Huawei Mate 10 Lite – savršeni selfi, čak i u mraku!

Svi volimo da uslikamo selfi i pokažemo kako se provodimo. Ali šta ako ste u noćnom provodu? Ili u loše osvetljenom pabu? Sada i za to postoji rešenje! Svet je poludeo za selfijima. Nije ni čudo – poenta slikanja je da sačuvamo uspomene i uslikamo specijalne trenutke provedene sa prijateljima, što znači da su slike na kojima se nalazimo mi ili oni veoma značajne. One dočaravaju raspoloženje, mesto i vreme, i time vam omogućavaju da ponovo proživite taj trenutak.
Proizvođači pametnih telefona pokušavaju da nam pomognu tako što nam nude najbolja moguća sredstva. Ljudima nije trebalo mnogo vremena da shvate da je mnogo lakše uslikati dobar selfi ako vidite šta slikate. Tako se rodila ideja o prednjoj kameri, koja je potom postala izuzetno popularna i sada se podrazumeva. Ipak, ovo je bio samo prvi korak. Prednje kamere su bile lake za korišćenje ali su nudile lošu rezoluciju. Nakon nekoliko godina proizvođači su uvideli da iako se mi zabavljamo dok slikamo selfije, ipak ih doživljavamo veoma ozbiljno. Na kraju krajeva, niko ne želi da mu slike sa prijateljima koje je upoznao na odmoru, ili one uslikane tokom sjajne žurke na nekom fantastičnom mestu, budu zamućene. Rezolucija prednjih kamera se polako povećavala ali to nije bilo dovoljno. Uskoro je postalo jasno da su neke kompanije poslušale svoje kupce, shvatile njihove potrebe, i pokušale da ih ispune. Među njima je bio i Huawei koji je primetio ozbiljan problem koji je smetao korisnicima.

Pročitajte i tekst:  Kingston na vrhu liste proizvođača SSD-ova

Selfiji su slike koji prikazuje vaše emocije. Prikazuju kako se zabavljate i šta doživljavate. Kada je vedar i svetao dan, sve je u redu ali kada nemate dovoljno svetla, može da dođe do problema. Nažalost, zabava često počinje kada sunce zalazi. Slikamo selfije u pabovima i na žurkama, slikamo se sa prijateljima pokislim ali nasmejanim tokom vožnje bicikle pri oblačnom i kišnom vremenu, slikamo se noću pored vatre. U svim ovim situacijama nema dovoljno svetlosti da bi inferiorne prednje kamere uslikale dobru fotografiju. I upravo je to Huawei odlučio da promeni.

Rezultat rada inženjera se ogleda kroz efikasni i elegantni, ali i pristupačni Mate 10 Lite, koji je postao pravi hit na globalnom tržištu. Ovaj telefon poseduje neobičnu prednju kameru. Ona se sastoji iz dva sočiva i dva senzora osetljiva na svetlost, od kojih prvi koji se koristi za slikanje dobre fotografije poseduje rezoluciju od 13 megapiksela, dovoljno veliku da selfi bude veoma jasan i detaljan. Ali ovo je samo prvo iznenađenje skriveno u ovom uređaju. Drugo, koje je izuzetno važno za krajnji efekat, je optika. Prostim rečima, kvalitet sočiva zavisi od količine svetlosti koju može da primi i projektuje na senzor gde se ona koristi za stvaranje slike koju će kamera sačuvati kao konačnu fotografiju. Količina svetlosti koju sočivo može da primi zavisi od otvora blende, i što je broj kojim se otvor označava manji, više fotona će moći da stigne do senzora i slika će biti bolja. Veliki uspeh kompanije Huawei se ogleda u tome što prednje sočivo na telefonu Mate 10 Lite poseduje otvor blende od samo f/2.0, čime može da parira mnogim zadnjim kamerama najluksuznijih telefona! U praksi, ovo znači da čak i u situacijama u kojim bi slefi usklikan nekim drugim telefonom bio nejasan, mračan i neupečatljiv, fotografija uslikana najnovijim Huawei telefonom će vas iznenaditi svojom jasnoćom, detaljnošću i živopisnim bojama. Kao što bi i trebalo.

Pročitajte i tekst:  Otkrijte novi EMUI 8.1 uz telefone Huawei serije P20

Sekundarna kamera ima rezoluciju od 2 megapiksela i njen zadatak je da prikupi podatke o dubini polja. Nakon što odredi trodimenzionalnu strukturu, softver pametnog telefona je u stanju da prepozna prostornu distribuciju zasebnih objekata, ili uprošćeno, da razazna vas – glavnog subjekta slike – od pozadine. Sve što je preostalo je da se primeni odgovarajući algoritam da bi se zamutila pozadina i stvorio bokeh efekat, koji je obično rezervisan za najkvalitetnije profesionalne kamere! Huawei se nije tu zaustavio. Pored kamera, u prvi plan je istaknuta svetlost. Ugao osvetljenja od 120 stepeni nudi šire pokrivanje osvetljenja.

Iako to zvuči neverovatno, selfi uslikan telefonom Huawei Mate 10 Lite izgleda kao slika nastala korišćenjem velike i skupocene SLR kamere, čineći vaše uspomene još živopisnijim. Čak i one uslikane pri osvetljenju koje je daleko od savršenog!