Novi Sony svetski rekorder – Cyber-Shot RX100 V

Kompanija Sony je predstavila RX100 V (model DSC-RX100M5), novi vodeći model u okviru popularne serije Cyber-shot RX100, koji donosi uzbudljive promene na tržištu kompaktnih fotoaparata. Ovaj uređaj poseduje brzi hibridni autofokus koji uspeva da izoštri sliku za samo 0,05 sekundi, što ga čini najbržim autofokusom na svetu. Takođe, odlikuje ga i najveći broj od 315 autofokusnih tačaka koje pokrivaju približno 65 odsto kadra. Ovaj fotoaparat nudi i mogućnost uzastopnog snimanja brzine do 24 kadra u sekundi – što je najveća brzina za kompaktne fotoaparate – pri rezoluciji od približno 20,1 efektivnih megapiksela, uz AF/AE praćenje objekta za do 150 uzastopnih snimaka.

rx100v_fotografija-2

Model RX100 V poseduje nedavno razvijen Exmor RS CMOS senzor tip 1.0, sa DRAM čipom i ZEISS Vario-Sonnar T* 24-70 mm F1.8 – 2.8 objektivom sa velikim otvorom blende. Unapređeni sistem za obradu slike sa novim prednjim LSI čipom maksimalno povećava brzinu obrade, proširuje bafer i optimizuje kvalitet slike, posebno pri visokim ISO podešavanjima.

Ovaj uređaj takođe odlikuju 4K video snimanje sa punim očitavanjem piksela i bez spajanja piksela, super usporeno snimanje do 1000 kadrova u sekundi sa produženim vremenom snimanja i druge opcije.

Brz fokus, brzo snimanje

Ovaj fotoaparat je prvi iz RX100 serije koga karakteriše brzi hibridni autofokus koji spaja prednosti autofokusa fokalnog polja sa detekcijom faze i autofokusa sa detekcijom kontrasta, te nudi izoštravanje slike za samo 0,05 sekundi. Izuzetno brz autofokus idealno dopunjuje 315 namenskih AF tačaka koje pokrivaju 65 odsto senzora i obezbeđuju veoma brzo i precizno fotografisanje subjekta, čak i pri brzom kretanju u nepredvidljivim pravcima.

Pročitajte i tekst:  Xiaomi prečišćivač vazduha – revolucionarno čišćenje vašeg vazduha

Osim toga, znatno je povećana brzina obrade dodavanjem prednjeg LSI čipa  koji savršeno podržava BIONZ X procesor. Ove dve komponente u kombinaciji sa moćnim autofokusnim sistemom omogućavaju uzastopno snimanje brzinom do 24 kadra u sekundi u punoj rezoluciji od približno 20,1 efektivnih megapiksela, za maksimalno 150 snimaka sa opcijom AF/AE praćenja. Pomračenje tražila između snimaka je u ovom režimu snimanja svedeno na minimum, čime je dodatno unapređena sposobnost fotografa da brzo reaguje i uhvati ključni momenat. Takođe, na raspolaganju je i opcija tihog snimanja.

Osim pomenutih unapređenja performansi autofokusa, model RX100 V nudi i dodatak AF-A režima koji omogućava automatsko prebacivanje između uzastopnog i klasičnog fotografisanja. Korisnici mogu ručno odabrati ukoliko na ekranu tokom kadriranja žele prikaz uzastopnog autofokusa i autofokusa fokalnog polja sa detekcijom faze.

Uređaj takođe odlikuje veoma brz Anti-Distortion okidač (maksimalne brzine od 1/32000 sekundi) koji minimizuje efekat „kotrljajućeg okidača” koji se obično javlja kod subjekata koji se brzo kreću. Brzina okidača obezbeđuje i oštre, kristalno jasne slike zabeležene pri širokom otvoru blende i osvetljenju do EV19. Ove karakteristike pružaju mogućnost kreiranja prelepog sadržaja i pri veoma izazovnom, jarkom osvetljenju, sa izoštrenim subjektima i defokusiranom pozadinom.

Novina kod modela RX100 V jeste da korisnici mogu da izaberu inicijalan odnos uvećanja u režimu Focus Magnifier, a dostupan im je i izbor između „fokusne tačke“ (focus point) i „centra ekrana“ (center of display) za delovanje ovog režima.

Pročitajte i tekst:  HONOR osvojio niz glavnih nagada na CES 2020 sajmu tehnike

Profesionalno filmsko iskustvo

Ovaj fotoaparat nudi pregršt opcija za beleženje video zapisa koji će zadovoljiti i najzahtevnije entuzijaste, a pritom može da stane u džep. Uz brzi hibridni autofokus, senzor sa autofokusom sa detekcijom faze fokalnog polja precizno izoštrava i prati subjekat, čak i pri visokim zahtevima snimanja u 4K rezoluciji. Brzina i osetljivost praćenja autofokusa se mogu podesiti u meniju.

U režimu 4K snimanja, novi RX100 V očitava sve piksele bez spajanja piksela, omogućavajući beleženje svih suptilnih detalja, sa minimalnim moare i efektom „nazubljenih ivica“. Visok kvalitet se postiže zahvaljujući XAVC S formatu, koji beleži video zapise do 100Mbps u 4K rezoluciji, odnosno do 50Mbps pri snimanju u HD rezoluciji.

Među dodatnim opcijama profesionalnog nivoa su i Picture Profile, S-Log2 /S-Gamut, kao i 100p HD Full HD režim. Korisnici takođe imaju mogućnost da izaberu kadar iz video zapisa i sačuvaju ga kao fotografiju rezolucije do 8MP za snimke u 4K rezoluciji, kao i do 2MP za HD snimke.

Dostupno je i do 40 puta super-usporeno snimanje, koje može da traje i do dva puta duže nego što je bio slučaj sa modelom RX100 IV. Dodatno vreme omogućava korisnicima da zabeleže uzbudljivu akciju velike brzine u visokoj rezoluciji uz zadivljujući nivo detalja.

Pre samog snimanja, korisnici imaju izbor između 1000fps, 500 fps i 250fps opcija kadriranja, kao i između formata 50p i 250p, u skladu sa brzinom subjekta u kretanju.

Pročitajte i tekst:  Fotografi iz Srbije među najboljima na takmičenju Sony World Photography Awards 2017

Kompaktni dizajn, izuzetne karakteristike

Novi model odlikuje praktičan dizajn, karakterističan i za druge fotoaparate iz RX100 porodice, sa XGA OLED Tru-Finder tražilom visokog kontrasta i 2,35 miliona tačaka koje pruža veran prikaz slike ili snimka. Tražilo je zaštićeno ZEISS T* premazom, a u zavisnosti od preferencija korisnika, može se uvući ili izvući iz tela fotoaparata.

Fotoaparat je kompatibilan sa Wi-Fi i NFC standardima, te može da pristupi nizu aplikacija iz serije PlayMemories Camera. Više informacija dostupno je na linku www.sony.net/pmca.

Još jedna novina je i mogućnost podešavanja prva tri slova imena sačuvanih fajlova za jednostavnije sortiranje i organizaciju. Takođe, za model RX100 V i ostale fotoaparate iz RX100 serije biće dostupno i novo podvodno kućište (model MPK-URX100A) koje omogućava korišćenje uređaja na dubini od 40m.

Cena i dostupnost

Novi Sony Cyber-shot kompaktni fotoaparat RX100 V (model DSC-RX100M5) će biti u prodaji u Evropi u novembru po ceni od €1,200, dok će podvodno kućište MPK-URX100A biti dostupno po ceni od €360. Detaljnije informacije o fotoaparatu možete videti ovde.