IT činjenice koje možda niste znali (4. deo)

usb virus

Nastavljamo sa našim serijalom zanimljivih detalja iz IT industrije.

Naivnost

Najveći upad u računare američke vojske u istoriji desio se kada je jedan zaposleni iz ministarstva odbrane pronašao na parkingu „izgubljen“ USB disk (koji je jedna strana agencija inficirala virusom) i nakon što ga je povezao na svoj službeni računar uvezan u mrežu centralne komande SAD-a.

Uz pomoć Boga

Meri Kenet Keler, prva žena koja je postala doktor računarskih nauka, imala je takođe i master diplome iz matematike i fizike i koja je učestvovala u razvoju nekoliko programskih jezika, bila je časna sestra.

„Pošteno“ poslovanje

Velike banke ne procesiraju čekove i debitne kartice redosledom kako su napravljeni. Umesto toga, njihovi kompjuterski programi selektuju i naplaćuju prvo najveće iznose, jer na taj način brže prazne vaš račun. Zahvaljujući tome, neki računi neplanirano idu u minus, što bankama omogućava dodatnu zaradu na osnovu visokih kamata za minuse.

Večnost u trenu

Na Youtube-u se svakog minuta uploaduje 10 časova novih video snimaka.

Domeni na kvadrat

Svakog meseca, na Internetu se registruje više od milion novih domena.

Račun za struju

Google sa svojim serverima godišnje potroši više od 15 milijardi kWh električne energije. To je veća godišnja potrošnja od većine država u svetu. Ipak, najveći deo električne energije za tu svrhu Google generiše sam – preko solarnih panela.

Pročitajte i tekst:  Joberty dobio anđeosku investiciju za izlazak na globalno tržište

Kome treba znanje

Glavni razlog zašto je početna strana Google pretrage tako jednostavna je što u trenutku lansiranja ovog servisa vlasnici nisu znali HTML. Čak je i dugme za pokretanje pretrage dodato naknadno – u početku je jedini način za to bilo da se nakon unetog upita pritisne Enter na tastaturi.

Bežični prenos zvuka

Nekadašnji računar Tandy TRS-80 Model I, imao je toliko veliku interfenciju da su u nekim igrama pisanim za njega postojala uputstva za korisnike na kojoj AM frekvenciji mogu da „uhvate“ zvuk na svojim radio prijemnicima smeštenim u istoj prostoriji.

Bekap Interneta

Da biste bekapovali sve podatke koji se nalaze na Internetu biće vam potrebno oko 250 miliona Blu-ray diskova.

* * *

Ostale tekstove iz ove serije možete da pročitate ovde: