Kako trajno obrisati podatke sa hard diska?

Jednostavnim brisanjem ili formatiranjem hard diska niste trajno uništili podatke! “Brisanje podataka” u stvari samo briše pokazivače na sadržaj tako da operativni sistem nakon brisanja “ne vidi” podatke. Ali sadržaj ostaje upisan i smešten na disku. Upotrebom jednostavnih alata lako se može ponovo pristupiti obrisanim podacima.

Zamislite da gubitak vašeg laptopa ili krađa u firmi može dovesti do gubitka biznisa klijenata ili čak i reputacije. Zamislite sada količinu podataka koja je u vašoj organizaciji ostala na starim diskovima, USB Flash uređajima izašlim iz upotrebe… Rast rizika od toga da informacije budu zlouporebljene raste onako kako raste i njihova upotrebna vrednost. A količina informacija se eksponencijalno uvećava već godinama.

eksterni hard disk1

Jedan aspekt ipak ostaje potpuno nezapažen, u mnogim zemljama pa i u našoj postoji određen nivo odgovornosti u odnosu na prikupljanje, upravljanje i skladištenje podataka. Međutim odgovornost izgleda da prestaje u momentu kada poželite da zamenite staru mašinu novom ili da donirate kompjutere lokalnoj osnovnoj školi.

Uslugu uništavanja podataka Data Solutions je, pre svega, namenila kompanijama i institucijama kojima je od vitalnog značaja da na starim diskovima, pokvarenim ili oni koji samo menjaju vlasnika, ne postoji mogućnost pristupa starim podacima. Ova usluga se naplaćuje po kapacitetu diska, odnosno po trajanju postupka, kao i u zavisnosti od količine diskova koje klijent donese na uništavanje.

Da bi se otklonila svaka sumnja u to – uništavanje podataka zapisanih na magnetnom mediju je moguće. I ne samo to, u slučaju vladinih agencija, institucija, pa i službi bezbednosti, ono je i neophodno. Naravno, na drugoj strani, iste metode mogu pomoći i kriminalcima da se reše inkriminišućih dokaza.

Pročitajte i tekst:  Pet ključnih inovacija kompanije Samsung u poslednjih 50 godina

Usluga uništavanja podataka u Data Solutions Laboratoriji se radi po strogim procedurama i pravilima. Prvo se obležavaju svi mediji, i klijentu se predaje prijemni formular. Potom se u zavisnosti od tražene usluge pravi mini-projekat kojim se doređuje najefikasniji način za izvršenje usluge uništavanja podataka. Potom se dokumentuje postupak uništavanja, i zatim se sastavlja izveštaj koji se dostavlja klijentu, a služi kao sertifikat da su podaci ili mediji trajno uništeni.

U zavisnosti od tipa usluge, odnosno da li se vrši logičko, fizičko ili kombinovano uništavanje podataka, klijent dobija ili log fajl zajedno sa izveštajem ili slike/video materijal zajedno sa izveštajem u slučajevima fizičkog uništavanja. U svakom slučaju, procedure laboratorije Data Soluitions garantuju klijentu da niko neće pregledati sadržaj medija koji su doneti na uništavanje, kao i potpunu garanciju i privatnost.

Izvor: www.datasolutions.rs