93% dece i 69% odraslih u Srbiji redovno koristi računare (INTEL studija)

Računari igraju brojne uloge u našim životima. Oni postaju sve nezaobilaznija alatka, bilo da se radi o poslu ili obrazovanju, ali i slobodnom vremenu provedenom kod kuće. Tu ulogu računara priznaju korisnici svih uzrasta, od najmlađih koji računar koriste za učenje i razvoj svojih veština, do odraslih koji ga koriste za posao, ali i oni koji su u starijoj dobi, i koriste ga za organizaciju slobodnog vremena i održavanje kontakata.

Intel_Infographic_June16

Prednost računara i njihove neograničene mogućnosti u razvoju veština i interesovanja kod dece je prepoznata od strane roditelja ili baka i deda koji su učestvovali u istraživanju koje je Intel sproveo tokom marta ove godine u Srbiji. Sa velikom većinom od 93%, oni su potvrdili da njihova deca i unuci redovno, na dnevnom nivou, koristi računar. Ovako snažan procenat ne iznenađuje, jer čak 65% odraslih svakodnevno koristi računare.

Ipak, vreme koje građani Srbije provode pred računarom zavisi od njihovog uzrasta. Istraživanje je pokazalo da 28% odraslih i čak 44% dece dnevno pred računarom provede od 1 do 3 sata. Svega 21% odraslih i 18% dece provodi manje od jednog sara pred računarom, dok 15% odraslih i 26% dece koristi PC računar od 3 do 5 sati dnevno. Više of 5 sati dnevno računar koristi 1% odraslih i 5% dece.

Jedan od nalaza ovog istraživanja je da, prema 46% ispitanih, pravo vreme kada dete treba da dobije računar je između 8 i 12 godina. Nešto manje (44%) ispitanih smatra da deca treba da dobiju prvi računar nakon što navreše 13 godina.

Pročitajte i tekst:  NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti grafička kartica

Prvi PC računar – Beskrajne mogućnosti sa Intel tehnologijom

Računari sa Intel Inside tehnologijom, dostupni na lokalnom tržištu, nude beskrajne mogućnosti korisnicima bilo da ih koriste u školi, kod kuće ili na poslu.

U školi, oni predstavljaju neiscrpan izvor inspiracije i nezamenljivo nastavno sredstvo koje omogućava pristup različitim izvorima obrazovanja  i pomažu deci da razviju svoje veštine i lična interesovanja.

Kod kuće, beskrajne su granice njegove upotrebe – bilo da se koristi za posao ili zabavu, računar kojeg pokreće Intel tehnologija ima izvanredne performanse i pomaže korisnicima da se povežu sa svetom.Kada se koristi kao poslovna alatka, Intel računari su ključni za proširenje poslovanja, unapređenje produktivnosti ali i ostvarivanje uštede zahvaljujući visokoj energetskoj efikasnosti. Jednostavni su za korišćenje zahvaljujući fleksibilnom dizajnu uklapaju se u svaki radni prostor.

O istraživanju

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1050 ispitanika tokom meseca marta 2016. godine. Ispitivana je populacija punoletnih građana Republike Srbije u opštinama, gradovima, mesnim zajednicama i mestima na teritoriji čitave Srbije.