Oukitel U18 – Velika baterija u elegantnoj seriji

Najnoviji predstavnik elegantne U serije Oukitel telefona, model Oukitel U18, stigao je i u Srbiju. Ovo je inače prvi Oukitel telefon koji ima sada već prilično popularni “Noch”, odnosno specijalni izrez na ekranu u kome je smeštena prednja kamera i senzor za osvetljenje. Time je ovaj telefon dobio na veličini samog ekrana koji je sada odnosa stranica 21:9 i dijagonale 5.85“, HD plus rezolucije. U skladu s tim novim stilom dizajna ekrana sve ivice su blago zaobljene, pa i na sam prvi pogled deluje nekako elegantnije nego telefoni sa oštrim ivicama. Ono što je takođe uočljivo na prvi pogled je nešto veća debljina samog telefona za razliku od prethodnih modela, koji su se odlikovali tankim dizajnom. Veća debljina je zahvaljujući tome što je u njega ubačena baterija kapaciteta 4000 mAh (koja je do skora bila rezervisana samo za K seriju telefona). Ali da budemo iskreni, nekoliko milimetara deblje kućište je beznačajan kompromis u odnosu na znatno povećanje autonomije rada (u proseku dva puna dana).

Pre nego što nastavimo sa ostalim tehničkim detaljima moramo da napomenemo da Okitel U18 spada u telefon srednje klase, dakle cenovno pristupačan prosečnom korisniku, ali sa tehničkim karakteristikama koje su dovoljne čak i onim zahtevnijim korisnicima. Naime, ispostavilo se da su u poslednje vreme u svetu, ali i kod nas, upravo telefoni ovakvog tipa najtraženiji, jer realno nisu svi u mogućnosti da priušte sebi premijum telefone koji su u pojedinim segmentima neosporno bolji, ali su u skladu sa time i višestruko skuplji.

Pročitajte i tekst:  Najnoviji model HONOR telefona - HONOR 9A, stiže krajem jula u Srbiju

Elegancija plus odlične karakteristike

Da pojasnimo samo da kada je brend Oukitel u pitanju serija „U“ ukazuje na to da se ovi telefoni pored dobrih tehničkih karakteristika odlikuju i svojevrsnom elegancijom u smislu dizajna. Ako pažljivije pogledamo moramo priznati da sa dizajnerske strane Oukitel U18 pomalo podseća na dva flegšip telefona. Sa prednje strane na iPhone X (prvenstveno zbog velikog ekrana dijagonale 5.85 inča sa „Noch-om“), dok su sa zadnje strane pozicije senzora otiska prsta i dve kamere postavljene identično kao na Huawei Mate 10 Pro modelu.

Telefon pokreće MediaTek osmojezgarni MT6750 procesor sa 4 GB RAM-a plus 64 GB memorije za storidž, što je dobra osnova čak i za neke zahtevnije igre. Memorija se naravno može proširiti putem MicroSD kartice. Kao i svi dosadašnji Oukitel telefoni i ovaj model je Dual SIM, što je za pojedine korisnike od posebnog značaja.

Pored ostalog, Oukitel se kod ovog modela potrudio da ugradi i kvalitetnu kameru, jer je to stavka na koju korisnici u poslednje vreme veoma obraćaju pažnju. Naravno svi žele da sa svojim telefonom prave što kvalitetnije fotografije. Tako Oukitel U18 ima dvostruku (Dual Lens) zadnju kameru 13 MP + 2 MP,  a ovog puta u pitanju je integrisana kvalitetna optika kompanije SONY, što je na neki način samo po sebi garancija kvaliteta. Prednja kamera je 8 MP i ona je širokougaona, što je značajno za selfi fotografije, a pored toga podržava prepoznavanje i ulepšavanje lica, zatim mogućnost pravljenja crno-belih fotografija, poseduje i funkciju “Face ID” koja služi za otključavanje uređaja prepoznavanjem lica i još mnogo nekih drugih zanimljivih opcija.

Pročitajte i tekst:  HONOR Magic4 serija dobitnik „Best of MWC” nagrade

Telefon stiže sa Android 7.0 operativnim sistemom, koji nije u potpunosti optimizovan za „Noch“. Ipak, to u praksi sve lepo funkcioniše, ali se u osnovnoj verziji ne iskorišćavaju sve mogućnosti postojanja “Nocha”. Međutim, iz ranijih iskustava znamo da Oukitel može da nas iznenadi nadogradnjom operativnog sistema, pa postoji šansa da će, posebno zbog hardverske podrške, biti obezbeđen i upgrade na Android 8 (koji ima apsolutnu podršku za „Noch“). Dakle, nije u pitanju neki bitan nedostatak i  većina korisnika verovatno neće ni primetiti razliku.  Konkretno, u trenutnoj varijanti, pojedine aplikacije jednostavno ne koristi taj deo ekrana oko „Nocha“, već se njihov prikaz završava izvan njega (kao Youtube, na primer), mada postoje i aplikacije koje se razvlače sve do kraja ekrana (kao Google Maps).

Oukitel U18 nema NFC čip, već njegovu alternativu koja dolazi iz MediaTek-a. HotKnot tehnologija funkcioniše na sličan način kao i NFC. Kada se dva HotKnot čipa nađu u blizini, omogućen je bežičan transfer podataka između njih. Za punjenje se koristi USB Type-C port, koji podržava i OTG funkcionalnost. To znači da preko njega može da se poveže i eksterni storidž ili tastatura, pa čak i da se iskoristi kao powerbank za druge uređaje, što u ovom slučaju zbog integrisane baterije velikog kapaciteta može biti više nego praktično.

Može se reći da je Oukitel U18 uspešno spojio dve, do sada razdvojene klase Oukitel telefona. Iz K serije je preuzeo veliku bateriju, dok je iz U serije zadržao dopadljiv dizajn, eleganicju i dobre radne performanse. Sve to je zaokruženo tradicionalno robusnom izradom Oukitel telefona. Sve u svemu, radi se o veoma isplativom pametnom telefonu, sa 21:9 ekranom, sa dosta memorije, sa veoma jakom baterijom, a ipak cenovno pristupačan prosečnom korisniku.

Pročitajte i tekst:  Još bolje iskustvo Redmi Note 13 serije uz neodoljive poklone: Redmi Buds 5 Pro ili Redmi Buds 5

Kontakt: Oukitel.rs

Cena: 28.990 din.

Specifikacije:

Displej 5.85“, 1512 x 720 piksela, HD+, 21:9 IPS 2.5D zaobljen
CPU MT6750T, Octa-core, ARM Cortex-A53, 1.5 Ghz,
GPU ARM MaliT860-MP2 650 MHz
Memorija 4 GB RAM, 64 GB storidž, proširivo sa MicroSD karticama do 128 GB
SIM Hibridni Dual SIM (Nano SIM + Nano SIM / microSD)
Kamere Zadnje: 13.0 MP + 2.0 MP SONY IMX135 Exmor RS (softverski interpolirane na 16 MP + 5.0 MP)

Prednja: 8.0 MP OmniVision8858 (softverski interpolirana na 13 MP)

Baterija Integrisana, 4000 mAh, Li-Polymer
Konekcije Bluetooth 4.2, HotKnot, Miracast, FM
OS Android 7.0
Ostalo FaceID, Mobile Anti-Theft, Super screenshot, Smart Gesture (unlock, motion, float), OTG, One-hand Mode, Guest Mode
Dimenzije 150.5 x 73.2 x 10 mm
Masa 213 g