Pet saveta – Kako da ubrzate svoj računar

 

1.    Očistite vaš računar od prašine: Svaki računar se vremenom napuni prašinom, pa zbog toga počne da se pregreva. U najgorem slučaju, pregrevanje računara izazvano prašinom može dovesti do otkazivanja pojedinih komponenti. Da bi ste izbegli ovakav scenario, odnesite vaš računar u servis na čišćenje makar jednom godišnje, a idelano bi bilo na svakih 6 meseci. Ne preporučujemo vam da sami čistite računar od prašine, ako niste sigurni šta i kako radite, vrlo lako možete da napravite veću štetu nego korist.
2.    Proverite da li u računaru imate viruse ili druge štetne programe: Virusi su često razlog zašto Vaš računar radi sporo i baguje. Iako imate instaliran Antivirusni program ne znači da ste u potpunosti zaštićeni. Dešava se da besplatni antivirusni programi neke viruse uopšte ne detektuju i da oni slobodno vršljaju po vašem sistemu. Za sigurniju zastitu savetujemo
kaspersky internet security.
3.    Očistite vaš Desktop i programe koje ne koristite: Ako svakodnevno koristite računar, Desktop vam je sigurno zatpran raznim fajlovima koje uopšte ne koristite. Obrišite sve fajlove koje ne koristite sa Desktopa, a one koje koristite složite po folderima.
4.    Ažurirajte programe koje koristite na najnovije verzije: Iz sigurnosnih razloga, a i da bi vaš računar bolje radio, trudite se da koristite uvek najnovije verzije svih programa. Ovo se posebno odnosi na Antivirusne programe
5.    Defragmentujte hard disk i bekapujete podatke: Podaci na hard diksu su razbacani na sve strane i zato operativni sistem i programi sporije rade dok ih iščitaju. Defragmentacije je proces u kome se podaci na hard disku slažu tako da OS i programi mogu maksimalno brzo da im pristupe. Svi u računaru posedujemo neke fajlove koji su nam bitni i koje ne želimo da izgubimo. Gubitak fajlova se može desiti usled crkavanja hard diska, napada virusa itd. Najbolji način da sačuvate bitne podatke je da ih prebacite na neki externi uredjaj (ext. Hdd ili Usb flash) ili Cloud (oblak)

Pročitajte i tekst:  Canon Colorado 1630 – novi UVgel štampač sa izmenjivim rolnama

Izvor: www.profi.rs