Testirali smo Huawei P20 Pro – Dve kamere više nisu dovoljne

Današnji mobilni telefoni više ne mogu da se zovu telefonima. To su sada moćni računari, fotoaparati i kamere, kao i lični asistenti spakovani u džepno izdanje. Takav stav potvrđuje i Huawei P20 Pro, najnovija perjanica u ponudi Huawei telefona. Ovaj model po svemu opravdava visoka očekivanja koja su nam nametnuta sa prethodnim modelima ovog proizvođača i definitivno pokazuju da je „sazreo“ u svojim nastojanjima da napadne sam vrh premium klase telefona.

Telefonu možemo da damo jednostavan epitet – prelep je. Ekran telefona ima dijagonalu od 6.1“ i rezoluciju od 1080 x 2240 piksela. Zahvaljujući tome što je iskorišćen isti pristup kao kod iPhone X telefona, ekran ide praktično od ivice do ivice, prednje strane, uz jedan „zub“ u kome je smeštena prednja kamera. To je dovelo i do odnosa stranica od 18.7:9. Okvir telefona je metalni, a zadnja strana je takođe staklena. Da podsetimo, ovakvoj izvedbi Huawei se povremeno vraća još od modela Ascend P7, a upotrebljena je i na nekim Honor modelima. Razlog je jasan – telefoni sa staklenim leđima izgledaju izuzetno atraktivno.

Primećujemo da je Huawei odustao od 3.5 mm konektora. P20 Pro poseduje samo USB Type-C konektor (u paketu se dobijaju i odgovarajuće slušalice), ali je bio dovoljno uviđavan da korisnicima ponudi i alternativu u vidu USB Type-C to 3.5 mm kablića, za one koji žele da upotrebe neke standardne slušalice. Pohvalno je što se i ovaj kablić nalazi u paketu, a da bismo zaokružili priču o pakovanju pomenućemo da se u njemu nalazi i brzi punjač.

Pročitajte i tekst:  AMD pokretani LUMI superkompjuter nagrađen za Zeleni data centar godine

Kod ovog modela svakako je najinteresantniji pogled na zadnju stranu i to ne zbog staklenih leđa, već zbog toga što poseduje tri kamere. Primarna kamera ima rezoluciju od čak 40 MP sa, za telefone veoma velikim 1/1.7“ senzorom sa optičkom stabilizacijom. Zatim tu je i monohromatska kamera od 20 MP, koja obezbeđuje dodavanje dubine na fotografijama, dok treća kamera ima „samo“ 8 MP, ali i telefoto sočiva koja obezbeđuju 3x zum. Naravno, nastavljena je saradnja sa kompanijom Leica, pa su sva sočiva potpisana ovim brendom.

Ipak, moramo da naglasimo da je Huawei podesio da se prilikom fotografisanja podrazumevano koristi „samo“ 10 MP rezolucija. Razlog tome je što, suštinski, ova kamera pravi simultano dve fotografije od po 10 MP, sa različitim osvetljenjem, nakon čega ih spaja u jednu, čime se dobija zaista kvalitetna 10 MP fotografija. A 40 MP je suštinski interpolacija, pa mnoge od opcija fotoaparata u tom modu ostaju nedostupne. To je i razlog što je u realnom radu kvalitet fotografija uočljivo bolji sa 10 MP nego sa 40 MP. Ako mislite da 10 MP nije dovoljno, verujte nam, Huawei P20 Pro u tom modu daje verovatno najkvalitetnije fotografije koje smo do sada videli na mobilnim telefonima. Pomenućemo još i da se video zapis može snimiti u 4K rezoluciji, kao i da postoji mogućnost snimanja videa sa 960 fps, slično kao što je to nedavno predstavio i Samsung sa modelima S9 i S9+.

Pročitajte i tekst:  Jedinstvena nova funkcija donosi pametno rešenje za najnoviji Huawei sklopivi telefon

Telefon je zasnovan na Kirin 970 AI čipsetu koji svoje inteligentne sposobnosti najbolje pokazuje upravo na fotografijama. On prepoznaje čak 19 različitih scena i automatski prilagođava podešavanja kamere na optimalne vrednosti upravo za datu scenu. Inače, procesor se sastoji od 4 Cortex-A73 jezgra na 2.4 GHz i 4 Cortex-A53 jezgra na 1.8 GHz. Za grafiku je zadužen Mali-G72 MP12, dvanaestojezgarni GPU. Sa 6 GB RAM-a i 128 GB smeštajne memorije zaokružen je jedan moćan mobilni sistem. Uostalom, to pokazuje i Antutu Benchmark, koji je na našem testu dao rezultat od 210462 poena.

U telefon je ugrađena baterija od 4000 mAh, koja obezbeđuje prilično veliku autonomiju. Naši testovi su pokazali da je ona sposobna da izdrži oko 12 i po časova video reprodukcije, odnosno oko jedan i po do dva dana normalne upotrebe. Već pomenuti brzi punjač potpuno će napuniti bateriju za 90 minuta. Naravno, u telefonu se nalazi i najnoviji softver, Android Oreo 8.1, zajedno sa Huawei EMUI 8.1 interfejsom, koji donosi odlično korisničko iskustvo.

Sve u svemu, Huawei P20 Pro definitivno spada u sam vrh današnjih Premium telefona. Kvalitet izrade, ugrađene komponente i celokupan doživljaj kada se uzme u ruku pokazuje da će Samsung i Apple morati dobro da se pomuče ukoliko žele da zadrže prve dve pozicije na tržištu.

Kontakt: www.huawei.com

Cena: 920 €

Pogledajte i video sa svečanog predstavljanja Huawei P20 Pro telefona u Srbiji:

Pročitajte i tekst:  Uz P40 seriju telefona, HUAWEI predstavio i novi revolucionarni bežični zvučnik

Pročitajte i naša iskustva nakon mesec dana intenzivne upotrebe Huawei P20 Pro telefona.

 

Specifikacije:

Ekran 6.1“, AMOLED, 1080 x 2240 piksela
Memorija 6 GB, 128 GB storidž
Čipset Kirin 970, osmojezgarni (4 x Cortex-A73 na 2.4 GHz + 4 x Cortex-A53 na 1.8 GHz)
GPU Mali-G72 MP12 GPU
Kamere Zadnje: 40MP f/1.8 color + 8MP f/2.4 color telefoto + 20MP f/1.6 monohromatska; 4K video capture, 720@960fps slow-motion, Leica sočiva;

Prednja: 24MP, f/2.0 Leica sočivo

Baterija 4000 mAh
SIM Dual SIM/Mono SIM (zavisi od tržišta)
Ostalo Skener otiska prsta (napred), NFC, IR, stereo zvučnici
Dimenzije 155 x 73.9 x 7.8 mm
Masa 180 g