Prodaja telefona Huawei P9/P9 Plus premašila broj od 10 miliona

Pre nego što će Ričard Ju, direktor Huawei Consumer Business Group (CBG) govoriti na CES 2017, kompanija CBG je juče objavila da ja prodala više od 10 miliona pametnih telefona Huawei P9/P9 Plus širom sveta, čime je to postala prva istaknuta serija telefona ove kompanije koja je dostigla prodaju od 10 miliona primeraka. Ovo je veliko dostignuće za Huawei iz perspektive razvoja kako proizvoda, tako i brenda. Uprkos slabljenju globalnog tržišta prodaje telefona tokom 2016. godine, uređaji Huawei P9 i P9 Plus su postigli impresivne rezultate u premijum kategoriji; ovo je veliki uspeh koji opravdava odluku kompanije Huawei da investira u međunarodna tržišta.

Prvi put predstavljeni u aprilu 2016. godine, uređaji Huawei P9/P9 Plus sa dvostrukim sočivima su prvi telefoni koje je Huawei razvio u saradnji sa kompanijom Leica, legendarnim nemačkim proizvođačem kamera. Ova složena saradnja je već postavila nove standarde za naprednu tehnologiju telefonskih kamera i omogućila neverovatno iskustvo fotografisanja svojim kupcima.

image001

Čim su pušteni u prodaju, Huawei P9 i P9 Plus su postali favoriti na globalnom tržištu pametnih telefona.  Tokom prvih šest nedelja modeli P9 su prodati u više od 2,6 miliona primeraka. Nakon osam meseci, Huawei P9 je zadržao svoju popularnost i dobio priznanja eksperata i korisnika za odličnu kameru, industrijski dizajn i opšte performanse. Pored toga što je osvojio važne nagrade, poput ,,Najbolji telefon u izboru evropskih kupaca za 2016. godinu” od strane EISA  i ,,Najbolji PC uređaj” tokom CES Asia, telefon Huawei P9 je dobio pozitivne kritike u stotinama publikacija i postao prvi izbor kupaca koji žele telefon sa najboljom kamerom.

Pročitajte i tekst:  Šta možemo da naučimo iz energetske efikasnosti superkompjutera

Zahvaljujući ogromnoj popularnosti modela P9 i P9 Plus, kao i dobroj prodaji uređaja Mate 8 i Mate 9, kompanija Huawei značajno napreduje na globalnom tržištu vrhunskih telefona. Tokom trećeg kvartala 2016. godine, Huawei je prodao 33,59 miliona pametnih telefona, što predstavlja rast od 23% u odnosu na prethodnu godinu, uz činjenicu da telefoni iz srednje-do-vrhunske kategorije čine 44% ukupne prodaje. Udeo u tržištu kompanije Huawei je sada više od 15% u 30 zemalja i više od 20% u 20 zemalja; takođe je ostvaren značajan napredak na najvažnijim tržištima, kao što su Velika Britanija, Francuska i Nemačka. Prema finansijskim izveštajima sa polovine 2016. godine, zarada kompanije Huawei CBG tokom tog perioda je dostigla skoro 77,4 milijardi juana, što predstavlja rast od 41% u dnosu na prethodnu godinu; stepen rasta na tržištima izvan Kine je bio 1,6 puta brži u odnosu na domaće tržište.

Globalni značaj brenda Huawei je nastavio da se uvećava zajedno sa sjajnim performansama komapanije na tržištu. Na “Interbrand Top 100” listi najvrednijih svetskih brendova za 2016. godinu, komapanija Huawei je zauzela 72. mesto, što je napredak od 16 mesta u odnosu na 2015. godinu. Brand Z je ponovo uvrstio Huawei među 100 najvrednijih brendova, ove godine na 50. mesto, u poređenju sa 70. mestom 2015. godine. Pored toga, Huawei je u novembru dobio nagradu ,,Najbolji brend u elektronici u izboru kupaca” na dodeli priznanja ,,Najbolji brendovi – rangiranje kineskih brendova”, koja je zasnovana na istrživanju organizacije GfK.

Pročitajte i tekst:  Tri četvrtine Srba bi se radije odreklo gledanja televizije nego korišćenja telefona