IT činjenice koje niste znali (6. deo) – Gejming

Rešili smo da vas upoznamo i sa malo poznatim činjenicama o igrama i konzolama koje smo nekada voleli i koje smo sa zadovoljstvom igrali. Ima tu zanimljivih, čudnih, ali i iznenađujućih stvari…

The Bourne Consipracy 

game_bourne_conspiracy

Met Dejmon odbio je da se pojavi u igri iz naslova zato što je ona po njegovom mišljenju suviše nasilna. Srećom, pa u filmu nema mnogo ubijanja i nasilja, pa je mogao da glumi u njemu.

Half-Life 2

U početnoj fazi razvoja ove igre bio je predviđen „prijateljski“ nastrojen vanzemaljac koji je trebao da prati Gordona Frimena i da se hrani telima njegovih žrtava. Od toga se odustalo kada je Valve shvatio da ne mogu da naprave dovoljno ubedljiv AI za kretanje ovog karaktera.

E.T

Jedna od najlošijih igara za Atari 2600 prodata je u više primeraka nego njihova napoznatija igra, Space Invaders. E.T. je prodat u 1.5 miliona primeraka a Space Inveders jedva da je dostigao milionski tiraž.

Godfather

Oskarovac Marlon Brando je neposredno pre nego što je preminuo, snimio je dijaloge za EA-ovu igru Godfather. Međutim, ispostavilo se da je to bilo neupotrebljivo, pošto je on previše mumlao i nijedna rečenica nije bila izgovorena jasno i prepoznatljivo. Na kraju je EA morao da unajmi novog glumca koji je oponašao njegov glas…

Igranje online

Prve online igre pojavile su se još 90-ih godina prošlog veka i to na Super Nintedo konzoli. Tada je predstavljen dodatak u vidu eksternog modema za ovu konzolu, nazvan Satellaview, koji je omogućavao igračima da preuzimaju vesti o igrama, kao i specijalno dizajnirane igre (u pitanju su bili uglavnom rimejkovi retro klasika).

Pročitajte i tekst:  Beotel i RTS za vreme olimpijade oborili rekorde u emitovanju videa preko Interneta

Slučajna konzola

Sony PlayStation  konzola nastala je slučajno. Nintedo je unajmio Sony da za njihovu konzolu dizajnira elektronske komponente. Kada je u poodmakloj fazi razvoja Nintedo odustao od te konzole, Sony je odlučio da, kad već ima skoro sve što mu je potrebno, napravi svoju konzolu – PlayStation.

Golden Axe

Krici koji su nastali prilikom ubijana u Golden Axe igri su digitalizovani krici iz filmova „Prva krv“ (Rambo) i „Konan Varvarin“.

Donkey Kong

game_donkey_kong

U američkoj verziji jedne od najpopularnijih igara osamdesetih godina prošlog veka – Donkey Kong – dama koju Mario spasava zove se Paulina“, dok u japanskoj verziji ona nije imala ime i nazvana je jednostavno „lady“.  Takođe, ova igra je prvobitno planirana da se zove „Jump Man“ i a Mario je trebao da bude stolar, a ne vodoinstalater. A Donkey Kong je u stvari kućni ljubimac koga je Mario maltretirao, pa mu se on osvetio tako što je oteo njegovu devojku.

Atari

Ime Atari nastalo je iz kineske igre Go. „Atari“ označava situaciju gde je „kamen“ ili grupa kamenčića“ u opasnosti da ih preuzme drugi igrač. Ironično, i Atari je na kraju preuzet od strane Francuske kompanije Infogames, pa se to ime pokazalo kao proročko.

Xbox

Xbox je originalno planiran da se zove DirectBox, pošto je inicijalno dizajniran da pokaže kako Microsoftova DirectX grafička tehnologija može da se iskoristi na tržištu konzola.

Pročitajte i tekst:  Xiaomi predstavio najnoviju pametnu fitnes narukvicu - Xiaomi Smart Band 8

Pročitajte i prethodne tekstove iz ove serije: