Prvi Virtual Reality (VR) film Etihad Airways

Etihad ervejz je predstavio dugo očekivani film virtuelne realnosti od 360 stepeni u kome je glavna glumica dobitnica Oskara Nikol Kidman. Ovo je prvi put da holivudska glumica učestvuje u trodimenzionalnom filmu virtuelne realnosti.

Petominutni film, pod nazivom „Drugačiji“, predstavlja veliki korak za inovativnu nacionalnu avio-kompaniju Ujedinjenih Arapskih Emirata, i prosto uvlači gledaoce u potpuno iskustveno putovanje prateći Nikol Kidman kroz jedan od novih aviona Erbas A380 na letu između Njujorka i Abu Dabija.

Avio-kompanija je u izradi filma koristila najnovije digitalne tehnologije i multidisciplinarne medije kako bi oživela vrhunsko iskustvo i gostoprimstvo koje pruža svojim gostima kroz uključivanje korisnika u različite čulne interakcije tokom virtuelnog leta. Svaka scena u filmu ima temu koja je usmerena na stimulisanje čula na svetlost, zvuk, pokret i razgovor.

Image1

Nikol Kidman, dobitnica Oskara i brend ambasador avio-kompanije Etihad ervejz, je izjavila: „Film predstavlja vrhunac Etihadove vizije da ispriča svoju priču na veoma inovativan način i da se posveti povezivanju sa javnošću na način na koji to nikad nije učinila nijedna avio-kompanija. To je bio veliki izazov ali se zasigurno isplatio i čast mi je što sam bila deo ovako uzbudljivog projekta.“

Kroz ovo iskustvo, gledalac se susreće i stupa u kontakt sa različitim likovima u koje spadaju sama glumica, reditelj, operski pevač i čak putnik iz Emirata sa sokolom u Prvoj klasi. Ovo putovanje takođe omogućava interakciju sa batlerom koji je prošao obuku na Savoj Akademiji u Etihad Rezidenciji, luksuznoj privatnoj trosobnoj kabini avio-kompanije, kuvarom na letu u Prvoj klasi i menadžerom za hranu i piće u Biznis klasi, kao i Letećom dadiljom koje se obučavala na poznatom koledžu Norland u Velikoj Britaniji.

Peter Baumgartner, generalni direktor Etihad ervejza, je izjavio: „Želimo da predstavimo priču o Etihadu na potpuno novi način, koristeći se tehnologijom koja će omogućiti našim korisnicima da budu deo ove priče i da iz prve ruke osete iskustvo na letu avionom A380 Etihad ervejza, sa bilo kog mesta.”

“Film pokazuje kako, kao inovativan brend, nastavljamo da rušimo barijere konvencije kroz put inteligentne komunikacije i najbolje prakse ne samo u avijaciji, već i u sektoru marketinga, komunikacije i tehnologije.“ Ova avantura vodi gledaoca kroz avion na dva sprata i obuhvata njenu luksuznu unutrašnjost uključujući Ekonomsku klasu, Biznis klasu i Prvu klasu, i završava se delom u kome je pažnja usmerena na Nikol Kidman koja uživa u jedinstvenoj Etihad Rezidenciji. Šejn O’Her, viši potpredsednik za marketing Etihad ervejza, je rekao: „U decembru 2014. godine smo uveli potpuno drugačije iskustvo uvođenjem našeg novog aviona A380 u flotu, postavljajući nove standarde inovativnog dizajna, usluge i tehnologije. Nakon toga je u 2015. godini sprovedena neverovatno uspešna reklamna kampanja sa Nikol Kidman.“

“Ovaj imersivni film virtualne realnosti je ogroman iskorak u načinu na koji korisnicima predstavljamo brend Etihad ervejz i proizvode kroz visoko inovativne nove medijume. Zasnovana na uspehu naše skorašnje kampanje sa Nikol, odluka da unapredimo ovo partnerstvo je bila očigledna.“

Film, za čije stvaranje je bilo potrebno više od šest meseci, je sniman u Abu Dabiju i stvaran uz korišćenje vrhunske VR tehnologije. Avion A380 Etihad ervejza je korišćen tokom tri dana i potpuno prilagođen pre snimanja: ormari, sedišta i ostali delovi unutrašnjosti aviona su bili uklonjeni kako bi bila omogućena instalacija najnovijih Red Dragon kamera, koje su korišćene kako bi savršeno snimile kretanje glumice kroz avion. Stotine pojedinačnih svetala je bilo neophodno kako bi se omogućili glatki i neprekinuti kadrovi.

Etihad ervejz je sarađivao sa Barbarian grupom (Barbarian Group), ogrankom kompanije Šil (Cheil Worldwide) i sa kreativnom digitalnom produkcijom MediaMonks na stvaranju filma. Film je režirao priznati bračni par Entoni Atanasio (Anthony Atanasio) i Valeri Martinez (Valerie Martinez). Uvedena je filmska tehnika koja je osigurala kontinualnu produkciju bez prekida i prelaza, kojom su se postigli vrhunski VR rezulati.

Ola Bjerling (Ola Björling), globalni direktor za virtuelnu realnost u MediaMonks, je izjavila: „Kao multidisciplinarni medijum virtuelna realnost se mnogo više oslanja na veštinu i izvršenje nego bila šta što je pre toga urađeno. Verujemo da prikazivanje umeća u svako segmentu produkcije postavlja nove standarde za akciju uživo u virtuelnoj relanosti.“

Film virtuelne realnosti je dostupan na posebnom sajtu vr.etihad.com od 09:00 časova, 27. maja, dok će unapređena verzija sa stereo zvukom biti objavljena 17. juna. Kako bi doživeli potpuno iskustvo gledaoci će morati da preuzmu Oculus VR aplikaciju na posebnom sajtu avio-kompanije i da gledaju film koristeći se setovima za virtuelnu realnost, kao što su Oculus Rift ili Gugl kardbord. Gledaoci će takođe biti u prilici da gledaju film u verziji 360 stepeni na YouTube.

Etihad ervejz će 29. maja biti domaćin svečane premijere i diskusije posvećene filmu „Drugačiji“ u svom sedištu u Abu Dabiju. Zainteresovani će moći da se uključe uživo preko zvanične Facebook stranice Etihad ervejza u 10 časova i postave pitanja nekom od ključnih aktera filma.