Live from Hong Kong – Najava sajma IFA 2016

Ekipa TV emisije o novim tehnologijama POLAROTOR upravo se vratila iz Hong Konga, gde je sajam IFA kao najveći evropski sajam potrošačke elektronike (koji se održava svake godine početkom septembra meseca u Berlinu), organizovao globalnu medjunarodnu press konferenciju – IFA GPC 2016. Prenosimo deo reportaže sa sajta Polarotor.rs:

To je bila deseta, jubilarna po redu IFA GPC konferencija, ali prvi put organizovana van Evrope i to na dalekom istoku, a zašto baš tamo? Ove godine je za to postojao poseban razlog. Ali da krenemo redom… Dalek je put do Hong Konga, prvo 5 sati leta od Beograda do Abu Dabija, par sati provedenih na (doduše luksuzno opremljenom) aerodromu u Abu Dabiju, pa nakon toga još 8 sati leta do Hong Konga, sve u svemu put dugačak oko 10.000 km. Konačno, u ranim jutarnjim časovima po lokalnom vremenu (vremenska razlika je 6 sati) stižemo u Hong Kong, veliki međunarodni finansijski i trgovački centar, inače posebni administrativni region Narodne Republike Kine, za koga važi da ima jednu od najliberalnijih ekonomija na svetu.

196a5f2024e0a08373b027433771f596.3ca2732c7fbe3d227ff8acc9e51f1c55

Hong Kong ima oko 7 miliona  stanovnika i verovatno je to jedan od najgušće naseljenih područja na svetu. Da podsetim samo, Hong Kong je do 1997. godine bio britanska kolonija, a on što je ostalo iz tog vremena, a nama sa ovih prostora prvo upada u oči je to da na ulicama možemo videti puno dabl-dekera, odnosno autobusa i tramvaja na sprat. Deluje je da saobraćaj veoma gust, ali gradski prevoz odlično organozovan. Vozi se se i dalje levom stranom kao u Britaniji, a fascinanto deluje informacija je da to grad sa najviše nebodera na svetu koji imaju preko sto spratova.

Pročitajte i tekst:  Subaru Srbija predstavlja potpuno novi CROSSTREK na "DDOR BG CAR SHOW 2024"

IFA GPC konferencija je i ove godine okupila oko 300 najeminentnijih IT novinara iz celog sveta, koji su  doputovali u Hong Kong da se upoznaju sa najnovijim trendovima u oblasti kućnih aparata i potrošačke elektronike. Pored glavnog dogadjaja, a to je naravno – „IFA Global Press Conference 2016“, održano je i niz kraćih prezentacija kompanija koje će učestvovati na ovogodišnjem sajmu IFA u Berlinu, kao i nekoliko medija panela na temu budućnosti razvoja potrošačke elektronike.

Tako smo saznali i niz zanimljivih analitičkih podataka iz ove oblasti, a upravo u skladu sa tim trendovima rukovodi se i sajam IFA u Berlinu, pa očekujemo da ćemo ove godine na sajmu imati priliku da između ostalog vidimo brojne nove pametne satove, akcione kamere, bluetooth audio headsetove, „health care“ gedžete čije je tržište u velikom porastu, ali i sve popularnije Virtual Reality uređaje.

Kada je reč o televizorima, naglasak će biti na još većim ekranima i povećanju funkcionalnosti gledanja sadržaja na Internetu. Neminovan je znatan rast popularnosti YouTube,  Netflix i drugih streaming servisa. IFA će ove godine odgovoriti na sve te nove tehnološke trendove i to na još većem izložbenom prostoru neko ikada.

Naime, velika novost ove godine je da će paralelno sa glavnim događajem biti organizovan i takozvani “IFA Global Market” na dodatnih 10.000 kvadratnih metara i to na potpuno novoj lokaciji, dobro povezanoj sa sajamskim halama u Berlinu na koje smo već navikli.

Pročitajte i tekst:  Motorola predstavila napredna rešenja za poslovne korisnike u Naučno-tehnološkom parku u Nišu

Ali ostali smo dužni odgovor na pitanje sa početka reportaže: Zašto je ove godine baš Hong Kong izabran za destinaciju gde se održava IFA GPC konferencija? Odgovor je u tome što se naše putovanje ne završava u Hong Kongu, već nastavljamo dalje… Nakon druženja i završetka IFA Globalne press konferencije u Hong Kongu naše putešestvije se nastavlja dalje u susednu Kinu, u grad Shenzhen, koji je udaljen samo 30-tak kilometara od Hong Konga i gde je svečano otvoren novi sajam sa nazivom “CE China”. Ovaj sajam je u osnovi baziran na IFA konceptu i na neki način predstavlja verziju sajama IFA za područje Azije. Na sajmu su svoje proizvode iz oblasti potrošačke elektronike prezentovali kako veliki svetski brendovi, tako i mnogobrojne manje lokalne kineske  komapanije. Ali o sajmu “CE China” opširnije nekom drugom prilikom.

Sve u svemu pripreme za sajam „IFA 2016“ koji se održava u Berlinu od 02. do 07. septembra su već uveliko počele… I upravo sada je pravo vreme da isplaniramo put u Berlin. Polarotor će svakako biti kao i uvek na licu mesta u Berlinu, a pozivamo i vas da nam se pridružite.

Vladimir Bubanja

 

IFA_Logo