Nova verzija Kaspersky Password Manager-a za veću bezbednost onlajn naloga

Kompanija Kaspersky Lab danas je predstavila novu verziju svog freemium (besplatno rešenje sa određenim dodatnim opcijama koje se naplaćuju) bezbednosnog rešenja, Kaspersky Password Manager. Ovo rešenje korisnicima nudi daljinski pristup njihovim lozinkama preko njihove lične stranice na My Kaspersky portalu, automatsku bezbednosnu verifikaciju za ulaznu lozinku, glasovnu kontrolu i druge korisne funkcije.

Bezbednost onlajn naloga je nešto što najviše brine internet korisnike, više od bilo koje druge oblasti u okviru njihovih digitalnih života. Prema rezultatima istraživanja, 70 odsto ispitanika je svesno mogućnosti hakovanja naloga i zbog toga su i zabrinuti. Hakovanje naloga je bilo rangirano najviše od svih vrsta sajber napada.  Na drugom i trećem mestu takođe su bili incidenti koji su povezani sa onlajn nalozima: malveri za krađu lozinki (69 odsto) i pretnje za naloge koji sadrže finansijske informacije (65 odsto). Kada je u pitanju vrsta podataka koje sajber kriminalci mogu da ukradu, korisnici su najviše zabrinuti za njihove lozinke (50 odsto). Privatni podaci, kao što su lične fotografije i video snimci, nisu toliko bitni korisnicima, pri čemu je samo 24 odsto ispitanika bilo zabrinuto zbog mogućnosti krađe ovih podataka.

Ova zabrinutost nije neosnovana: prema istom istraživanju, 18 odsto korisnika, odnosno, skoro svaki peti korisnik, doživeo je incident gde su sajber kriminalci pokušali da hakuju njihov nalog u prethodnih 12 meseci. Prema informacijama koje su dale žrtve napada, njihovi nalozi su uglavnom bili hakovani pomoću jednostavnog pogađanja lozinke (40 odsto slučajeva). Međutim, to ne predstavlja iznenađenje, budući da veliki broj korisnika zanemaruje bezbednosne procedure kao što je kreiranje jakih lozinki i njihovo čuvanje na sigurnom mestu.

Pročitajte i tekst:  Kaspersky Lab otkriva Windows nulti dan eksploatisan od strane nedavno otkrivenog aktera pretnji

„Ponašanje korisnika je donekle razumljivo. Većina nas ima na desetine različitih naloga: e-mail, društvene mreže, onlajn bankarstvo, igre, slanje poruka i još mnogo toga. Teško je smisliti i zapamtiti jaku lozinku za svaki nalog. Međutim, postoje aplikacije kreirane za takve situacije: one mogu da kreiraju jake lozinke koje se razlikuju u zavisnosti od naloga, čuvaju ih na bezbednom mestu, sinhronizuju ih na različitim uređajima i automatski ih unose na veb stranice. Korisnik treba da da zapamti samo jednu glavnu lozinku umesto desetine različitih lozinki. Ove aplikacije obezbeđuju vaše naloge i oslobađaju memoriju za druga pitanja”, izjavila je Elena Karčenko (Elena Kharchenko), direktorka sektora za proizvode za krajnje korisnike u kompaniji Kaspersky Lab.

Kaspersky Password Manager je takvo bezbednosno rešenje. Pored standardnih funkcija, njegova ažurirana verzija može da preuzme lozinke sa drugih sličnih rešenja, generiše jake lozinke na PC i Mac računarim i automatski proverava lozinke koje korisnik unosi, kako bi utvrdio da li su bezbedne. Korisnici novog Kaspersky Password Manager-a takođe dobijaju daljinski pristup svojim lozinkama preko njihove lične stranice na My Kaspersky portalu, u slučaju da ne mogu da instaliraju aplikaciju ili da treba da unesu lozinku preko tuđeč uređaja. Pronalaženje potrebne lozinke je lakše nego ikada sa glasovnom kontrolom za Google Chrome pretraživač.

Sve nove karakteristike sada su dostupne za PC i Mac. Pored toga, korisnici novog MacBook Pro računara sada mogu zameniti glavnu lozinku otiskom prsta.

Pročitajte i tekst:  Proglašeni pobednici fotografskog konkursa Xiaomi Imagery Awards 2021