Godišnjica inicijative „No More Ransom“ – oko 30 hiljada dešifrovanih uređaja

Pre godinu dana, 25. jula 2016. godine, Holandska Nacionalna Policija, Europol, McAfee i Kaspersky Lab pokrenuli su „No More Ransom“ inicijativu. Danas, sa porastom velikih ransomware napada, koji napadaju kompanije, vladine ustanove i pojedinačne korisnike, ova inicijativa broji  više od 100 partnera.

Ne postoji bolji lek od prevencije

Broj ransomware napada značajno je porastao od 2012. godine, zahvaljujući kriminalcima privučenim sigurnom zaradom i jednostavnim sprovođenjem napada. Na kraju svakog kvartala u toku godine pojave se nove ransomware porodice, nove varijante postojećih porodica i novi napadi. Pretnje nastavljaju da evoluiraju i postaju otpornije i desktruktivnije, targetirajući češće kompanije nego pojedinačne korisnike, budući da im je potencijalna zarada u tom slučaju znatno veća.

Iznenadni WannaCry napad sredinom maja pogodio je više od 300.000 preduzeća u preko 150 zemalja u prvih nekoliko dana i značajno oštetio infrastrukturu i poslovanje tih kompanija. Neke organizacije se i dalje oporavljaju od ExPetr napada koji je zabeležen 27. juna 2017. godine.

Ukupan broj napadnutih korisnika u periodu od aprila 2016. do marta 2017. godine, porastao je za 11,4 odsto u poređenju sa prethodnih 12 meseci, sa 2,315,931 na 2,581,026 inficiranih  korisnika širom sveta.

Prva godina inicijative „No More Ransom“ u brojkama

Trenutno je na stranici dostupno 54 alata za dekodiranje koje proizvodi 9 partnerskih kompanija i pokrivaju 104 ransomware vrste (porodice). Ovi alati su preuzeti 225,000 puta i pomoću njih je dešifrovano više od 28,000 uređaja.

Pročitajte i tekst:  Korisnici su spremni da kažnjavaju kompanije koje loše čuvaju lične podatke

Portal je imao više od 24,5 miliona pregleda od svog pokretanja, sa prosečnom posećenošću od 0,4 miliona po danu. Samo 14. maja, tokom WannaCry krize, 150,000 ljudi je posetilo veb stranicu.

No More Ransome platforma dostupna je na 26 jezika, pri čemu su nedavno dodati Bugarski, Kineski, Češki, Grčki, Mađarski, Indonežanski, Malajski, Norveški, Rumunski, Švedski, Tamilski i Tai jezik.

Više od 100 partnera: nema granica između privatnog i javnog sektora, kao ni među konkurentskim kompanijama

Inicijativa „No More Ransome“ sada ima preko 109 partnera, uključujući osnivačke članove, spoljne saradnike i i nedavno pridružene partnere.

Neke od kompanija iz privatnog sektora koje su se od nedavno pridružile inicijativi su: Fortinet, Claranet, CERT.BE, vpnMentor, KISA (Korean Internet & Security Agency), Global Forum on Cyber Expertise (GFCE), Bournemouth University (BU), EST Security, TWCERT/CC, Abelssoft, Ascora GmbH, InterWorks, LLC i CSA Singapore. Tri nove istražiteljske agencije pridružile su se iz Češke, Grčke i Irana.

Uspeh No More Ransome inicijative je kolektivan uspeh kakav ne mogu samostalno postići policija ili privatne kompanije. Udruživanjem snaga, poboljšava se sposobnost suprotstavljanja kriminalcima i njihovo onemogućivanje da oštećuju ljude, preduzeća i kritične infrastrukture.

Organi za sprovođenje zakona širom sveta, u bliskoj saradnji sa privatnim partnerima, imaju otvorene istrage u koje su uključeni ramsomware kriminalci i njihova infrastruktura. Međutim, prevencija je svakako bolja nego saniranje posledica. Internet korisnici moraju pre svega izbeći situaciju da postanu žrtve. Mnogi aktuelni saveti za prevenciju dostupni su na stranici www.nomoreransom.org. Ako ipak postanete žrtva, važno je da ne plaćate otkup i prijavite napad policiji.