Novi svestrani fotoaparat – Sony α6500

Ljubitelje nagrađivane serije Sony fotoaparata bez ogledala obradovaće vest da je stigao novi model sa APS-C senzorom, α6500 (model ILCE-6500). Poput modela α6300, i ovaj uređaj poseduje najbrži autofokus na svetu, izuzetan 4D FOCUS sistem koji uspeva da izoštri subjekat za samo 0,05 sekundi. Takođe, novi model odlikuje 425 autofokusnih tačaka sa detekcijom faze koje su gusto pozicionirane preko gotovo celog kadra. U pitanju je najveći broj autofokusnih tačaka na fotoaparatima sa izmenjivim objektivom.

sony_a6500_fotografija-4

Zatim, omogućeno je i snimanje do 11 kadrova u sekundi sa uzastopnim autofokusom i praćenjem ekspozicije, kao i snimanje brzinom do 8 kadrova u sekundi sa prikazom uživo, čime je olakšano praćenje brzih subjekata u pokretu, dok su istovremeno iskorišćene sve pogodnosti elektronskog tražila i neposrednost optičkog tražila.

Zahvaljujući proširenom baferu koji pruža novi prednji LSI čip, fotoaparat α6500 nudi mogućnosti snimanja čak 307 kadrova pri pomenutim velikim brzinama, povećavajući šanse da ćete uhvatiti odlučujući trenutak. Ovaj čip je takođe zaslužan i za responzivnost uređaja, kao i za unapređeni kvalitet fotografija i video zapisa.

Osim toga, novi model karakteriše i čuvena Sony optička stabilizacija slike u pet osa, čineći ovaj APS-C fotoaparat prvim sa svim pogodnostima ugrađene napredne stabilizacije slike, koje uključuju i brzinu okidača od približno 5 stopa. Takođe, na raspolaganju je podešavanje autofokusa i tačke fokusa pomoću ekrana na dodir.

Autofokus bez premca

Ovaj brzi hibridni autofokusni sistem 4D FOCUS kombinuje izuzetno brz autofokus sa faznom detekcijom sa veoma preciznim autofokusom sa detekcijom kontrasta. Takođe, ovaj sistem karakteriše 425 AF tačaka sa faznom detekcijom i tehnologijom praćenja visoke gustine, koje značajno unapređuju detekciju i praćenje subjekta.

Preciznost, praćanje autofokusom i 425 AF tačaka sa faznom detekcijom su dostupne i pri korišćenju A-mount objektiva drugih proizvođača uz Sony LA-EA3 adapter. Osim toga, na raspolaganju su i režim tihog snimanja, Eye AF opcija u AF-C režimu, autofokus u Focus Magnifier režimima, autofokus Expand Flexible Spot i druge opcije.

Pročitajte i tekst:  Samsung obezbedio petogodišnji osećaj bezbrižnosti

Stabilizacija slike u 5 osa za brzinu okidača od 5 koraka

Jedan od najuzbudljivijih unapređenja modela α6500 je implementacija stabilizacije slike u pet osa. Zahvaljujući potpunoj reviziji unutrašnjeg dizajna fotoaparata, ovaj sistem za stabilizaciju se u potpunosti uklapa u telo uređaja koji je gotovo iste veličine kao model α6300. Inovativan sistem stabilizacije daje brzinu okidača od pet koraka, čime se ostvaruje pun potencijal senzora, čak i u izazovnim uslovima osvetljenja.

Kompenzacija podrhtavanja fotoaparata funkcioniše pri upotrebi različitih objektiva, uključujući E-mount objektive bez OSS (Optical SteadyShot) stabilizacije i A-mount objektive uz odgovarajuće adaptere za montiranje. Pri korišćenju E-mount objektiva sa OSS stabilizacijom, vertikalno i horizontalno podrhtavanje su kompenzovani u objektivu, dok su pomeranje po horizontalnoj, vertikalnoj i kružnoj osi kompenzovani u telu kamere, što rezultuje optimalnom stabilizacijom u pet osa.

Jednostavnim pritiskom okidača do pola, efekat stabilizacije slike može biti praćen na tražilu ili LCD ekranu, omogućavajući preciznu i kontinuiranu proveru kadriranja i fokusiranja. Ova mogućnost je na raspolaganju čak i kada je montiran objektiv koji nema ugrađenu opciju kompenzacije podrhtavanja.

Fokusiranje na dodir

Novi model α6500 poseduje ekran osetljiv na dodir koji nudi korisnicima opciju izoštravanja subjekta, naročito praktičnu tokom beleženja video zapisa. Takođe, ovaj Sony uređaj je prvi koji poseduje touchpad, čiju funkciju pri korišćenju tražila za kadriranje i snimanje, preuzima LCD ekran. Na taj način, tačka fokusiranja se može promeniti jednostavnim prevlačenjem prsta preko ekrana.

Moćan Exmor CMOS senzor, BIONZ X procesor i novi prednji LSI čip

Novi model α6500 odlikuje APS-C Exmor CMOS senzor od 24.2 MP koji u kombinaciji sa BIONZ X procesorom i prednjim LSI čipom, maksimizuje performanse obrade i dostiže impresivan nivo osetljivosti od ISO 100-51200.

Pročitajte i tekst:  Svaka treća osoba ne zna kako da zaštiti svoju privatnost onlajn

Senzor koristi tanko ožičenje i veliku podlogu foto dioda, zahvaljujući kojima je prikupljanje svetla efikasnije, dok bakarno ožićenje ubrzava očitavanje rezolucije. Procesor BIONZ X i prednji LSI čip pružaju superiorni kvalitet slike i video materijala sa manjim šumom čak i pri visokim ISO vrednostima, posebno onim koje su obično problematične za druge fotoaparate. LSI čip je takođe zaslužan za prošireni bafer koji omogućava uzastopno snimanje pri visokim brzinama.

Za profesionalno snimanje

Ovaj fotoaparat nudi i opciju beleženja video zapisa u 4K rezoluciji u popularnom Super 35mm formatu koristeći punu širinu senzora. Pri ovom snimanju, fotoaparat koristi puno očitavanje rezolucije bez spajanja piksela sa ciljem prikupljanja 6K informacija – približno 2,4 puta (ekvivalent 20MP) piksela kao 4K UHD format. Uređaj zatim oversempluje informacije i kreira 4K snimke sa izuzetnim nivoom detalja i dubine.

Zahvaljujući brzom hibridnom autofokusu, model α6500 izuzetno brzo izoštrava tokom snimanja, dok fokusiranje dodirom pruža izuzetno glatke promene fokusa, istovremeno nudeći podešavanje brzine i osetljivosti praćenja autofokusa. Uređaj podržava XAVC S kodek, koji snima pri visokoj brizini od 100 Mbps u 4K formatu i 50 Mbps u Full HD formatu, obezbeđujući visok nivo detalja i jasnoće u obe rezolucije.

Među drugim profesionalnim opcijama su snimanje u Full HD rezoluciji pri brzini od 100 kadrova u sekundi za do 100Mbps, čime je omogućen pregled i montiranje u 4x usporeniji snimak u Full HD (25p) rezoluciji sa autofokusnim praćenjem.

Novina ovog modela je režim Slow and Quick (S&Q) koji omogućava i usporeno i ubrzano snimanje. Na raspolaganju su brzine od 1 do 100 kadrova u sekundi koje mogu biti izabrane u 8 koraka za do 50x brži i 40x sporiji snimak. Snimljeni materijal možete pregledati bez potrebe za obradom na računaru.

Fotoaparat takođe nudi S-Log gamma snimanje koje daje širok dinamičan opseg od približno 14 koraka širine u S-Log3 gamma podešavanju, a podržana je i opcija S-Gamut za širi raspon boja. Obe opcije omogućavaju više kreativnosti u postprodukciji.

Pročitajte i tekst:  BTS rešenje kompanije Coming za kvalitetniji prevoz putnika

Korisnici sada imaju mogućnost da selektuju, izvlače i čuvaju fotografije iz  snimka direktno na uređaju, i to u rezoluciji od 8MP iz 4K materijala, odnosno 2MP iz Full HD materijala.

Unapređena funkcionalnost i pouzdanost

Model α6500 odlikuje sofisticiran dizajn, uz zadržavanje mobilnosti serije α6000 i prilagođavanje opcija poznate serije α7 II. Novi uređaj poseduje XGA OLED Tru-Finder tražilo visokog kontrasta i visoke rezolucije od 2,4 miliona tačaka koja daje izuzetnu vidljivost od ugla do ugla.

Među novim hardverskim karakteristikama, izdvajaju se kućište od legure magnezijuma i dugotrajni okidač sa testiranim radnim vekom od 200.000 ciklusa. Takođe, nekoliko osobina dizajna pozajmljeno je od α7 II serije fotoaparata punog formata, uključujući robustan nosač objektiva, rukohvat sa udubljenjem, veći taster za okidanje i deset prilagodljivih tastera uključujući i C1, C2 i C3. Takođe, unapređena je funkcionalnost točkića za izbor režima i kontrolnih točkića, kao i tastera sa zadnje strane, a okvir okulara je mekši za za udobnije korišćenje.

Što se tiče softvera, korisnicima je dostupan potpuno novi korisnički interfejs za značajno glatkiju pretragu i podešavanja pomoću menija, kao i dva nova merna režima – Highlight, gde je merenje ekspozicije fokusirano na  najsvetliji deo kadra i Entire Screen Avg, koji održava prosečno merenje cele slike.

Fotoaparat podržava Wi-Fi, QR i NFC standarde i u potpunosti je kompatibilan sa Sony PlayMemories Mobile aplikacijama dostupnim za Android i iOS platforme, kao i sa rastućim brojem PlayMemories Camera aplikacija. Model α6500 takođe omogućava prikupljanje podataka o lokaciji preko  Bluetooth konekcije na kompatibilnom mobilnom uređaju, kao i ažuriranu strukturu menija za glatkiju navigaciju.