Kvantni skok u gejmingu: NVIDIA predstavlja GeForce GTX 1080

NVIDIA je tokom vikenda predstavila NVIDIA GeForce GTX 1080 — najbrži gejming GPU baziran na novoj Pascal arhitekturi  koja omogućava do 2x veće perfomanse u VR-u u odnosu na GeForce GTX TITAN X.

Pascal nudi ogromne skokove u perfomansama, memorijskom podsistemu i energetskoj efikasnosti u odnosu na prošlu (Maxwell) generaciju arhitekture. Uz to donosi i neverovatne grafičke funkcije i tehnologije koje redefinišu PC kao vrhunsku platformu za igranje AAA igara i uživanje u VR-u.

nvidia-geforce-gtx-1080-3QtrTopLeft

“PC je najomiljenija platforma za gejming na svetu a naša nova Pascal GPU arhitektura je uzdiže na nove visine”, izjavio je Jeff Fisher, viši potpredsednik PC biznisa u kompaniji NVIDIA. “Naš prvi Pascal gejming GPU, GeForce GTX 1080, omogućava neverovatan foto realizam u igrama i neverovatan VR doživljaj uz dramatično unapređene perfomanse i efikasnost. U pitanju je najsnažniji gejming GPU ikada napravljen i ujedno je jedan od naših najboljih dostignuća.”

 Pet ključnih karakteristika Pascal-a

NVIDIA je dizajnirala Pascal tako da može izdržati ogromne zahteve tehnologije kao što je VR. Pascal poseduje pet transformacionih tehnologija:

  • Next-Gen GPU arhitektura. Pascal je optimizovan za maksimalne perfomanse po vatu. GTX 1080 je 3x više energetski efikasan od grafičkih kartica zasnovanih na Maxwell arhitekturi.
  • 16nm FinFET proces. GTX 1080 je prvi gejming GPU koji je proizveden korišćenjem 16nm FinFET procesa koji koristi manje, brže tranzistore koji se mogu upakovati gušće. Pomoću 7.2 milijarde tranzistora omogućava dramatičan napredak u perfomansama i efikasnosti.
  • Napredna memorija. GPU-ovi bazirani na Pascalu su prvi koji koriste 8 GB Micron GDDR5X memorije. 256-bitni interfejs radi na 10Gb/sek što za rezultat ima 1.7x širu memorijsku magistralu u odnosu na uobičajeni
  • Savršen kvalitet. Povećanje širine memorijske magistrale i energetska efikasnost omogućavaju GTX 1080 karticama da rade na brzinama koje do sada nisu bile moguće, čak preko 1700 Mhz, dok istovremeno troše samo 180 vati. Uz napretke u asinhronom radu koji dovode do još veće efikasnosti i novu GPU Boost™ 3 tehnologiju napredan overklok je na dohvat ruke.
  • Inovativne gejming tehnologije. NVIDIA menja lice gejminga od developmenta do igre i deljenja. Novi NVIDIA VRWorks™ softverski alat omogućava gejm developerima da stvore neverovatan svet u igri. Pored VRWorksa tu je i NVIDIA’s Ansel™ tehnologija omogućava gejmerima da podele svoj doživljaj igre i istražuju gejm svetove na nove načine.
Pročitajte i tekst:  Samsung lansirao novu liniju Wind-Free klima uređaja na bazi veštačke inteligencije

“Oduševljeni smo perfomansama i karakteristikama nove GTX 1080 kartice”, izjavio je Tim Sweeney, osnivač Epic Games-a. “Uzeli smo scene iz Paragon gejm senematika koje su namenjene offline renderovanju i renderovali smo ih u realnom vremenu na GTX 1080 karti. To je neverovatno i jedva čekamo da vidimo šta sve developeri mogu da naprave koristeći UE4 i GTX 1080 u stvarnom svetu igara, automobilskog dizajna ili arhitekturi, kako za 2D ekrane tako i za VR.”

VRWorks: Novi nivo VR-a

Kako bi putpuno utonuli u virtuelne svetove napredni  NVIDIA VRWorks software development kit nudi do sada neviđene mogućnosti. Kombinuje ono što korisnici vide, čuju i dodirnu sa fizičkim ponašanjem igre kako bi ih ubedili da je njihovo VR iskustvo pravo.

  • 2x veće VR grafičke perfomanse: VRWorks sada uključuje mogućnost multi projekcije uz pomoć koje se grafika renderuje nezavisno, po dimenzijama VR displeja a ne 2D monitora. Uz to renderuje geometriju za levo i desno oko u jednom prolazu.
  • Virtuelni audio: VRWorks Audio koristi NVIDIA OptiX™ ray-tracing endžin kako bi projektovali put kojim zvuk putuje kroz okruženje u realnom vremenu, potpuno reflektujući veličinu, oblik i materijal virtuelnog sveta.
  • Interaktivni dodir i fizika: NVIDIA PhysX® za VR detektuje kada ručni kontroler ima interakciju sa virtuelnim objektom i omogućava gejm endžinu da omogući tačan vizuelni i fizički odgovor. Takođe modeluje fizičke karakteristike virtuelnog sveta oko korisnika kako bi sve interakcije bile što bliže stvarnom svetu.
Pročitajte i tekst:  Najavljena ShadowPlay Highlights podrška za Battle Royale i još tri naslova

NVIDIA je integrisala ove tehnologije u novi VR demo pod nazivom VR Funhouse.

Ansel: snimanje veštine gejminga

NVIDIA je predstavila i Ansel, moćan alat za snimanje igre koji  gejmerima omogućava da istraže, zabeleže i podele umetnost igranja na način koji nikada ranije nije bio moguć.

Sa Ansel alatom, gejmeri mogu kombinovati gejmplej snimke na način na koji oni žele, usmeravajući kameru u bilo kom pravcu i iz bilo koje  perspektive u okviru sveta igara. Oni mogu praviti screenchot-ove, a zatim ih zumirati bez umanjenja kvaliteta. Sa foto filterima, korisnici mogu dodati efekte u realnom vremenu, pre nego što naprave savršen snimak. Takođe, mogu snimati  stereo snimke od 360 stepeni koje možete gledati na VR uređaju ili Google Cardboard-u.

Dostupnost

NVIDIA GeForce GTX 1080 “Founders Edition” biće dostupan 27. maja u izdanju kompanija ASUS, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, NVIDIA. Palit, PNY i Zotac.

NVIDIA GeForce GTX 1070 “Founders Edition” biće dostupan 10. juna.

Više informacija o GeForce GTX 1080 i 1070 dostupno je na  www.geforce.com.

Ansel će biti dostupan u narednim izdanjima i dodacima igara kao što su Tom Clancy’s The Division, The Witness, Lawbreakers, The Witcher 3, Paragon, No Man’s Sky, Obduction, Fortnite i Unreal Tournament.