Motorola Moto Z3 Play – iskustva iz prakse (izlaz za slušalice, baterija, procesor, senzor otiska prsta, kamera)

Nakon mesec dana upotrebe treće generacije Motorolinog telefona namenjenog gejmerima možemo da svedemo neke utiske kako nas je on služio tokom tog perioda. Kao i u prethodnim testovima iz serije „iskustva iz prakse“, Moto Z3 Play smo koristili kao osnovni telefon, jer smatramo da samo tako možemo da prenesemo realna iskustva njegove upotrebe u realnim okolnostima. Naravno, kao i uvek, pre pisanja ovog teksta pogledali smo šta ljude najviše zanima o radu ovog telefona, kako bismo dali odgovore na ta pitanja.

Na prvom mestu po interesovanju je svakako 3.5 mm konektor, odnosno nedostatak istog. Trend kod mobilnih telefona je generalno da se ovaj audio port izbacuje iz upotrebe, što kod korisnika često izaziva negativne reakcije. Oni su navikli da slušaju muziku preko slušalica i ne žele da im to neko oduzme, čak iako se radi o modularnom telefonu koji donosi zvučnike u obliku moda, fantastičnog kvaliteta. Moramo da kažemo da ovde nedostatak konektora za slušalice nije tako strašan, jer se u paketu dobija kablić (USB Type-C na ženski 3.5 mm konektor), u koji se mogu uključiti standardne slušalice.

Druga velika briga korisnika je da li će baterija od 3000 mAh biti dovoljna za telefon koji se reklamira kao gejming uređaj. Možda ta osnovna autonomija neće biti dovoljna za korisnike koji se po ceo dan igraju, ali je sasvim dovoljna za tridesetak časova normalne upotrebe. Međutim, u osnovnom paketu se uz telefon dobija i jedan mod – “Power Pack”, koji predstavlja eksternu bateriju od 2200 mAh u vidu maske za telefon, što u zbiru daje respektabilnih 5200 mAh, ili prevedeno u autonomiju, bar dva dana normalne upotrebe bez potrebe za dopunjavanjem.

Pročitajte i tekst:  Unapredite svoju svakodnevnicu uz novi moto z3 play

Kad smo već kod igranja, videli smo dosta bojazni da Snapdragon 636 možda nije pravi izbor za igranje, već da bi trebalo da je implementiran neki brži procesor. U praksi nismo primetili nikakve probleme u radu i sve igre, pa i one veoma zahtevne, sasvim su lepo radile. Tome možda doprinosi i činjenica da je telefon odlično optimizovan i da se u njemu nalazi praktično stock verzija Android 8.1 Oreo operativnog sistema.

Motorola Moto Z3 Play je prvi telefon iz Moto Z serije kod kojeg je senzor otiska prsta prebačen na bočnu stranu. To je urađeno zato što je ekran povećan i na njemu nema više mesta za otisak prsta, dok ga na zadnjoj strani nije moguće postaviti zbog modova. Uglavnom, iako nam je u početku bilo pomalo neobično, vrlo brzo smo se navikli na tu poziciju koja je u zavisnosti od ruke u kojoj se telefon drži, lako pristupačna palcem ili kažiprstom.

Moto Z3 Play je prvi telefon iz ove serije koji donosi duplu kameru. Dodatna kamera služi za dodavanje „dubine“ fotografijama. Kvalitet fotografija je odličan, a zgodno je i što se dosta interesantnih stvari može podesiti kroz softver za kameru.

Na kraju, moramo da naglasimo da je cela poenta Z serije Moto telefona u modovima. Koji drugi model telefona možete da spakujete u tanak džep kada idete na večeru, da napravite odlične fotografije sa profi fotoaparatom sa 10x optičkim zumom, da odgledate film ili fudbalsku utakmicu na projektovanom ekranu od 70”, da napravite žurku dodavanjem pravih stereo zvučnika, da čak instant odštampate fotografije… Ali čak i bez modova možete ga naravno koristiti kao odličan telefon vrhunskih tehničkih karakteristika. Upravo tu leži njihova najveća vrednost.

Pročitajte i tekst:  Ova praznična ponuda uveriće vas da Deda Mraz postoji