IT činenice koje možda niste znali (1. deo)…

Zašto se greške u kompjuterima zovu „bagovi“

bug

Prvi kompjuterski „bug“ bio je pravi insekt, moljac koji se zavukau unutar računara „Mark II“ u istraživačkoj laboratoriji mornarice SAD. On je izazvao probleme u radu releja tog računara. U to vreme računar je koristila Grejs Hoper, naučnik u američkoj mornarici, koja je otklonila problem i zabeležila njegov uzrok. Kasnije je na osnovu toga skovan termin „debugging“, a ostaci prvog kompjuterskog „bug“-a danas se nalaze u Muzeju američke istorije Smitsonijan instituta.

Najveći kompjuter

Prvi elektronski računar Eniac težio je više od 27 tona i zauzimao je površinu od 550 kvadratnih metara.

Digitalni novac

Samo oko 10% svetskog novca postoji fizički i opipljiv je. 90% novca postoji samo u računarima (ne računajući Bitcoin koji je isključivo elektronska valuta).

Najduža reč u jednom redu tastature

Besposleni amerikanci bavili su se totalno nebitnim stvarima i otkrili su da je najduža reč koja može da se napiše koristeći samo jedan red tastature – TYPEWRITER. A besposleni Srbi potrorošili su vreme na traženje najduže srpske reči po istom principu koja glasi – PORUŠITE.

Prva kompjuterska buba

Ne bug, nego buba. Tako je Doug Engelbart nazvao svoj uređaj koji je napravio krajem 1963. godine. Ako niste znali, to je današnji miš, ali je pronalazača on više podsećao na bubu umesto na miša.

Veštačka inteligencija

Pročitajte i tekst:  Joberty dobio anđeosku investiciju za izlazak na globalno tržište

Kada bi računar bio moćan kao ljudski mozak, bio bi u stanju da u sekundi obradi 38 hiljada triliona operacija i da čuva više od 3580 terabajta podataka.

Neprobojna šifra

Genijalno ili suludo? Čak osam godina šifra za računarsku kontrolu nuklearnih projektila SAD-a bila je – 00000000.

Biznis…

Prošlo je vreme „klinaca“ koji su pisali viruse da bi se dokazali.  Oko 70% pisaca virusa danas radi za organizovane kriminalne grupe.

Nastavak…

Pogledajte ovde drugi deo teksta o zanimljivim IT činjenicama.