Proveravamo brzinu telefona Huawei Mate 9

Dobre performanse pametnog telefona su nam svima važne. Na tržištu postoji mnogo uređaja koji su dovoljno brzi da ispune očekivanja prosečnog korisnika, ali samo nekoliko njih koji vam zaista mogu olakšati život. Ovaj elitni klub je upravo dobio novog lidera – Huawei Mate 9.
Kompanija Huawei neprestano radi na razvoju sopstvenog System-on-Chip (SoC) integrisanog kola, zasnovanog na ARM procesoru. Čip Kirin 960 koji proizvodi HiSilicon, kompanija čiji je vlasnik Huawei, koristi unapređene verzije jedinica CPU i GPU u odnosu na prethodni model 955. Zasnovan na LITTLE.big arhitekturi procesora, CPU jedinica čipa Kirin 960 sadrži jezgra Cortex-A53 od 1,8 GHz dizajnirana da osiguraju najmanju potrošnju energije tokom manje zahtevnih operacija, kao i nova Cortex-A73 jezgra od 2,4 GHz koja nude najbolje performanse. Ovo je dovoljno da se zaključi da će Kirin 960 biti izuzetno snažan: jezgra A73 su ne samo za 30% efikasnija od onih sa A72 dizajnom,već i za više od 10% snažnija i za 15% bolja u upravljanju memorijom. Brzi CPU ima podršku u vidu izuzetno snažne GPU jedinice Mali-G71 MP8. Proizvedena pomoću tehnologije procesora od 16nm, ona koristi osam pajplajna i podešena je na 900MHz. Iako vam tehničke specifikacije pružaju dobar uvid u ono o čemu govorimo, one nisu najvažnije – prave sposobnosti telefona se mogu proceniti samo pomoću specifičnih testova. Popularni benčmark testovi proučavaju performanse pojedinih komponenti u velikom broju scenarija, tako da se obično niz testova obavlja uz pomoć nekoliko različitih programa i dobijeni rezultati mogu biti prilično različiti.
Prvi benčmark, Greekbench, testira preformanse SoC kola tako što pokreće softver pomoću jednog ili više jezgara. Prema testu sa jednim jezgrom Huawei Mate 9 je apsolutni lider sa 6181 poena, što ga potpuno odvaja od konkurencije. Takođe se odlično pokazao na testu sa više jezgara: sa 1907 poena je najbrži među svim android telefonima u ovoj kategoriji. PCMark je softver koji simulira specifične scenarije korišćenja telefona, tako da rezultati koje je Mate 9 dobio na ovim benčmark testovima savršeno oslikavaju njegove sposobnosti. U testovima ,,Rad“ i ,,Pretraživanje interneta“, tokom kojih je telefon izložen adekvatnim opterećenjima, ovaj istaknuti model kompanije Huawei je postigao najbolje rezultate dobivši 6226 i 5738 poena, čime je prestigao konkurenciju za više od 400 i skoro 300 poena, tim redom! ,,Pisanje“ i ,,Upravljanje podacima“ benčmark testovi koji proveravaju sposobnost telefona da čuva dolazeće podatke, kao i da ih čita, poredi, kopira i prebacuje, pružaju dobar uvid u to kako će uređaj funcionisati pri snimanju videa ili brzom slikanju najkvalitenijih slika, kao i u svim zadacima vezanim za obradu multimedijalnih podataka. Mate 9 se ponovo dobro pokazao, dobivši najbolje ocene (6288 i 5419 poena) i nadmašivši konkurenciju.
Kao što su svi testovi potvrdili, čip Kirin 960 je telefonu Huawei Mate 9 daje prednost u performansama nad svojom prethodnom verzijom, modelom Mate 8, i svojim malo starijim prethodnikom, modelom P9, kao i nad svim ostalim uporedivim uređajima drugih proizvođača. Benčmark performanse se jasno ogledaju kroz brzinu podizanja sistema i rad aplikacija, neomatano funkcionisanje operativnog sistema, kao i kroz snimanje i puštanje medijskih zapisa.
Pročitajte i tekst:  IFA 2022: HONOR najavio Dual Flagship strategiju, planove za MagicOS 7.0, kao i nove proizvode, uključujući HONOR 70