Huawei Mate 20 Pro – Prvih mesec dana s najmoćnijim telefonom današnjice

Prošlo je mesec dana od kada se u našim rukama prvi put našao Huawei Mate 20 Pro, po svim parametrima najbolji Andorid telefon današnjice. Na našem tradicionalnom dugotrajnom testu koji je trajao mesec dana, dajemo i drugo mišljenje o uređaju, kako se on ponaša u realnom radu. Pre početka pisanja ovog teksta proverili smo šta najviše ljude zanima o ovom telefonu, a u nastavku teksta dajemo odgovore na ta pitanja.

Kamere

Kamera je naravno najinteresantnija najvećem broju korisnika, pa ćemo krenuti od nje. Kod ovog telefona značaj kamere je još više naglašen, pošto ih na poleđini ima čak tri, a pri tome su i opremljene veštačkom inteligencijom. Huawei Mate 20 Pro je osmislio malo drugačiji način upotrebe više kamera. Izbačen je monohromatski senzor i umesto toga su kombinovane tri kolorne kamere sa Leica optikom koje donose različite fokuse. Glavna kamera, sa senzorom od 40 MP ima fokus 27 mm, druga kamera rezolucije 20 MP poseduje fokus 16 mm, dok kamera najmanje rezolucije (8 MP) ima fokus 83 mm. Samo glavna kamera donosi optičku stabilizaciju slike, a podešavanje fokusa moguće je da se radi kroz aplikaciju za kameru i to u koracima (zum 0.6x, 1x, 3x, ili 5x) ili preko slajdera.

Veštačka intelignecija (AI) je zadužena za odabir odgovarajuće scene i to radi savršeno i što je mnogo važnije veoma brzo – gotovo trenutno. Koliko god da se brzo menjaju scene za slikanje, telefon će postaviti odgovarajuća setovanja koja garantuju najbolji finalni rezultat.

Pročitajte i tekst:  Huawei predstavlja magični zvuk polarne svetlosti - zahvaljujući veštačkoj inteligenciji

Bežično punjenje

Jedan od noviteta koji je na prvi pogled ograničen, ali nekome može da bude od krucijalne važnosti, je bežično punjenje drugih telefona. Naravno, da bi to bilo moguće, potrebno je da taj drugi telefon poseduje mogućnost bežičnog punjenja, a brzina punjenja zavisi takođe i od karakteristika tog drugog telefona. Mi konkretno nismo imali priliku da punimo drugi Mate 20 Pro telefon, ali smo recimo, na ovaj način dopunjavali iPhone XS telefon i to je funkcionisalo sasvim korektno.

Zanimljivo je i to da je u međuvremenu Huawei predstavio “FreeBuds 2 Pro” bežične slušalice koje se mogu dopunjavati bežičnim putem i iz te perspektive, bežični punjač na leđima Huawei Mate 20 Pro dobija puni smisao kada je njegova upotrebna vrednost u pitanju.

Prepoznavanje lica

Face unlock funkcija poseduje modul koji detektuje „dubinu“. Time je obezbeđeno da ne može da se iskoristi fotografija lica, već se za identifikaciju upotrebljava trodimenzionalno skeniranje lica. Senzor je u stanju da detektuje 30.000 različitih tačaka, a kao dodatak na raspolaganju je infracrveni modul koji proverava temperaturu tela. Time je osigurana velika preciznost detekcije osobe, uz daleko sigurniji način nego što nude telefoni koji imaju detekciju zasnovanu samo na kameri. Sistem radi veoma brzo, gotovo trenutno, i za svo vreme testiranja ni jednom nismo imali problem iako smo ga upotrebljavali kao osnovni način otključavanja telefona.

Pročitajte i tekst:  Oukitel K6000 Plus – zaboravite na punjač

Rezolucija ekrana

Osnovna rezolucija Huawei Mate 20 Pro je WQHD+ (3120 x 1440 piksela). To je fantastična rezolucija ekrana, ali čak i kad je znatno niža, korisnik neće primetiti razliku u kvalitetu. Međutim, telefon hoće – u smislu da će sa nižom rezolucijom baterija duže trajati. Zato je korisnicima ostavljena mogućnost da ručno promene rezoluciju ukoliko žele da iz telefona „izvuku“ još dva, tri sata dodatne autonomije.

Zvuk

Na ovom telefonu Huawei je napravio jedan neobičan potez po pitanju pozicije stereo zvučnika. Oni su postavljeni unutar USB Type-C porta, kroz čiji otvor se praktično pojačava zvuk. Ovo je sa tehnološke strane inovativno i upotrebljivo rešenje. Ipak, kada je telefon na punjenju (odnosno kada je priključen kabl), pošto je tada pomenuti port zatvoren, jasno je uočljiv niži nivo zvuka – znatno se slabije čuje i kvalitet zvuka je umanjen (deluje pomalo „tupo“). Međutim, te situacije su u realnosti veoma retke, jer se telefon mnogo više procentualno koristi bez priključenog kabla nego sa njim, a u ovom konkretnom slučaju je čak i potpuno prevaziđeno mogućstvom bežičnog punjenja kada konektor ostaje slobodan, a zvuk i dalje odličnog kvaliteta

Gestikulacija zglavkom prsta

Mnogi možda ne znaju, pa je bitno i to pomenuti da noviji Huawei telefoni, pa samim time i Mate 20 Pro, imaju još jedan interesantan i koristan način kontrole – gestikulaciju zglavkom prsta. Na primer, ako preko ekrana nacrtate slovo „C“, otvoriće se Chrome, ukoliko želite da podelite ekran na dva dela, potrebno je da preko njegove sredine zglavkom prevučete crtu. Za pokretanje muzike nacrtajte slovo „M“ zglavkom prsta, a dvostruki tap zglavkom po ekranu aktiviraće snimanje slike ekrana…

Pročitajte i tekst:  HUAWEI predstavio novi pametni sat

Memorijska kartica

Mate 20 Pro doneo je novi memorijski format – Nano memorijsku karticu (NM Card). Ona je iste veličine i oblika kao i nano SIM kartica, što je za oko 40% manje od MicroSD kartice. Problem može da nastane što je u Srbiji još uvek nemoguće kupiti tu karticu, a ona nije previše rasprostranjena ni u svetu. Na sreću, velika količina interne memorije (128 GB) donosi sasvim dovoljno skladišnog prostora za nekoliko narednih godina, a do tada će valjda i NM kartice postati dostupnije.

Zaključak

Sve u svemu stiče se utisak da je Huawei Mate 20 Pro uređaj koji će dugo i uspešno služiti. Garancija za to su natprosečne performanse, kamera vrhunskog kvaliteta, izdržljiva baterija… Tako da sa našim dosadašnjim iskustvom u upotrebi ovog telefona slažemo se sa mišljenjem da je prema mnogim kriterijumima ovo trenutno najbolji smartphone na svetu!