Iznajmljivanje ili kupovina štampača?

Osnova svakog poslovanja je da se što više zaradi. Osim direktnog načina, postoje i indirektni načini za povećanje profita, a jedan od njih je svakako i optimizacija troškova. Jedan, u našim uslovima nepravedno zapostavljen način optimizacije odnosi se na iznajmljivanje opreme, konkretno iznajmljivanje štampača. U velikim organizacijama, gde postoji potreba za većim brojem štampača, smanjenje troškova njihovim iznajmljivanjem može da bude veoma veliko, kada se na kraju meseca ili godine podvuče crta.

iznjamljivanje-stampaca

Proći ćemo ukratko kroz stavke koje u tom slučaju treba razmotriti. Inicijalni trošak za štampače je svakako najveći trošak. Ozbiljnim kompanijama neophodni su ozbiljniji, poslovni štampači, koji koštaju stotine, pa i hiljade evra. Taj iznos potrebno je pomnožiti sa brojem štampača i ukupna cifra već počinje da dostiže petocifrene, možda čak i šestocifrene iznose u evrima. Umesto toga, iste takve štampače možete da iznajmite za delić te cene i da ih koristite kao da su vaši (a ušteđeni novac da preusmerite za neke druge potrebe).

Druga važna prednost iznajmljivanja štampača je bezbolno prilagođavanje tehnološkim promenama. Kada kupite štampač, postajete njegov “zarobljenik”. Tehnologija nezaustavljivo ide napred, ali je potpuno nerentabilno da menjate štampače svakih nekoliko meseci ili na godinu dana (jer ste uložili veliki novac u njih). Prilikom iznajmljivanja štampača uvek možete da budete u toku sa najnovijim tehnološkim trendovima. Kada se pojavi neka nova tehnologija, dovoljno je da umesto starog iznajmite novi štampač i uvek ćete na raspolaganju imati najnoviju tehnologiju, pri čemu nećete potrošiti ništa više novca nego za stari iznajmljeni štampač.

Pročitajte i tekst:  Samsung predstavio zakrivljeni gejmerski monitor

I konačno, još jedan važan faktor je podrška. Kupovinom štampača dobijate standardnu dvogodišnju garanciju, a ako se nakon tog perioda pokvari štampač, njegova popravka neće biti ni malo jeftina. S druge strane, dok god iznajmljujete štampač, pa makar to bilo i 10 godina, ceo taj period uključuje i podršku od strane kompanije koja ih iznajmljuje.

Kada se sve baci na papir i kada se obračunaju troškovi kupovine i iznajmljivanje štampača, jasno je da kupovina zaista nema više smisla. A što više štampača vaša kompanija poseduje, veća će biti i ušteda.

www.meteor.rs