HUAWEI uvodi tehničku podršku za svoje korisnike

Kompanija Huawei će počevši od danas (16. jun 2017. godine) tokom narednih mesec dana pružati brzu tehničku podršku za sve vlasnike, kao i buduće kupce Huawei i Honor pametnih telefona. Usluga tehničke podrške podrazumeva besplatne konsultacije, ažuriranje softvera i otklanjanje potencijalnih softverskih kvarova.  Ovlašćeni servis za ovu vrstu usluge je Mobis Electronic Servisni Centar, a usluga će se obavljati svakog petka i subote u Huawei Experience radnji u Ušće Shopping centru.

Kompanija HUAWEI je predana pružanju najvišeg nivoa korisničke podrške. Svakog petka i subote od 17h do 21h korisnici će imati mogućnost da u prostorijama Huawei Experience radnje dobiju besplatnu stručnu podršku za svoje uređaje. Sve što treba da urade je da ponesu svoj Huawei ili Honor pametni telefon i posete prodavnicu na drugom spratu Ušće Shopping centra, a stručni tim u potpunosti će se posvetiti dijagnostici njihovih uređaja i razmeni saveta kako bi na najbolji način mogli da iskoriste pun potencijal svog android saputnika.

Svi kupci koji nisu u mogućnosti da posete Huawei Experience radnju u navedenim terminima,  mogu se obratiti korisničkoj službi kompanije Huawei besplatnim pozivom na broj 0800/088-880.

Pročitajte i tekst:  Apple omogućio two-factor autentifikaciju u Srbiji