IFA 2017 uživo – Kirin 970, prva mobilna računarska platforma zasnovana na AI

Huawei Consumer Business Group danas je na IFA sajmu u Berlinu predstavila novu eru inovacija vezanih za pametne telefone. Richard Yu, CEO kompanije Huawei tokom izlaganja predstavio je novi Kirin 970 i viziju o budućnosti zasnovanoj na veštačkoj inteligenciji (AI). Kombinacijom Cloud usluga sa brzinom procesa zasnovanih na AI, Huawei uvodi AI u naše živote i menja način interakcije sa uređajima.

Gledajući u budućnost razvoja pametnih telefona, nalazimo se na pragu jednog vrlo interesantnog razdoblja,” rekao je Richard Yu, CEO Huawei Consumer Business Group. “Huawei je posvećen razvijanju pametnih uređaja u inteligentne uređaje razvijajući mogućnosti koji podržavaju koordinirani razvoj čipova, uređaja i clouda. Uz krajnji cilj koji podrazumeva znatno bolje korisničko iskustvo. Kirin 970 je prvi u nizu koji će doneti moćne AI funkcije našim uređajima i napraviti razliku u odnosu na konkurentske.”

Nakon godina razvoja, Cloud usluge zasnovane na AI ušle su u široku primenu, ali korisničko iskustvo i dalje ima prostora za poboljšanje, uključujući latentnost, stabilnost i privatnost. Cloud usluge i procesi zasnovani na AI se mogu dopunjavati. Procesi zasnovani na AI nude jake senzorske mogućnosti, koje su osnova za razumevanje i pomoć ljudima. Senzori proizvode veliki broj podataka dobijenih u realnom veremenu, specifičnih i personalizovanih podataka. Podržani snažnim procesima obrade čipova, uređaji će postati kognitivniji prema potrebama korisnika, pružajući istinski personalizovane i lako dostupne usluge.

Pročitajte i tekst:  HarmonyOS na MatePad 11 - uvid u Huawei viziju

Kirin 970 pokreće osmojezgarni CPU i dvanaestojezgarni GPU nove generacije. Sagrađen korišćenjem 10nm naprednog procesa, čipset poseduje 5,5 milijardi tranzistora na površini od samo 1 cm². Novi vodeći Kirin 970 je prva mobilna AI računarska platforma kompanije Huawei koja poseduje jedinicu za neutralnu obradu podataka – Neural Processing Unit (NPU). U poređenju sa četvorojezgarnim Cortek-A73 CPU klasterom, nova heterogena računarska arhitektura Kirin 970 ima do 25x bolje performanse i 50x veću efikasnost. Jednostavno rečeno, Kirin 970 može brže i sa mnogo manje energije da izvršava iste AI računarske zadatke. Na testu za prepoznavanje slike, Kirin 970 je obradio 2.000 slika u minuti, što je brže od drugih čipova na tržištu.