IFA 2017 uživo – Kaspersky Lab: Internet (ne)bezbednih stvari

Kompanija Kaspersky Lab ove godine nije imala štand na sajmu IFA 2017 u Berlinu, ali bez obzira na to  jedna od aktuelnih tema sajma bila je i sajber bezbednost pametnih uređaja kojima smo sve više i više okruženi.  Tokom trajanja sajma imali priliku da se u Berlinu sastanemo sa direktorom evropskog tima za istraživanje i analizu kompanije Kaspersky Lab Markom Projsom (Marco Preuss) i ekskluzivno sa njim popričamo na temu sajber bezbednosti Internet of Things (IoT) i pametnih uređaja.

Evo šta smo zanimljivo saznali i šta nam je rekao g. Projs – „Kada je Kaspersky Lab u pitanju glavna tema na ovogodišjoj IFA-i je sajber bezbednost  IoT uređaja. Naime, za svaki gedžet koji nosite sa sobom ili smart uređaj koji imate kod kuće, a koji je povezan sa internetom, postoji opasnost da bude ugrožen. Ipak većina tih uređaja danas nije dovoljno sigurna kao što bi trebalo da bude i postoji mogućnost da budu napadnuti od strane raznih malvera.

Mi koji radimo u timu Kaspersky  primetili smo da je sve veći broj napada upravo na ovakve smart IoT uređaje, a naročito moram skrenuti pažnju na učestale napade na trenutno veoma rasprostranjene IP kamere, ali naravno i na razne druge uređaje.“

Bezbednost svakog uređaja pojedinačno je veoma važna, jer ako je na mrežu priključen veliki broj neobezbeđenih uređaja tada postoji potencijalna opasnost da se neželjeni programi ili malveri prošire na uređaje drugih ljudi koji su takođe priključeni na mrežu. Poznato je da je nedavno bilo puno DDOS napada na razne web servise naročito u Americi, a slične napade smo na žalost imali priliku da vidimo i ovde kod nas u Nemačkoj – dodaje Projs.

Pročitajte i tekst:  Veštačka inteligencija za božićnom trpezom

Dakle, definitivno moramo bolje zaštititi sve uređaje koji se priključuju na net. Moramo uticati na vendore ovih uređaja da bolje obezbede svoje proizvode, a mi kao korisnici moramo imati svest o tome da kada kupujemo ovakve uređaje vodimo više računa o zaštiti. To znači da kada planiramo da nabavimo  novi uređaj u redu je naravno da razmišljamo prvenstveno o njegovoj funkcionalnosti i odgovarajućoj ceni, ali moramo razmišljati i o zaštiti, kako kasnije ne bi imali više problema.

Zaštita podataka IoT uređaja

Druga stvar o kojoj smo razgovarali na tu temu je „zaštita podataka“ . Kao što znamo svi IoT uređaji poseduju nekave senzore bez obzira da li se radi o mašini za kafu, mašini za pranje veša, televizoru ili nekom drugom kućnom uređaju, odnosno bilo kom uređaju u tzv. „pametnoj kući“ koji je povezan na internet, a takvih uređaja je već dosta, a u bliskoj budućnosti će ih biti još mnogo više.

Tako recimo pojedini novi modeli smart frižidera znaju šta tačno od hrane i pića ima u njemu i šalju nam na telefon listu šta je potrebno da kupimo ili čak sami naručuju namernice online. Takođe, aparat  za kafu tačno zna koju vrstu i tip kafe pijemo i u koje doba dana, i tako redom –  to važi za sve smart uređaje u kući. Neko će reći – Ok, ali to koliko ja kafe dnevno pijem i šta imam u frižideru nije tako važan podatak i nije me briga ako to neko sazna. Ali ako se pametno iskombinuju svi ti podaci sa svih ovih uređaja u toj nekoj pametnoj kući budućnosti, onaj ko poseduje sve te podatke imaće veoma jasnu sliku o nama. A ipak to je naš dom, to je naš privatan život i naša intima.

Pročitajte i tekst:  Digitalno nasleđe na konferenciji DIDS2018

Činjenica je da svi ovi uređaji sakupljaju podatke, i da trenutno nije transparentno koje tačno podatke oni sakupljaju, gde ih šalju, kome ih šalju i na kraju – šta oni rade sa tim podacima, odnosno na koji način ih koriste. Eto, ukratko to su glavni problemi kada je sajber bezbednost IoT uredjaja u pitanju – navodi naš sagovornik u Berlinu.

„Naravno ne treba zaobilaziti nove tehnologije, i ja sam lično ljubitelj takvih uređaja sa integrisanim novim tehnologijama i raznih vrsta gedžeta sa inovativnim i zanimljivim funkcijama, koje nam u nekom pogledu olakšavaju život , ali sa druge strane to potencijalno može doneti dosta problema i zato moramo voditi računa o zaštiti“ – kaže Marko Projs.

Kako se zaštititi?

Trenutno najbolji savet koji nam je predstavnik kompanije Kaspersky Lab dao kako bi se zaštitili je da dobro razmislimo pre nego što kupimo neki od novih IoT uređaja, da obratimo pažnju na sigurnost  tih uređaja, kao i na zaštitu privatnosti, odnosno zaštitu svojih podataka. Za početak je veoma bitno da se dobro raspitamo o tome i da razmislimo da li je stvarno potrebno da taj uređaj bude povezan na mrežu!

Na kraju, naš sagovornik naglašava – Ne postoji jednostavno rešenje, jer svaki vendor ima neku svoju platformu, svoje interfejse, svoje senzore  i ostalo, tako da je veoma teško izboriti se sa svim tim različitim uređajima, ali ono što možemo sami da uradimo kao prvo i najbolje je – obazrivost.