Novi flagship pametni telefoni potvrdili top 3 poziciju kompanije Huawei

Kompanija Huawei zauzela je treće mesto na listi kompanija sa najvećim brojem prodatih uređaja na globalnom tržištu prema najnovijem izveštaju koji je objavila Strategy Analytics and International Data Corporation (IDC). Objavljeni podaci potvrđuju rast koji je Huawei Consumer Business Group ostvario isporučivši više od 28.3 miliona uređaja u prvom kvartalu 2016, a koji iznosi 64% za period od godinu dana. Takođe, važno je naglasiti da je kompanija Huawei jedini proizvođač uređaja u vodeće tri kompanije koja je zabeležila rapidan rast, ako uzmemo u obzir da je broj prodatih pametnih telefona na globalnom nivou opao za 3% u poređenju sa prvim kvartalom 2015. godine. Osim toga, Huawei je zabeležio rapidan rast prodaje u Centralnoj Evropi i nordijskom regionu, što su pokazali rezultati GfK analize u 15 zemalja.

huawei_0

Novi flagship pametni telefoni potvrdili top 3 poziciju kompanije Huawei

Na osnovu fiskalnog izveštaja kompanije Huawei, utvrđeno je da je u prvom kvartalu 2016. isporuka pametnih telefona porasla za 44% u odnosu na prethodnu godinu, dok je prodaja porasla za 61%. Podaci IDC pokazali su i da je tržišni udeo kompanije Huawei krajem prvog kvartala 2016 8.5% u odnosu na prethodnu godinu kada je taj procenat bio 5%.

U prvom kvartalu 2016, Huawei je predstavio novi flagship uređaj Huawei P9 koji poseduje dual-lens kameru nastalu u saradnji sa poznatim Leica brendom. U drugom kvartalu 2016, očekuje se proboj P9 uređaja na tržište što će omogućiti dalji rast kompanije Huawei, kako na srednjem, tako i na tržištu premium pametnih telefona. Podaci već ukazuju na to da je P9 nadmašio svog prethodnika, Huawei P8, po broju prodatih jedinica u prvih nedelju dana od početka prodaje.

Pročitajte i tekst:  Epson x Bijenale mladih 2021

Dinamičan rast u CEE & nordijskom regionu

Sudeći po POS Measurement izveštaju kompanije GfK Huawei je, uključujući i brend Honor, zabeležio veliki rast u nordijskom i CEE regionu; kompanija na ovim tržištima beleži udeo od 11.6% u prvom kvartalu 2016, dok je prodaja Huawei/Honor uređaja u prvom kvartalu 2016. porasla za 293% u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine.

GfK ističe da je prodaja pametnih telefona Huawei/Honor zabeležila značajan rast u zemljama obuhvaćenim analizom, kao i porast (u poređenju sa istim periodom prošle godine) od 124% u Češkoj Republici, 118% u Danskoj, 512% u Finskoj, 214% u Grčkoj, 82% u Norveškoj, 833% u Poljskoj, 252% u Rumuniji i 435% u Švedskoj. U Austriji je zabeležen najveći rast prodaje i iznosi 1144%.

Takođe, analiza je pokazala da je fokus kompanije na premium uređaje dalo izvanredne rezultate. Sudeći po POS Measurement izveštaju kompanije GfK, najpopularniji Huawei/Honor pametni telefon u regionu je P8 Lite: u prvom kvartalu 2016. godine, ovaj uređaj se nalazi u top 10 uređaja sa 27% udela na tržištu.

Osim toga, analiza je pokazala da su pametni telefoni sa većim ekranima sve popularniji, naročito oni dijagonale između 5” i 5.5”. Dok je u prvom kvartalu 2015. udeo na tržištu za pametne telefone sa ekranima dijagonale između 5” i 5.5” iznosio 22% u nordijskom regionu i zemljama Centralne Evrope, u prva tri meseca 2016. godine ovaj broj je dupliran.

Svi GfK podaci bazirani su na GfK POS Measurement podacima za pametne telefone, zasnovane na prodaji jedinica, GfK Panelmarketu, za periode januar – mart 2016. i januar – mart 2015. koji pokrivaju tržišta Austrije, Hrvatske, Češke Republike, Grčke, Mađarske, Poljske, Rumunije, Izraela, Estonije, Letonije, Litvanije (CEE) i Danske, Finske i Švedske.

Pročitajte i tekst:  NOVI HTC 10 PREDSTAVLJEN U SRBIJI