Oukitel WP5 – Izuzetno izdržljiv, vodootporan, sa baterijom koja traje 5 dana, a ipak povoljan

Oukitel telefoni su sada već dobro poznati na našem, ali i na svetskom tržištu, jer su se za svoje mesto izborili zahvaljujući solidnim performansama, atraktivnoj ceni, ali i nekim specifičnostima koji ih izdvajaju od konkurencije. Korisnicima je posebno interesantna K serija čija su glavne odlike baterija visokog kapaciteta i izuzetna čvrstoća telefona. Do sada smo iz ove serije testirali nekoliko modela: Oukitel K7, Oukitel K6000 Plus, Oukitel K10000 i Oukitel K4000. A sada je proizvođač otišao još jedan korak dalje – njihova W serija ne samo da ima veliku bateriju i veliku čvrstoću, već je čine telefoni koji su namenjeni za upotrebu u najtežim vremenskim uslovima.

Na našem testu našao se Oukitel WP5 telefon, koji je IP68 sertifikovan. Već na prvi pogled jasno je da se radi o izuzetno izdržljivom telefonu namenjenom za rad čak i u najtežim uslovima. Uostalom, njegov deklarisani temperaturni radni opseg (od -55 do +70 stepeni celzijusa) dovoljno govori o tome. Takođe, i dizajn telefona ukazuje da može da se koristi i u najekstremnijim vremenskim uslovima. Gumirano kućište sa dodatnim ojačanjima na uglovima, kao i Corning Gorilla Glass 5 čine ga otpornim ne samo na vremenske uslove, već i na padove. A pomenuta IP68 sertifikacija znači da je telefon i vodootporan. Deklarisan je da izdržava do 30 minuta u dubinama do 1.5 metara. Drugim rečima, on pored svega što jedan mobilni telefon standardno nudi, predstavlja i sasvim solidnu podvodnu kameru.

Pročitajte i tekst:  Huawei P20 Pro – iskustva iz prakse (kamera, konektori, ekran, punjenje, korisničko iskustvo…)

Displej telefona je zasnovan na IPS tehnologiji, dijagonale je 5.5 inča i rezolucije 720 x 1440 piksela. Možda to za današnje standarde izgleda malo, ali treba uzeti u obzir prvo namenu telefona, a zatim i njegovu cenu koja je više nego atraktivna.

Na zadnjoj strani nalaze se tri kamere, velika LED lampa i senzor otiska prsta. U ovoj cenovnoj klasi nismo očekivali da će pored njega biti implementiran još jedan sistem zaštite – tzv. face unlock, pa moramo da kažemo da je to za nas bilo prijatno iznenađenje.

Na bočnim stranama nalaze se dual slot za SIM kartice i microSD. Nedostaje 3.5 mm konektor za slušalice, ali to je kod ovog modela sasvim razumljivo – on bi bio slaba tačka kada je vodootpornost u pitanju. Uostalom, bluetooth slušalice su danas toliko pristupačne da bismo se iznenadili da neki novi model telefona ima pomenuti konektor.

Dimenzije telefona su neuobičajene, naročito kada se radi o debljini. Ovo je jedan od najdebljih telefona koje smo videli do sada (čak 1.8 cm). Osim što ukazuje na robusnost, za ovoliku debljinu postoji još jedan (dobar) razlog – telefon poseduje bateriju kapaciteta čak 8.000 mAh. Ova baterija, zajedno sa energetski efikasnim procesorom omogućava da u standby modu telefon izdrži čak 25 dana. Međutim, teško je očekivati da će u realnim uslovima toliko izdržati, ali je u zavisnosti od upotrebe očekivan radni vek između dva punjenja četiri do pet dana.

Pročitajte i tekst:  Testirali smo Nokia 9 PureView - Ni četiri kamere više nisu dovoljne!

Oukitel WP5 poseduje Mediatek četvorojezgarni procesor, kao i 4 GB RAM-a. Za smeštaj podataka odvojeno je 32 GB. Antutu benchmark je dao rezultat od 55.436 poena. Uzevši u obzir klasu telefona i njegov cenovni rang, to je sasvim dobar rezultat. Zadnje kamere imaju rezoluciju od 13 MP, 5 MP i 2 MP, dok je na prednjoj strani postavljena selfi kamera od 5 MP.

Na kraju možemo da izvedemo zaključak da ovo definitivno nije telefon za svakog. Oukitel WP5 sigurno nije najbrži telefon na tržištu, ali to nije bila ni namera proizvođača kada ga je dizajnirao i proizveo. Prema onome što nudi, mogli bismo da ga nazovemo tenkom među mobilnim telefonima – jednostavno ništa ga ne može zaustaviti. On je namenjen avanturistima, kamperima i svima koji vole da vreme provode u prirodi, a da pri tome ne razmišljaju hoće li njihov mobilni ljubimac preživeti pad u blato, eventualne provale oblaka ili druge vremenske nepogode. Takođe, namenjen je i osobama koji ne žele da svaki dan pune svoj telefon, ali pri tome nisu spremni da izdvoje veliku količinu novca za neki skupi model. Ukratko, za uloženi novac, Oukitel WP5 donosi više od bilo kog drugog modela telefona koji se danas nalazi na tržištu.

Cena: 17.990 rsd.

Kontakt: NT Company

Specifikacije:

Displej 5.5″ HD+, 1440 x 720 piksela, 295 ppi, IPS, 18:9, Corning Gorilla Glass 5
CPU MediaTek MT6761, ARM Cortex-A53 Quad-Core 1.8 GHz
GPU PowerVR GE8300 550 MHz
Memorija 3 GB/4 GB RAM, 32 GB storidž, MicroSD do 128 GB
SIM Dual SIM, 2 x nano-SIM / microSD
Kamere Zadnje: 13.0 MP + 5.0 MP + 2.0 MP, Slika (4208 x 3120) / Video FHD (1920 x 1080) 30 fps;
Prednja: 5 MP, Slika (2612 x 1968) / Video (1280 x 720) 30 fps;
Baterija 8000 mAh /Li-Polymer, OTG funkcija punjenja drugih uređaja (power bank)
Zaštita IP68 (otporan na vodu do 1.5 m dubine, max 30 minuta), senzor otiska prsta, otključavanje prepoznavanjem lica
Ostalo 4xLED blic, FM Radio, WiFi, 4G LTE, Bluetooth 5.0, GPS, USB-C
OS Android 9.0 Pie
Masa 290 g
Dimenzije 153.8 x 74.2 x 18 mm
Pročitajte i tekst:  Ovi telefoni imaju najmoćniji Snapdragon procesor