Kaspersky Lab: Novogodišnji praznici su idealna meta za sajber kriminalce

Prema rezultatima istraživanja „IT Security Economics Report“, koje je sprovela kompanija Kaspersky Lab, više od 77 odsto preduzeća pretrpelo neki vid sajber napada u poslednjih 12 meseci. Povećanje broja napada u kojima su DDoS i POS sistemi glavni vektori čini situaciju još ozbiljnijom, posebno tokom sezone prazničnih rasprodaja, kada kupaca ima više nego inače, a porast prodaje čini maloprodajna mesta primamljivom metom za sajber kriminalce.

Istraživanje je pokazalo da se u protekle tri godine dogodila ekspanzija u porastu sajber aktivnosti (preko 16 odsto) koje podrazumevaju DDoS napade, kao i napade u kojima su korišćene ranjivosti na POS terminalima. Ovaj porast je pokazatelj da, kakvu god pljačku planirali, sajber kriminalci će najverovatnije početi sa DDoS napadima ili iskoristiti ranjivost u maloprodajnim POS sistemima.

  1. godina će ostati upamćena po seriji sajber napada visokog rizika i upadima na mreže platnih sistema vodećih svetskih brendova, od lanca „Chipotle“, preko hotela Hyatt do brenda Forever 21. Kompanija Kaspersky Lab je takođe registrovala značajan porast i geografsko širenje botnet DDoS napada u trećem kvartalu 2017. godine, sa metama u 98 zemalja (u poređenju sa 82 u drugom kvartalu), sudeći po rezultatima DDoS Intelligence report istraživanja.

Ova situacija će biti od izuzetne važnosti za maloprodajne objekte i organizacije koje se bave internet prodajom, naročito tokom perioda rasprodaja oko Nove godine i Božića. Dok kupci pune kese artiklima na sniženju, prodavci se mogu nadati većoj zaradi, ali ih to ujedno čini i veoma primamljivom metom za sajber kriminalce.

Pročitajte i tekst:  Polovina Evropljana ne zna koliko zaista vrede njihovi (ukradeni) lični podaci

„Uzimajući u obzir povećan broj ove vrste sajber napada tokom 2017. godine, mi preporučujemo kompanijama, a posebno maloprodajnim objektima, da budu u pripravnosti tokom prazničnog perioda, kada postoji povećan rizik da sajber kriminalci dođu do zarade kroz eksploataciju sistema za plaćanje ili aktivnosti koje podrazumevaju DdoS napade. Može se dogoditi i da sajber kriminalci zatraže otkup za određene informacije, ili da prosto remete normalno poslovanje kompanija, što bi na kraju dovelo do toga da izgube prihode i klijente. Međutim, ovo je takođe i dobra prilika da kompanije razmisle o svojoj bezbednosti, razvijajući kulturu sajber bezbednosti i investirajući u adekvatnu tehnologiju”, izjavio je Alesio Aceti (Alessio Aceti), direktor sektora za korporativne klijente u kompaniji Kaspersky Lab.

Kako bi izbegli štetne posledice po prihode u nadolazećem prazničnom periodu, prodavci i organizacije koje se bave onlajn trgovinom mogu se zaštititi pomoću rešenja koja su spremna da odgovore na njihove individualne potrebe. Kompanija Kaspersky Lab preporučuje maloprodajnim objektima da:

  • Ažuriraju sisteme za onlajn transakcije, jer svako novo ažuriranje može sadržati rešenje koje čini sistem manje ranjivim na napade sajber kriminalaca;
  • Ukoliko je moguće, ažuriraju softver na POS terminalima i promene fabričke lozinke na ovim uređajima;
  • Koriste specijalizovana rešenja kao što je Kaspersky Embedded Systems Security, kako bi zaštitili POS terminale od malvera.
  • Pripreme se za DDoS napade tako što će izabrati pouzdanog provajdera usluga, koji poseduje stručno znanje u oblasti sajber bezbednosti i koji će moći da ih zaštiti od sofisticiranih DdoS napada.
  • Obuče svoje klijente o opasnostima sajber pretnji sa kojima se mogu susresti prilikom kupovine na internetu ili prodajnom mestu, kao i da ih upoznaju sa koracima koje mogu preduzeti da smanje rizik.
Pročitajte i tekst:  Obazrivo ako kupujete preko interneta za novogodišnje praznike

Da saznate više o tome kako kompanija Kaspersky Lab može da pomogne maloprodajnim objektima da se zaštite od sajber pretnji, posetit zvaničnu veb stranicu.