Kako ispraviti lažni kapacitet USB diskova

Ako ste “povoljno” kupili USB disk naizgled velikog kapaciteta, pa se ispostavilo da je u pitanju lažirani proizvod sa mnogostruko manjim kapacitetom od deklarisanog, možda nije sve izgubljeno. Pokušajte sledeću proceduru uz pomoć koje ćete možda uspeti da resetujete kapacitet diska na njegove prave vrednosti.

0 fakeusb

Identifikacija pravog kapaciteta

Preuzmite program H2testw. On upisuje seriju podataka na USB disk ili memorijsku karticu sve dok ne ispuni memoriju i te podatke potom verifikuje. Na taj način vrlo precizno pronalazi stvarni kapacitet bilo kog memorijskog uređaja. Ukoliko se verifikovani kapacitet uređaja i poklapa (ili je blizak deklarisanom), završili ste posao i možete da budete sigurni da ste dobili ono što ste platili. A ako se te dve vrednosti znatno razlikuju – znači da ste vlasnik fleš diska ili memorijske kartice sa lažnim kapacitetom.

Identifikacija kontrolerskog čipa

Utvrdili smo da je memorijski kapacitet definitivno lažiran. Šta sada da radimo? Da bismo uspešno izvršili flešovanje diska moramo da izvučemo neke podatke iz njegovog kontrolerskog čipa. To je moguće uraditi iz dva dela – otvaranjem uređaja i čitanjem podataka direktno sa čipa i korišćenjem specijalnog programa. Program koji će omogućiti softversku proveru informacija zove se Chip Genius.

1 Chip Genius1

Chip Genius je će vam pomoći da identifikujete VID (Vendor Information) i PID (informacija o Flash Chip kontroleru) podatke neophodne za pronalazak odgovarajućeg softvera za flešovanje. Obe infromacije se dobijaju u vidu četvorocifrenog ili četvoroslovnog PIN-a. Međutim, deo vezan za identifikaciju samog čipa nije najpouzdaniji i zato je potrebno da se ta provera dodatno obavi i na samom čipu. Provera podataka dobijenih putem Chip Geniusa ostvaruje se manuelnim putem. Kontrolerski čip je mali četvrtasti čip veličine otprilike 6 x 6 mm, koji se nalazi nalemljen na štampanu pločicu. Obično je to manji od dva čipa koji se nalazi na pločici (veći čip je memorija). Nekad je teško pročitati o kom čipu se radi, ali ako to uspete, potražite na Internetu informacije o VID i PID parametrima za tu oznaku čipa. Ukoliko ste dobili identične vrednosti sa podacima koje je prikazao Chip Genius, onda ćete biti sigurni da je čip pravilno identifikovan. U slučaju da se podaci razlikuju, pouzdajte se u informacije koje ste našli manuelnim putem.

Pročitajte i tekst:  Tubi TV – besplatna Netflix alternativa

2 Kontrolerski cip1

Flešovanje kontrolerskog čipa

Nakon identifikacije VID i PID informacija, potrebno je da da se pronađu odgovarajući alati za flešovanje diskova Dobre polazne tačke su sajtovi fixfakeflash.wordpress.com i sosfakeflash.wordpress.com. Na njima možete da pročitate iskustva drugih korisnika i da eventualno pronađete detaljna uputstva za flešovanje kontrolera sa identičnim VID i PID identifikatorima kao na vašem uređaju. Takođe, tu možete da saznate i da li su njihovi pokušaji bili uspešni i da eventualno izbegnete greške koje su oni načinili. Sve što dalje budete radili, radite na sopstveni rizik.

Generalno uputstvo koje možemo da vam damo je da se ne igrate sa opcijama u programu za flešovanje. Ti programi nisu namenjeni za širu javnost, već za profesionalce i stoga su opcije u njima često potpuno nerazumljive i bez ikakvog objašnjenja. Preporučujemo da sve parametre ostavite na podrazumevanim vrednostima, jer je to daleko najsigurnija varijanta koja smanjuje rizik da u poslednjem trenutku nešto pokvarite. Jedini izuzetak je da, ako postoji mogućnost, definišete veličinu memorijskog uređaja tako da on bude manji od kapaciteta koji ste dobili putem programa H2testw. Bolje imati USB fleš manjeg kapaciteta koji radi kako treba, nego većeg kapaciteta, a da je pri tome na granici pouzdanosti, ili disk deklarisanog kapaciteta koji je praktično neupotrebljiv.

Ako ste bili dovoljno hrabri i ako su svi koraci prošli uspešno, bez uništenja USB diska ili memorijske kartice, još jednom proverite svoj uređaj sa H2testw programom. Ukoliko se sada deklarisani i stvarni kapaciteti slažu uspešno ste oporavili memorijski uređaj.