Sa DJI dronovima na svetskom reli šampionatu u Španiji

U španskom gradu Salou, koji se nalazi oko 100km južno od Barselone od 5. do 8. oktobra odžan je svetski šampionat u reli vožnji “WRC  2017 – Rally de Espana”, a mi smo bili na licu mesta u saradnji sa najvećim svetskim proizvođačem dronova, kompanijom DJI.

Put u Barselonu je bio u malo nezgodno vreme zbog aktuelne političke situacije u Kataloniji, ali bez obzira na to, apsolutno sve je proteklo u najboljem redu. Dalje, iz Barselone smo se uputili u mali grad Salou, klasično turističko mesto na samoj obali, idealno za letovanje, gde je turistička sezona i dalje u punom jeku bez obzira što je oktobar mesec. Pored toga Salou je poznat i po održavanju jedne od trka svetskog šampionata u reli vožnji. Upravo je to bio razlog našeg putovanja, jer reli je jedan od tih sportova gde se za fotografisanje i video prenose koristi najsavremenija tehnologija, a između ostalog i DJI dronovi.

Dronovi su male, simpatične bespilotne letelice koje već godinama privlače pažnju i postale su pravi hit u svetu, a u poslednje vreme „drono-manija“ je zahvatila i Srbiju, tako da su dronovi postali sve popularniji čak i u našim krajevima. Inače, profesionalni dronovi koriste se pretežno u komercijalne svrhe za snimanje video spotova, koncerata, sportskih događaja, ali sve češće i snimanje svadbi ili drugih sličnih privatnih veselja, jer zbog specifične perspektive video snimci koji se naprave uz pomoć dronova su više nego atraktivni.

Pročitajte i tekst:  IFA 2017 uživo – Novi DJI dronovi

Prvi dan našeg putovanja iskoristili smo za razgledanje turističkih atrakcija i upoznavanje sa tradicionalnom španskom gastronomijom, ali već drugi dan rano ujutru zahvaljujući organizatoru koji nam je obezbedio specijalne akreditacije, bili smo na samoj reli stazi tokom održavanja Shakedown-a, koji podrazumeva neki vid zagrevanja reli automobila i isprobavanje staze. Biti odmah pored staze je zaista jedinstven doživljaj i tek tada, uz zaglušujuću buku automobila i miris benzina postaje jasno zašto je ovaj sport toliko popularan širom sveta i zašto ima toliko fanova.

Imali smo priliku da zajedno sa profesionalnim dron-pilotima učestvujemo u snimanju ovog događaja iz vazduha uz pomoć dronova DJI Inspire 2 i Phantom 4 Pro. Nakon toga posetili smo „Service Park“ u kome se vrši održavanje i servisiranje reli automobila. Bili smo gosti u garaži HYUNDAI tima i pored ostalog imali priliku da zavirimo i na kratko sednemo u jedan od njihovih reli automobila i vidimo unutrašnjost ovih moćnih vozila. Ali ipak najzabavniji deo je bio kada smo dobili specijalnu obuku za letenje dronom od strane licenciranih DJI dron pilota. Na obližnjem aerodromu namenjenom isključivo za let dronova upoznali smo se sa nekoliko modela DJI dronova, a zatim poleteli, u početku uz duple komadne instruktora, a zatim i potpuno samostalno. Isprobali smo najnovije modele iz Phantom generacije DJI dronova, kao i „DJI Mavic Pro Platinum“ model, popularan zbog svoje kompaktnosti. Ovo je idealan uređaj za amaterske fotografe, sportiste i avanturiste. Sposoban je da bude u vazduhu 30 minuta i poseduje 60% tiše motore u odnosu na svog prethodnika. Povećana autonomija leta i tiši rad obezbeđeni su integracijom nove elektronike, ali i bolje dizajniranim propelerima, koji su kompatibilni i sa Mavic Pro modelom.

Pročitajte i tekst:  Surovi profesionalac - BenQ PhotoVue SW271 monitor

DJI Phantom 4 Pro Obsidian je dron namenjen profesionalnim fotografima. Naslednik je legendarnog Phantom 4 Pro drona koji je pravio fantastične fotografije iz vazduha. Kućište modela Obsidian napravljeno je od magnezijuma, a ugrađena kamera poseduje 4K rezoluciju sa 60 fps mogućnošću snimanja.

Ipak, svima se naročito dopao mali i najjeftiniji model drona „DJI Spark“, koji je namenjen za široku upotrebu, a posebno je atraktivan zbog mogućnosti kontrolisanja drona putem pokreta ruke zahvaljujući integrisanoj „Gesture Control“ funkciji, pa tako upravljanje ovim dronom ponekad izgleda kao deo nekog naučno-fantastičnog filma i svakom slučaju više nego zabavno.

I tako uz lično iskustvo upravljanja različitim modelima DJI dronova završilo se i naše pomalo avanturističko putovanje u Španiju i upoznavanje na specifičan način sa ovim bespilotnim letelicama.

Više informacija o pomenutim modelima dronova na www.dji.com

Izvor: Polarotor.rs