Kako očistiti računar od prašine?

Sprečite kvarove i ubrzajte kompjuter. Računari skupljaju dosta prašine koja može izazvati ozbiljne probleme. Ona usporava računar, povećava buku ventilatora, izaziva resetovanja, skraćuje radni vek komponenti. Da bi se hladile komponente u računaru, potrebno je osigurati dobar protok vazduha koji iz prostorije ulazi u kućište kompjutera, preuzima na sebe toplotu koju oslobadjaju komponente, te je odvodi izvan kućišta.Najčešći uzrok pojave poznatije kao pregrevanje procesora predstavljaju zaprljani ventilatori i to u velikom broju slučajeva može da dovede do drastičnog smanjenja radnih performansi računara, a u pojedinim situacijama, čak i do otkaza procesora i matične ploče.

prasina1

Prašina se često zavuče i zapuši dobar deo prostora između rebara hladnjaka, a takođe formira i poseban sloj između ventilatora i hladnjaka koji sprečava dotok vazduha. Blagim potezima četke skinite prašinu prvo sa ventilatora, a potom i između rebara hladnjaka. U slučaju da ima većih naslaga prašine među rebrima, u pomoć pozovite neku veliku iglu i s njom isprobijajte skorelu prljavštinu. Obavezno proverite ispravnost ventilatora, osluškujući njegov rad kada brzo zavrtite njegova peraja.

U zavisnosti od stepena zaprljanosti hladnjak se može produvati kako bi se uklonila prašina koja je izmakla četki. Za ovo se mogu koristiti : namenski kompresori, izduvna strana usisivača, ali je najbolja opcija kompresor!

Izvor: Servis računara “Profi Computers”

 

 

Pročitajte i tekst:  Globalni hakerski napad – kako se zaštititi