Online navike korisnika starijih od 55 godina

Najnovije istraživanje koje su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International izazvalo je određene sumnje kada je u pitanju onlajn bezbednost korisnika starijih od 55 godina. Rezultati ovog istraživanja, obuhvaćeni izveštajem pod nazivom „Stariji i mudriji? – pretnje sa kojima se suočavaju korisnici stariji od 55 godina“, ukazuju na to da korisnici u ovoj starosnoj grupi često praktikuju nebezbedno ponašanje kada su onlajn, i da kao rezultat toga mogu biti žrtve prevare.

starije_osobeOvi rezultati su zabrinjavajući, buduću da istraživanje, kojim je obuhvaćeno 12,546 internet korisnika širom sveta, ukazuje na činjenicu da su starije generacije veoma primamljiva meta za sajber kriminalce. Kada su na internetu, veliki broj korisnika starijih od 55 godina kupuje, vrši bankarske transakcije i komunicira sa prijateljima i porodicom, pri čemu u tom trenutku ni oni ni njihovi podaci nisu adekvatno zaštićeni od sajber kriminalaca.

Uprkos činjenici da je velika verovatnoća da će korisnici iz ove starosne grupe instalirati bezbednosno rešenje na svom računaru, malo je verovatno da će zaštititi svoj mobilni uređaj ili promeniti svoje onlajn navike kako bi bili bezbedniji. Na primer, oni koriste napredna podešavanja privatnosti na društvenim mrežama i pretraživačima manje nego druge starosne grupe (30 odsto nasuprot 38 odsto). Takođe je malo verovatno da će oni iskoristiti sigurnosne funkcije koje su dostupne na uređajima (kao što je opcija za pronalazak izgubljenog uređaja) ili VPN mrežu. Samo 28 odsto starijih korisnika će iskoristiti dodatne sigurnosne funkcije na uređajima, u poređenju sa 42 odsto kod drugih starosnih grupa, dok će 10 odsto njih koristiti VPN mrežu, u poređenju sa 16 odsto kod drugih starosnih grupa.

Pročitajte i tekst:  Kaspersky predstavlja video-igru koju možete da igrate i na poslu

Starije generacije u sve većoj meri koriste internet, što ih može dodatno izložiti riziku od sajber pretnji ako nastave da se ponašaju nebezbedno na internetu. Na primer, oni koriste internet kako bi komunicirali sa drugima, pri čemu čak 94 odsto starijih korisnika redovno koristi i-mejl kao sredstvo komunikacije. Oni takođe koriste internet kako bi izvršili svakodnevne zadatke, kao što je, na primer, sprovođenje finansijskih transakcija. Čak 90 odsto korisnika starijih od 55 godina kupuje i koristi bankarske usluge na internetu (u poređenju sa 84 odsto korisnika u ostalim starosnim grupama).

Ipak, uprkos ovim činjenicama, samo polovina korisnika starijih od 55 godina (49 odsto) brine o pretnjama kada kupuje nešto preko interneta, dok velika većina njih (86 odsto) smatra da nisu mete sajber kriminalaca. Zabrinjavajuća je i činjenica da je malo manje od polovine starijih korisnika (40 odsto) izložilo sebe riziku tako što su podelili finansijske detalje u javnom domenu (u poređenju sa 15 odsto u ostalim starosnim grupama).

Nedostatk obazrivosti kod korisnika starijih od 55 godina čini ih manje pripremljenim za onlajn pretnje. Kao posledica toga, ova starosna grupa se često nalazi na meti sajber kriminalaca. Prema rezultatima izveštaja, 20 odsto internet korisnika ima starije rođake koji su se susreli sa malicioznim softverom, dok 14 odsto njih ima starije rođake koji su bili žrtva lažnih nagradnih igara i takmičenja na internetu. Pored toga, 13 odsto korisnika ima starije rođake koji dele previše ličnih informacija na internetu, dok 12 odsto njih ima starije rođake koji su bili žrtva onlajn prevare, videli neprikladan/eksplicitan sadržaj ili komunicirali sa opasnim i nepoznatim osobama na internetu.

Pročitajte i tekst:  Sajber kriminalci napadaju i kroz MS Word

Andrej Močola (Andrei Mochola), direktor sektora za krajnje potrošače u kompaniji Kaspersky Lab, izjavio je: „Sa jedne strane, divno je videti da veliki broj korisnika starijih od 55 godina koristi internet kako bi kupovali, vršili bankarske transakcije i komunicirali sa članovima porodice i prijateljima. Izveštaj jasno ukazuje na činjenicu da su ovi korisnici prihvatili povezan način života i mogućnosti koje im takav život pruža. Međutim, sa druge strane, prilično je jasno da ovi korisnici ne čine dovoljno kako bi se adekvatno zaštitili od onlajn pretnji. Zabrinjavajuće je i to što oni ne smatraju da mogu biti mete sajber kriminalaca, već se iznova izlažu opasnostima na internetu“.

„Mi u kompaniji Kaspersky Lab podstičemo starije korisnike da izgrade svest o sajber pretnjama i da se ponašaju bezbednije na internetu. Takođe podstičemo mlađe internet korisnike da pomognu starijim članovima porodice da se zaštite od sajber pretnji i sajber kriminalaca. Obazrivo ponašanje na internetu, kao i instaliranje pouzdanog bezbednosnog rešenja i podešavanje privatnosti na svim uređajima omogućiće korisnicima da budu bezbrižni onlajn”, zaključio je on.

Da saznate više o navikama starijih korisnika na internetu, kao i pretnjama sa kojima se suočavaju, posetite sledeću stranicu. Takođe možete proveriti koliko ste obazrivi na internetu na sledećoj veb adresi: https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/. Da saznate više o tome kako možete da se zaštitite na internetu, posetite: https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy.