Motorola Moto G6 – srednja klasa po meri korisnika

Motorola je u poslednjih nekoliko godina ponovo pokazala da zna kako da napravi kvalitetne telefone i da i dalje može da prednjači u inovacijama. Pri tome ne mislimo samo na njenu flegšip (Z seriju), već i na uređaje koji pripadaju srednjoj klasi. Takav slučaj je i sa najnovijim modelom – Motorola Moto G6. Iako je osmišljen kao budžet telefon, donosi mnogo stvari koje su najčešće rezervisane samo za višu cenovnu klasu.

Prva stvar koja je uočljiva je veliki ekran, dijagonale 5.7 inča, rezolucije 2160 x 1080 piksela. U pitanju je Full HD Max Vision displej koji dočarava živopisne boje i fine detalje. Upotrebljen je 18:9 odnos stranica, pa je njime obuhvaćen veoma veliki procenat prednje strane, uz minimalne ivice. Ekran je u stanju da prikaže čak 113% SRGB kolornog gamuta uz odličnu tačnost prikaza boja, što je već godinama jedna od jačih strana svih Motorola telefona.

Dopadljiv, blago zaobljen dizajn telefona upotpunjen je i sa odličnim performansama. Leđa telefona su napravljena od 3D kaljenog stakla (Gorilla Glass 3), što pored ostalog doprinosi i boljem hvatanju signala u svim uslovima. Sa ergonomske tačke gledišta nemamo šta da zamerimo – dimenzije i oblik ekrana, kao i kako telefon leži u ruci su na najvišem nivou. Na dnu prednje strane ostavljen je prostor za senzor otiska prsta. O njegovoj lokaciji bi možda moglo da se raspravlja, jer su pojedini korisnici navikli da se on nalazi na poleđini telefona, ali ipak to zavisi od afiniteta svakog korisnika pojedinačno. Mi smo se vrlo brzo navikli na ovakvu varijantu i moramo da kažemo da nam odgovara.

Pročitajte i tekst:  Vrhunske fotografije uz Motorolu edge 30 ultra i kameru od 200MP

Kao i većina drugih proizvođača i Motorola polako ali sigurno prelazi na USB Type-C konektor. Sa svoje Z serije, ovaj konektor je sada spušten i u G seriju telefona. Ali za razliku od Z serije, kod ovog modela nije izbačen 3.5 mm konektor za slušalice, koji se nalazi odmah pored USB porta.

S obzirom da se radi modelu srednje klase, moralo je na nečemu i da se prištedi. Ovde je to učinjeno tako što nije implementirana IP zaštita od vode. Ipak, telefon poseduje specijalan nano sloj koji štiti ekran od kapi kiše, ali nije potpuno vodootporan.

U ovom cenovnom rangu zaista je retko pronaći telefon sa dve kamere, a jedan od njih je upravo – Motorola Moto G6. Glavna zadnja kamera od 12 MP, “pojačana” je sa dodatnom kamerom od 5 MP, koja obezbeđuje fotografisanje portreta uz zamućenje pozadine. Naravno, stepen zamućenja je moguće podešavati softverski, čak i nakon fotografisanja. Jedan od korisnih noviteta, naročito za poslovne korisnike je mogućnost skeniranja dokumenata, koji će sa slike “izvući” tekstualne delove i snimiti ih u editabilnoj formi, što je funkcija koja se u praksi veoma upotrebljiva. Osnovna podešavanja kamere su takva da su fotografije u startu dobro kolorno balansirane, čak i u uslovima slabijeg osvetljenja. Prednja kamera ima rezoluciju od 8 MP i naravno prilagođenja za popularne selfi fotografije.

Moto G6 ima 3 GB RAM memorije i 32 GB memorije za smeštaj podataka (proširivo preko Micro SD kartice do maksimalno 256 GB). Sve to zajedno u kombinaciji sa osmojezgarnim Snapdragon 450 procesorom je više nego dovoljno čak i za one najzahtevnije aplikacije. Tokom rada nismo primetili nikakve zastoje niti “štucanja”, bez obzira što možda neko smatra da je za današnje uslove 3 GB RAM-a relativno skromno. Uostalom, dobre performanse je potvrdio i Antutu Benchmark, koji je dao rezultat od 58124 poena.

Pročitajte i tekst:  Counterpoint Research: vivo na samom vrhu tržišta pametnih telefona u Kini

Telefon ima ugrađenu bateriju od 3000 mAh, koja obezbeđuje čitav dan autonomije, bez brige da će se telefon ugasiti. Pohvalićemo i činjenicu da se u paketu dobija i specijalan “TurboPower” brzi punjač, koji za samo nekoliko minuta punjenja obezbeđuje još nekoliko dodatnih časova rada. I upravo ova mogućnost ultra brzog punjenja se pokazala više nego praktična u svakodnevnom korišćenju telefona.

Ako sveobuhvatno sagledamo ovaj telefon, možemo da kažemo da je Motorola još jednom pogodila u metu. Predstavila je budžetski telefon koji će da zadovolji najveći broj korisnika, kako po pitanju performansi, tako i po pitanju dizajna.

Cena: 32.000 din.

Kontakt: www.motorola.com

Specifikacije:

Ekran 5.7“ LCD IPS, 2160 x 1080 piksela, 18:9
CPU Qualcomm Snapdragon 450, sa osmojezgarnim CPU na 1,8 GHz
GPU Ardeno 506 na 600 MHz
RAM 3 GB
Storidž 32 GB, proširivo preko MicroSD kartice kapaciteta do 256 GB
SIM Hibridni Dual SIM
Kamere Zadnje: 12 MP + 5 MP, LED blic; Prednja: 8 MP
Baterija 3000 mAh
Konektori USB Type-C, 3.5 mm
OS Android 8.0 Oreo
Boje Tamni indigo, crna, crvenkasta, srebrna
Dimenzije 153,8 x 72,3 x 8,3 mm
Masa 167 g