NVIDIA predstavlja GameWorks DX12

Kompanija NVIDIA je danas predstavila GameWorks DX12, kolekciju resursa za gejm developere koji im omogućavaju višu realnost u igrama i skraćuju cikluse izrade proizvoda kada su u pitanju igre koje se rade na DirectX 12, Microsoftovom API-ju koji objedinjuje grafiku i simulaciju. Pomenuti resursi uključuju nadogradnje za NVIDIA GameWorks SDK kada je u pitanju kreiranje interaktivnih filmskih iskustava u PC igrama, nadogradnje za NVIDIA VRWorks SDK kada je u pitanju kreiranje imerzivnog virtuelnog iskustva, nove developer alate i novi Game Ready drajver. Zajedno oni omogućavaju developerima značajne napretke po pitanju perfomansi, nove efekte kada je u pitanju rendering i simulacija, i ostale mogućnosti koje im mogu pomoći pri kreiranju igara optimizovanih za DirectX 12.

“Investirali smo ekvivalent od preko 500 godina inženjerstva kako bi kreirali najsveobuhvatniju platformu za razvoj DirectX 12 igara, uključujući najnapredniji endžin za simulaciju fizike”, izjavio je Tony Tamasi, viši podpredsednik zadužen za sadržaj i tehnologije u kompaniji NVIDIA. “Ovi resursi će osigurati da GeForce gejmeri mogu uživati u najboljim iskustvima kada su u pitanju DirectX 12 naslovi, kao što su uživali u svim DirectX 11 igrama”.

“Posvećenost kompanije NVIDIA kada je u pitanju DirectX 12 je jasna”, izjavio je Cam McRae, tehnički direktor u Coalition-u, developerima igre Gears of War 4. “Imati ih na licu mesta tokom razvoja Gears of War 4 je neverovatno korisno i pomoglo nam je da kreiramo igru koja je brza, prelepa i stabilna”.

Pročitajte i tekst:  Kingston Digital postaje vlasnik USB tehnologije

“NVIDIA kreira sjajne specijalne efekte koji rade u realnom vremenu na PC-u i deli ih sa developerima igara”, izjavio je Hajime Tabata, menadžer sektora u kompaniji Square Enix. “Veliki deo vizuelne magije koju vidite u video igrama danas je direktan rezultat rada kompanije NVIDIA iza scene. Oni pružaju neprocenjivu kombinaciju izvornog koda, alata, tehnologije i inženjerskih resursa koji su potrebni developerma kako bi im pomogli pri implementacji. Napredak koji pokušavamo kreirati kroz pomenutu saradnju nije samo iz razloga što želimo evoluciju vizuelnog prikaza, već želimo da koristimo novu tehnologiju za kreiranje novih korisničkih iskustava”.

GameWorks Physics simulacija dolazi na DX12

Najnovija verzija GameWorks-a se oslanja na preko 2 miliona linija dokumentovanog koda koji je dostupan developerima, pružajući im ogroman izbor rendering i simulacijskih efekata. GameWorks tehnologije se trenutno koriste u preko 1000 naslova.

DirectX 12 je predstavio asinhrono računarstvo koje objedinjuje grafiku i simulaciju omogućavajući GPU-ovima da izvršavaju poslove koji nisu vezani za grafiku, već za efekte kao što je post procesing, osvetljenje i fizika. Ali, ovi efekti su trenutno ograničeni pošto većina igara može alocirati samo par milisekundi za izvršenje ovih tipova simulacija dok u isto vreme osigurava gladak gejmplej.

Kako bi maksimizovali efikasnost asinhronog računarstva za gejming efekte, NVIDIA je predstavila najnapredniji endžin za simulaciju fizike u realnom vremenu namenjen za DX12, uz dve tehnologije koje iskorišćavaju asinhrono računarstvo:

  • NVIDIA Flow 1.0 – biblioteku vizuelnih efekata koja omogućava simulacije i volume rendering dinamičnog, zapaljivog fluida, vatre i dima. Podržava DX12 i DX11.
  • NVIDIA FleX 1.1 – unificirana tehnika simulacije elemenata namenjena vizuelnim efektima u realnom vremenu. Podržava DX12 compute.
Pročitajte i tekst:  AMD pokretani LUMI superkompjuter nagrađen za Zeleni data centar godine

FleX i Flow su dostupni odmah i besplatno svim registrovanim developerima.

GameWorks nadogradnja takođe uključuje NVIDIA HairWorks 1.3, biblioteku koja omogućava developerima da simuliraju i renderuju realistično krzno i kosu u igrama. Verzija 1.3 podržava DX12 i dostupna je odmah.

VRWorks stiže na DirectX 12

VRWorks uključuje API-je, biblioteke i mogućnosti koje omogućavaju developerima koji razvijaju nove VR naočare i aplikacije da dostignu novi nivo imerzivnog VR-a. Nova verzija podržava DirectX 12 i omogućava bolje perfomanse, niže latencije i bolji plug-and-play.

Najnapredniji DirectX 12 alati za razvoj

NVIDIA je takođe predstavila nekoliko alata namenjenim developerima kako bi unapredili DX12 naslove, uključujući NVIDIA Aftermath 1.0, Nsight™ Visual Studio Edition 5.3 i PIX Plug-in.

Game Ready drajver je optimizovan za DX12

Kompanija NVIDIA je, takođe, predstavila Game Ready drajver optimizovan za DirectX 12 igre. NVIDIA je usavršila kod samog drajvera i blisko je sarađivala sa developerima igara kako bi unapredila performanse do 16 procenata u proseku kod velikog broja DirectX 12 igara, među kojima su Ashes of the Singularity, Gears of War 4, Hitman, Rise of the Tomb Raider i Tom Clancy’s The Division.

Još od prvog predstavljanja Pascal arhitekture – najnaprednije DX12 serije grafičkih karti, uključujući  GeForce GTX 1080 Ti i GTX 1080 grafičke karte – kompanija NVIDIA je stalno unapređivala performanse DX12 drajvera kada su igre u pitanju, upravo kroz nova izdanja Game Ready drajvera. Drajveri o kojima je reč su ažurirani u skladu sa predstavljanjem najnovijih igara partnera.

Pročitajte i tekst:  Proširite horizonte s AOC-ovim idejama za multi - monitore

Više informacija o NVIDIA resursima za developere, uključujući GameWorks i DirectX 12 alate za razvoj, možete pronaći na https://developer.nvidia.com/.