnog kratkotalasnog plavog svetla, a to je LowBlueMode, pametna softverska tehnologija.
    • Flicker-free tehnologija regulira osvetljenje i smanjuje treperenje kako bi se osiguralo što ugodnije gledanje. Zbog načina na koji se svetlost reguliše u kombinaciji sa LED pozadinskim osvetljenjem korisnici mogu primetiti treperenje ekrana koje rezultira umorom očiju. Flicker-free tehnologija primenjuje novo rešenje regulisanja osvetljenja za veću udobnost gledanja. Još jedna karakteristika koja pogotovo čitanje čini još ugodnijim je EasyRead opcija koja omogućuje što realnije iskustvo čitanja.
Pročitajte i tekst:  AMD pokretani LUMI superkompjuter nagrađen za Zeleni data centar godine

 

  • Nered kablova: previše kablova i premalo priključaka su često velike smetnje za korisnike. Neke od krakteristik koje mogu pomoći u tome su:
    • USB-C je posebno pogodan za korisnike sa ultrabook tipovima uređaja jer pretvara monitor u hub pružajući tako najviše od ograničenih mogućnosti povezivanja i fleksibilnog radnog mesta. USB-C osigurava da se periferija poveže sa monitorom i za to je potreban samo jedan SuperSpeed USB kabl za prenos slike i zvuka i vezu s Internetom i Intranetom.
    • Postavke multi-monitora povećavaju produktivnost i omogućuju besprekorno multitaskovanje. Posebno kod monitora koji imaju mogućnost lančanog umrežavanja kako bi niz monitora bio povezan putem samo jednog DisplayPort kabela.

 

  • Nesigurne web kamere: web kamere su brz i jednostavan način povezivanja s kolegama i partnerima širom sveta. Ali su takođe i riskantne jer je svaka web kamera svojevrsni prozor u kompaniju. Ukoliko bi ih hakeri probili, mogle bi se koristiti kao stvaranje neovlašćene pristupne tačke. Pop-up web kamere nude sve mogućnosti obične web kamere ali sa izrazito niskim rizikom: web kamera iskoči kada je potrebna za sastanak i sklanja se kada nije u upotrebi.

 

  • Ekološki uticaji: sve više ljudi nastoji da razmišja ekološki kada kupuje novi tehnološki proizvod. Odabir monitora sa eco-friendly tehnologijom pomaže u smanjenju emisije ugljendioksida i ostalih negativnih ekoloških gasova.
    • PowerSensor smanjuje upotrebu energije do 80% i pomaže u smanjenju emisije CO2 detektujući da li je korisnik ispred ekrana ili ne.
    • Živa je jedna od najotrovnijih prirodnih materija koja utiče na ljude i životinje. Potrebno je zato odabrati monitor bez žive poput Philips LED monitora kako bi smanjili negativan uticaj uređaja na okolinu.
Pročitajte i tekst:  Philips proširuje svoju B liniju monitora s novima interaktivnim touch screen monitorima

Navedene karakteristike monitora su ključne u izvlačenju maksimuma u dužem korišćenju ekrana. One će sigurno pomoći svim korisnicima pri udobnosti, angažoanosti i produktivnosti – bez obzira koliko dugo posao potraje.