Mogu li pametni telefoni da budu efikasniji od kompjutera?

Većina nas je svesna činjenice da je pametni telefon zapravo mobilni računar – opremnljen ekranom koji reaguje na dodir i mobilnim operativnim sistemom. Telefon Huawei P10, koji se odlikuje debljinom od samo 7mm, takođe sadrži bateriju koja omogućava neprekidno dvanaestočasovno gledanje filmova, procesor sa osam jezgara i mnogo memorije, senzora i ostalih dodatnih elemenata. Vredi razmisliti o tome koliko su uređaji koje uvek nosimo sa sobom već sada moćni.

Prvi kompjuteri su zauzimali cele spratove univerzitetskih zgrada. Prvi PC računari su mogli da stanu spod stola, ali su imali samo jedan kilobajt RAM memorije i jedan megabajt memorije diska. Diskete su obično sadržale jedan ili dva programa. Kod najnovijih pametnih telefona se radi o mnogo većim količinama. Kapacitet ugrađene memorije modela Huawei P10 je 64 GB – ali ova memorija se pomoću mikro SD kartice može povećati na 256 GB! 

Slične razlike se mogu primetiti i u radnom taktu procesora. Popularni procesor Intel 386 je radio brzinom od 33 Mhz. Procesor telefona Huawei P10 radi brzinom od 2.4 GHz, i ne smemo zaboraviti da model P10 ima procesor sa 8 jezgara, dok su stari kompjuteri imali samo jedno. Razlike u performansama su zaista neuporedive!

Stariji računari ne mogu da puste YouTube video, čak i u najnižoj rezoluciji. Puštanje video snimaka sa interneta zahteva dosta računarske snage. Čak i puštanje video snimka u analognoj TV rezoluciji nije bilo jednostavan zadatak za rane kompjutere. Danas, Huawei P10 snima i pušta snimke u 4K rezoluciji! Niko ni ne postavlja pitanje da li je neki telefon u stanju da pusti video snimak. Normalno nam je da nećemo imati problema sa time. Upravljanje multimedijalnim sadržajem je prednost modernih mobilnih uređaja.

Pročitajte i tekst:  Napredni LG soundbar zvučnici podižu standarde u klasi zvučnih sistema kućnih bioskopa

Kao što je slučaj sa količinom memorije i kapcitetima, napredak je ostvaren i na drugim poljima. Pre mobilnih uređaja, svi laptop računari su imali ekrane sa lošim kontrastom i bojama. Gledanje ekrana pod određenim uglovima je dovodilo da toga da on sija u svim bojama duge. Problem je postojao i kod svih uređaja, bez obzira na cenu. Danas, Huawei P10 ima Full HD ekran sa gustinom piksela od 432 PPI. Čak i najmanji tekst je jasan i lako se čita. Displej, napravljen pomoću IPS-NEO tehnologije, se odlikuje dubokim, zasićenim bojama i gledanje pod uglom nema nikakav uticaj na kvalitet slike.

Sposobnosti pametnih telefona su impresivne ne samo u poređenju sa starijim uređajima. Tehnologija je napredovala i neki elementi koji su razvijani za potrebe mobilnih uređaja su se našli i u laptop računarima. Ali to ne znači da je veći uređaj uvek komforniji i efikasniji. Pametni telefoni poseduju dve značajne prednosti nad kompjuterima: mobilnost i integraciju mnogo funkcija unutar jednog uređaja. Telefon je uvek uključen i spreman za rad. Odgovaranje na poruku pomoću telefona Huawei P10 će uvek biti brže i komfornije od uzimanja laptopa i čekanja da se podigne operativni sistem.

Huawei P10 poseduje sjanju dvostruku kameru, sa potpisom brenda Leica. Fotografija se može obraditi direktno na telefonu što nam omogućava da brzo i lako dobijemo veoma intersantne efekte. Rezultat tog rada u obliku sjajne fotografije se može odmah podeliti na društvenim medijima ili poslati članovima porodice i prijateljima. Ceo proces je izuzetno zgodan i mnogo brži u odnosu na prebacivanje fotografija na kompjuter i obrađivanje pomoću složenih grafičkih softvera. Naš P10 još jednom pobeđuje PC računare.

Pročitajte i tekst:  Stigao je Huawei P9 Lite

Pametni telefoni potiču od računara i sa njima dele mnogo istih odlika. Ali prethodno razvijene mogućnosti oni podižu na potpuno novi nivo – pristup uslugama je neposredan i uvek su tu, bez obzira gde se nalazimo. Račuanrska moć nam je pri ruci, skrivena u našem džepu ili torbi. Pametni telefon je suština onog najboljeg što kompjuteri mogu da ponude, a Huawei P10 je predstavnik najnaprednijih uređaja svoje vrste.