Novi MacBook Pro 15.4 računari (2016) – ultimativni notebook-ovi!

Kompanija iz Kupertina je paralalno sa lansiranjem MacBook Pro 13.3 računara kupcima predstavila i modele sa većim Retina ekranima, tj. rešenja sa Retina displejima dijagonale 15.4 inča. Za razliku od manjih i kompaktnijih MacBook Pro mašina veća rešenja dolaze sa daleko moćnijim hardverom, naprednijim grafičkim podsistemima i još svetlijim Retina ekranima. U osnovi MacBook Pro 15.4 notebook-ovi su dizajnirani za najzahtevnije korisnike, surove profesionalce i osobe koje traže najbolje od najboljeg. Poput svoje manje braće i MB Pro 15.4 računari se nude u dve boje: Silver i Space Gray, opciono su nadogradivi i dolaze sa novim macOS operativnim sistemom koji u odnosu na svog prethodnika poseduje preko 250 novih funkcija i značajno viši nivo bezbednosti.

Apple sa novim MacBook Pro 15.4 računarima nije previše eksperimentisao kao sa manjim rešenjima već je kupcima ponudio samo dva modela i njihove opcione verzije. Prvi model dolazi sa Intel-ovim četvorojezgarnim Core i7 procesorom na radnom taktu od 2.6GHz (opciono, četvorojezgarni 2.9GHz Core i7 procesor), 256GB fleš storidža (maksimalno 2TB SSD), 16GB LPDDR3 radne memorije na taktu od 2133MHz i moćnom Radeon Pro 450 diskretnom grafikom, koja u kombinaciji sa Intel HD Graphics 530 integrisanom grafikom čini čuda sa multimedijom različitog tipa. Jače rešenje je takođe bazirano na četvorojezgarnom Core i7 procesoru na radnom taktu od 2.6GHz (opciono 2.9GHz Core i7), poseduje 512GB fleš storidža (opciono 2TB SSD), 16GB radne memorije i ultimativnu Radeon Pro 455 grafiku sa 2GB GDDR5 radne memorije. Istoj u radu pomaže i integrisana grafika u vidu Intel-ovog HD Graphics 530 čipa, međutim čak i za one najzahtevnije poslove Radeon grafika je dovoljna. Snaga ovog diskretnog čipa najbolje se vidi u radu sa kompleksnim 3D objektima i zahtevnom grafikom gde se sve obrađuje munjevito brzo.

Pročitajte i tekst:  Globalni hakerski napad – kako se zaštititi

Novi Retina ekran je svakako najjače oružje novih MacBook Pro 15.4 računara jer je za nekih 30% svetliji od Retina ekrana na prethodnoj generaciji MB Pro računara. Takođe, Retina displej na ovim mašinama donosi maksimalno prirodnu reprodukciju boja, neverovatnu detaljnost i savršenu vidljivost iz svih uglova. Maksimalna rezolucija koju donose ekrani MacBook Pro 15.4 modela je 2880×1800 piksela, a za istu je zaslužan IPS panel sa najnaprednijim LED pozadinskim osvetljnjem i posebno dizajniranim slojevima displeja, zahvaljujući kojima se i dobija impresivna realističnost i izuzetna detaljnost. Svi testovi su pakazali maksimalnu superiornost Retina ekrana na ovim mašinama, čak toliko veliku da im na crtu ne mogu izaći ni najnapredniji 4K UHD televizori. To jasno govori koliko je kompanija iz Kupertina ispred ostalih na ovom polju i koliko Apple ulaže u razvoj savršenih displeja za svoje mobilne uređaje.

Pored savršenog Retina ekrana jedno od ključnih oružja novih MB Pro 15.4 računara je i konektivnost. Svi dostupni modeli imaju Wi-Fi (802.11ac) i Bluetooth (Bluetooth 4.2) bežične konekcije po poslednjim standardima, dok se za žičnu interaktivnost brinu četiri USB-C porta, koja su zadužena kako za transfer podataka, tako i za punjenje baterija, ali i za povezivanje sa raznoraznim nosačima slike i zvuka. Na žalost, Apple je u ovom slučaju malo otežao korisnicima korišćenje punog potencijala mašina jer su gotovo za sva povezivanja neophodni dodaci koji nisu baš tako povoljni. Kada smo već pomenuli bateriju da kažemo kako ista na ovim mašinama donosi radnu autonomiju od 10 časova i veoma brzo se puni po pražnjenju – za nešto manje od sat vremena baterija na ovim računarima se napuni u full-u i spremna je za novi ciklus od 10 časova. Ako se kontrast smanji za nekih 30% (veoma malo se gubi na kvalitetu slike) broj radnih časova se poveća za dodatnih 4h-5h, što nijedan drugi notebook u klasi ne može da ponudi.

Pročitajte i tekst:  Međunarodni sajam energetike i ekologije od 4. do 6. oktobra u Beogradu

Velika prednost novih MacBook Pro 15.4 računara su unapređena tastatura sa plitkim hodom taster, kao i veliki Force Touch trackped koji je zamenio sada već malo vremešni Multi-Touch trakped. Isti je već neko vreme prisutan na novim MacBook računarima, s tim da je kod MB Pro 15.4 modela značajno veći površinski i ima daleko bolje radne performanse. Podržane su sve popularne multi-gestikulacije, kao i levi i desni klik na najvišem mogućem nivou. Ipak, ključna fizička atrakcija na novim MacBook Pro 15.4 računarima je Touch Bar koji je neka vrsta kotrolera sa displejom preko koga se brzo, lako i jednostavno može upravljati programima. Touch Bar po startovanju aplikacije preuzima njene ključne funkcije/ikonice i izvodi ih u vidu aplikativnih ikonica na svom displeju – i od tog momenta zabava počinje. On podržava zaista impresivan spisak radnji koje nisu samo ograničene na aplikacije, već idu i dalje preko interneta do rada sa najrazličitijim povezivanjima. U okviru istog implementiran je i Touch ID sensor koji se koristi kod raznoraznih plaćanjai za verifikaciju identiteta.

U slučaju ovih računara zaključak je poprilično jasan – reč je o sjajnim notebook računarima koji svaki posao koji se postavi ispred njih odrađuju brzo, efikasno i tačno. MacBook Pro 15.4 računari su u svakom pogledu kreirani za najzahtevnije korisnike i osobe koje će iz njih znati da izvuku maksimum i to dobro unovče. Najveće prednosti su im svakako odlično izbalansiran hardver i softver, vrhunska i izrada i sjajni Touch Bar. Sa njima sve je moguće, nema granica! Cena im nije baš previše skromna, šta više paprena je, ali da su daleko ispred drugih rešenja tu nema dileme.

Pročitajte i tekst:  Nova generacija SSD-a - ADATA SU800 (256 GB)

Cena (sa PDV-om): od 363.190,00 dinara

Kontakt: iStyle