Knjiga ili e-knjiga

Knjiga, objekat koji ima svoju masu, miriše na lepak i štamparsku boju kada je nova, odnosno na prašinu i često ubuđali papir kada je stara. Nasuprot nje, elektronska knjiga, bez težine, bez mirisa i bez dimenzija. Opipljivo protiv virtuelnog.

Danas više ne postoji ni jedan razlog zašto bi neko čitao papirne knjige a ne virtuelne, ali praksa pokazuje nešto sasvim drugačije, barem kada je Srbija u pitanju. Elektronske knjige su ekološke jer štite drveće, moguće ih je čuvati u bilo kom elektronskom uređaju, bilo da je to računar, tablet, telefon ili e-book čitač, jeftinije su jer se lakše i brže proizvode u praktično neograničenom tiražu, ne zauzimaju mesto na policama i ne skupljaju prašinu. Pa ipak, u Srbiji je gotovo nemoguće kupiti elektronsku knjigu na srpskom jeziku.

Domaći izdavači knjiga tvrde da postoje brojne prepreke za to. Nemogućnost lake naplate, ili lako piratovanje elektronskih knjiga na primer. Dobro, možda srpske elektronske knjige nemaju prođu na Amazonu, ali sve domaće knjižare prodaju papirna izdanja knjiga preko svojih sajtova. Pri tome moraju da se angažuju radnici koji će knjigu poslati, kurirska služba koju će knjigu doneti kupcu… A da ne pominjemo potrošnju repromaterijala, papira i štamparske boje za izradu knjiga, ograničenost tiraža, procenu koliki tiraž da se štampa… Sve su to faktori koji utiču na cenu papirne knjige. Nasuprot tome imamo elektronsku knjigu koja se piše na računaru, dizajnira se na računaru i prodaje se putem računara. Nema troškova štampe, repromaterijala, prodajnog mesta… Jedna elektronska knjiga može da bude duplo jeftinija od papirne i da pri tome izdavač zaradi više novca nego na papirnom izdanju.

Pročitajte i tekst:  Kaspersky Lab: Amna Al Kubaisi predvodi snažnu žensku ekipu Formule E u Saudijskoj Arabiji

Strah od piraterije elektronskih knjiga je ipak, po svemu sudeći presudan faktor kod većine izdavača. Slažemo se, elektronske knjige mogu lako da se piratizuju. Ali postoje već uhodani principi zaštite elektronskih knjiga. S druge strane i papirne knjige se piratizuju na veliko. Dovoljno je knjigu odneti fotokopirnicu i dobićemo svoj primerak za delić cene originala. A da ne pominjemo pirateriju u kućnoj radinosti – sve što je potrebno je skener, OCR softver i malo vremena. Dovoljno je samo malo proguglati da bi se shvatilo da bukvalno svaka iole popularnija knjiga štampana na srpskom jeziku već postoji piratizovana u PDF ili nekom drugom formatu prilagođenom za e-book readere.

U redu, postoje i neke stvari u kojima elektronske knjige ne mogu da zamene papirne. Enciklopedije na primer, pa još ako su iz više tomova, predstavljaju omiljeno štivo domaćica za pritiskanje oblandi. Džaba Google, džaba Vikipedija ili elektronska verzija Britanike kad ne mogu da obave taj jednostavan posao.

ebook-library-shelfJoš jedan potencijalni problem s kojim se ljubitelji elektronskih knjiga u Srbiji susreću je nemogućnost kupovine e-book readera. Dobro, oni mogu da se kupe preko Amazona ili nekih drugih on-line prodavnica, ali zahvaljujući poštarini, carini i PDV-u koji će vam biti naplaćeni od strane države, krajnja cena za kupca često je i duplo veća od prodajne. A u Srbiji bukvalno niko ne prodaje e-book readere pa ostaje da se snalazimo preko prijatelja i rođaka u inostranstvu. U redu, elektronske knjige mogu da se čitaju i na telefonima, tabletima ili računarima, ali e-Ink ekran kod e-book readera donosi neuporedivo bolji osećaj prilikom čitanja.

Pročitajte i tekst:  Nove LG Tone slušalice po meri ljubitelja dobrog zvuka

Ostaje pitanje s početka ovog teksta. Ko je pobednik ovog duela – knjiga ili elektronska knjiga? Ako kažemo da su se prve prave elektronske knjige pojavile tek pre osam godina, a već 2014. godine je svaka treća knjiga u svetu prodata u elektronskom formatu, odgovor je valjda svima jasan. Budućnost pobeđuje. Nakon više od pola milenijuma vladavine Gutenbergovog nasleđa, digitalna transformacija stigla je i pisanu reč.

Kada je Srbija u pitanju, odgovor na žalost nije tako jednostavan. U državi u kojoj najveće tiraže prave tabloidi, u kojoj se pojedinci javno hvale time što u životu nisu pročitali ni jednu knjigu, pobednik je čitalac. Pozdravljamo svaku pročitanu knjigu, bez obzira da li se radi o papirnoj knjizi, PDF-u, EPUB, MOBI, AZW ili nekom drugom e-book formatu. A kada su u pitanju elektronske knjige samo treba biti strpljiv. One će se neumitno pojaviti i na srpskom jeziku, jer izdavači neće moći još dugo da se odupiru ovom civilizacijskom napretku.