Testirali smo Honor View 20 – Najbolji Honor do sada

Honor, Huawei-jev podbrend nastao je sa ciljem da se mobilni telefoni dobrih performansi približe mlađoj populaciji, koja najčešće nije dovoljno platežna za flegšip modele iz Huawei serije telefona. Međutim, danas možemo da kažemo da je Honor potpuno izašao iz senke Huawei-ja i da njihovi najjači modeli mogu da stanu rame uz rame sa najbržim telefonima matične kompanije. Ali, Honor nije zaboravio na svoju ciljnu grupu, pa su njihovi telefoni i dalje znatno jeftiniji, ne samo od Huawei modela, već i od svih ostalih konkurenata sličnih performansi.

Gledajući u tom svetlu, Honor View 20 je prvi telefon premium klase koji smo imali priliku da probamo u 2019. godini i definitivno je najbolji Honor današnjice. Uređaj donosi mnoštvo noviteta, a onaj koji se najpre vidi je da više nema „zuba“ koji je karakterisao flegšip telefone iz 2018. godine. Umesto njega, „All View Display“ sada zauzima kompletnu prednju stranu Honor View 20 telefona, izuzev jedne male rupice prečnika 4.5 mm, koja služi kao otvor za prednju kameru. Nakon nekoliko sati upotrebe ovog telefona potpuno ćete zaboraviti na taj otvor. A i kada igrate neku igru, otvor se nalazi na mestu koje je najčešće prekriveno palcem, tako da ni u tom slučaju nećete imati nikakvo remećenje igračkog iskustva.

Zadnja strana je napravljena u prepoznatljivom Honor stilu – reflektivna staklena površina koja neizbežno privlači pažnju. Honor je naziva „Light for Honor“ i sastoji se od višeslojnog nanosa stakla debljine 300 nanometara, koji se reflektuje u V obliku i preliva kao da se gleda u površinu vode. U ponudi su tri kolorne varijante – plava, crvena i crna. Iako je crna boja najkonzervativnija, plava i crvena su, zbog uočljivijeg pomenutog reflektujućeg sloja, daleko atraktivnije.

Pročitajte i tekst:  Motorola najavila nove Moto G5S (special edition) i Moto G5S Plus telefone

Sam telefon je veoma tanak i njegova debljina iznosi tek 8.1 mm, dok mu je masa sasvim prihvatljivih 180 grama. Skener otiska prsta nalazi se na zadnjoj strani, a telefon poseduje USB Type-C konektor za punjenje i 3.5 mm ulaz za slušalice. Ekran rezolucije 2.310 x 1080 piksela ima dijagonalu od 6.4 inča.

S obzirom da se radi o telefonu koji je deo Huawei familije, Honor View 20 poseduje Kirin procesor i to Kirin 980, koji je implementiran i u Huawei Mate 20 Pro. To znači da i ovaj telefon poseduje proširenu AI podršku. Tu je i GPU Turbo unapređenje za igrače, koje u određenim igrama (koje ga podržavaju) izvlači maksimum, ali i u svim ostalim slučajevima pomaže da igre teku glatko. Na Antutu testu, Honor View 20 postigao je impresivnih 277.639 poena. To ga svrstava među najbrže telefone današnjice i tek je za nekih 10% sporiji od lidera – Huawei Mate 20 Pro modela.

U ponudi su dva modela telefona po pitanju memorije i skladišnog prostora – sa 6 GB / 128 GB i 8 GB/ 256 GB. Na našem testu našao se jači model koji definitivno predstavlja perjanicu u Honor familiji. Uređaj pokreće najnoviji Android 9.0.1 sa sigurnosnim update-om iz januara 2019. godine, a korisnički interfejs je Honor Magic UI 2.0. U ovom trenutku to je samo rebrendirani Huawei EMUI 9 interfejs, ali iz Honor-a stižu informacije da će u budućnosti nastaviti da ga razvijaju u sopstvenom pravcu.

Pročitajte i tekst:  Testirali smo HONOR 50 – nova HONOR uzdanica sa Google servisima

Ovaj telefon donosi zadnju kameru rezolucije čak 48 MP (Sony IMX586 senzor), koji je pojačan 3D Time-of-Flight (TOF) senzorom za dubinsko 3D skeniranje. Među dostupnim modovima je mogućnost fotografisanja u rezoluciji od 12 MP, 48 MP ili 48 MP sa uključenim AI Ultra Clarity modom. Za noćne fotografije kamera koristi Huawei Night Mode. On na senzoru od 48 MP koristi 4-u-1 piksel spajanje i stabilizaciju zasnovanu na veštačkoj inteligenciji (AIS – Artifical Intelligence-driven Stabilization), kako bi se povećalo osvetljenje i kvalitet i smanjio kolorni šum na fotografijama. Uglavnom, ukoliko se odlučite da fotografije pravite u maksimalnoj rezoluciji, očekujte da će jedna slika zauzeti između 8 MB i 12 MB prostora. Za one malo naprednije fotografe je odlična vest da View 20 može da fotografiše i RAW fotografije (u Pro manual modu).

Prednja kamera donosi takođe impresivnih 25 MP, a i ona može da se kontroliše sa AI podešavanjima. Jedan savet sa naše strane je da ne mešate standardne efekte i AI – odaberite samo jedan način kontrole fotografije, jer tako ćete postići najbolje rezultate.

Pored ugrađenog 3.5 mm konektora, Honor View 20 poseduje i mogućnost prenosa zvuka bežičnim putem (bluetooth vezom). To nije ništa neobično, jer svaki telefon ima tu mogućnost. Ipak, neke razlike postoje, jer ovaj telefon poseduje AptX HD tehnologiju koja isporučuje najbolji kvalitet bežičnog zvuka (mada on radi samo ukoliko su i bežične slušalice kompatibilne sa tom tehnologijom). Baterija u telefonu ima 4.000 mAh, što je sasvim dovoljno da izdrži jedan i po dan intenzivne, ili čak dva dana umerenije upotrebe.

Pročitajte i tekst:  Huawei Health: Da li ste isprobali opciju Record your sleep?

Sa cenom koja je oko 30% niža od svih drugih modela sličnih performansi, Honor View 20 se definitivno svrstava u kategoriju „best buy“ telefona u premium klasi. On predstavlja još jedan dokaz da Honor nezadrživo napreduje ka vrhu i verujemo da će uspeti da osvoji veliki deo tržišta.

Cena:
79.999 din (model sa 6 GB / 128 GB memorije)
89.999 din (model sa 8 GB / 128 GB memorije)

Specifikacije:

Ekran 6.4“ IPS, 19.5:9, 2310x1080px, „All View Display“
CPU HiSilicon Kirin 980, 4 efficiency jezgra na 1.8GHz, ARM Cortex A55, 2 performance jezgra na 2.6GHz, ARM Cortex A76, 2 balanced jezgra na 1.92GHz, ARM Cortex A76
GPU ARM Mali G76
Memorija 8 GB RAM, 256 GB smeštajnog prostora
SIM Dual Nano SIM
Kamere Zadnja: 48 MP zadnja + 3D depth senzo; Prednja: 25 MP
Baterija Integrisana, 4000 mAh
Konekcije NFC, Bluetooth 5.0, GPS, 3.5 mm, UST Type-C
Softver Android 9.0.1 + Honor Magic UI 2.0.
Dimenzije 156.9 x 75.4 x 8.1 mm
Masa 180 g