Huawei P9 & P9 Lite – lideri u sistemu otiska prsta na pametnim telefonima

Mi i dalje jako retko mislimo o tome koliko informacija naš pametni telefon skladišti u svojoj memoriji. Ako bismo razmislili o tome bar na trenutak, ispalo bi da sadrži slike nas i naše dece, bitna dopisivanja, adrese i brojeve telefona na desetine ili čak nekoliko stotina ljudi i naše planove za naredne nedelje zapisane u našem kalendaru. Stoga, ne bi trebalo da imamo bilo kakvu sumnju da ti podaci moraju da budu zaštićeni kako dolikuje i profesionalno. Naravno, to je teško uraditi kad je reč o tako malom i mobilnom uređaju kakav je pametni telefon. Srećom, renomirani proizvođači najboljih telefona misle za nas. Među njima je i Huawei, koji prodaje svoje veoma sigurne Huawei P9 i P9 Lite pametne telefone.

huawei-p9

Do skoro smo povezivali sigurnost sa dosadnim ukucavanjem sve komplikovanijih lozinki. Svako od nas je pokušao da “prevari” sistem kucanjem verovatno najjednostavnijih nizova karaktera, onih koje i dalje možemo lako da zapamtimo. Huawei ima sasvim drugačiju ideju. Uvođenje višeg nivoa sigurnosti kombinovano je sa još većom lakoćom upotrebe. Iako ovi ciljevi deluju protivrečno, ono što je omogućilo da budu spovedeni jeste uvođenje čitača otiska prsta u masovnu proizvodnju. Do skoro, takvi senzori su uglavnom štitili tajne vojne baze ili istraživačke centre. Sada, ovakva tehnologija je dostupna i na našim pametnim telefonima.

Sama konfiguracija čitača otiska prsta u najnovijim Huawei pametnim telefonima je dokaz da sigurnost može da se kombinuje sa lakoćom upotrebe. U jednom minutu ili najviše dva, možemo da definišemo 1 do 5 otiska u telefonu.

Pročitajte i tekst:  Isplati li se koristiti LED sijalice?

Od sada, Vaš telefon je zaštićen i možemo da otključamo ekran laganim dodirom prsta na pozadini kućišta. Potrebno je manje od sekunde i neverovatno je zgodno, a povrh toga, sam čitač izgleda zaista stilizovano i daje dizajnu pametnog telefona na šarmu.

Ipak, to je samo početak. Čitač može da bude element koji osigurava širu bezbednost naših podataka. Memorija Huawei pametnih telefona može da bude šifrovana i mi ćemo imati pristup samo kada se otisak našeg prsta podudara sa prethodno definisanim. To znači da će sve naše fotografije, video zapisi, podaci i dokumenti biti sigurni u memoriji našeg telefona koji poseduje funkciju ”Sigurnog pristupa” (“Access safe”).

Sledeći korak za korisnike P9 ili P9 Litea je da aktiviraju uslugu zaključavanja pristupa aplikacijama (“Access app lock”), koja će omogućiti određenim aplikacijama da rade samo kad se koristi čitač otiska prsta. Naši kancelarijski programi, bankarske aplikacije, zapisi, itd, biće još sigurniji. To je sjajna, praktična i pogodna zaštitna mera koja će nam doneti mir u glavi ne stajući na put našoj svakodnevnoj upotrebi P9 ili P9 Lite uređaja.

Huawei, kao lider u tehnologiji skeniranja otiska prsta, došao je na par novih ideja za čitače otiska prsta. Dok se drugi proizvođači fokusiraju isključivo na sigurnost, Huawei koristi čitač i za druge ciljeve.

Na prvom mestu to je okidač fotoaparata. To je neverovatno pogodno posebno kad pravimo selfije. Ova funkcija je takođe dostupna kad se koristi glavna kamera.

Pročitajte i tekst:  Prodaja telefona Huawei P9/P9 Plus premašila broj od 10 miliona

Dodirivanje čitača kad naš telefon zvoni je najlakši i najbrži način da odgovorimo na poziv.

Šta bismo mogli da uradimo kada smo da sada uvek bili iritirani ujutru činjenicom koliko je teško da se isključi alarm na telefonu? Sa Huawei P9 i P9 Lite, ovaj problem više ne postoji.

Lagano dodirnemo čitač otiska prsta i nastupa blažena tišina. Trebalo bi ipak da se setimo da nas čitač neće zaštiti od obaveze da idemo na posao ili u školu.

A ovo nisu sve funkcije najsavremenijeg čitača otiska prsta. Kad skliznemo prstom po čitaču odozgo na dole, otvoriće se veoma korisan panel sa obaveštenjima na Huawei ekranu. Na drugim telefonima ovo je moguće samo na vrhu ekrana, što može da bude nezgodno na većim ekranima.

Čitač otiska prsta na Huawei P9 i P9 Lite može takođe da bude koristan kad pregledate slike u galeriji. Sve što je potrebno jeste da se klizi prstom sa desna na levo po čitaču i možemo udobno da pregledamo fotografske uspomene sa odmora ili poslovnih putovanja.

Neophodno je naglasiti da je “kopija” otiska našeg prsta potpuno bezbedna zahvaljujući naprednoj ARM TrustZone tehnologiji koja se koristi u Huawei pametnim telefonima. Sigurnosne tehnologije su takođe ugrađene u glavni procesora telefona. Podaci koje je prikupio čitač neće dozvoliti rekonstrukciju potpune slike otiska prsta, tokom na primer mogućeg pokušaja napada od strane profesionalnog hakera. Naši podaci se takođe ne šalju ni na kakav eksterni server. Na taj način, potpuno smo bezbedni.

Pročitajte i tekst:  Isprobali smo Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G – Najveći i najbolji tablet na tržištu

Sam čitač gotovo uopšte ne koristi energiju, iako je spreman za upotrebu u bilo kom trenutku. Senzor takođe može da uvidi razliku između ljudske kože i drugih materijala što sprečava da se slučajno pritisne u džepu ili u torbi na primer.

Ovakva moderna tehnologija pruža toliko prednosti da nema smisla odolevati joj. Upotreba čitača otiska prsta je pogodna i brza. Huawei P9 i P9 Lite su pametni telefoni koji pružaju visok nivo sigurnosti podataka. U modernom svetu mobilnih telefona upravo ovo svojstvo postaje sve važnije ne samo za naše kompanije već i za svakog od nas. Treba toga da se setimo u ovom momentu a ne kada naši podaci budu ukradeni sa slabo zastićenog uređaja.