Sennheiser AMBEO SMART HEADSET – revolucionarne in-ear slušalice

Kompanija Sennheiser poslala nam je pretprodukcijski primerak veoma interesantnih slušalica koje su nazvali AMBEO SMART HEADSET. Prema njihovim navodima, ove slušalice će u varijanti koju smo dobili na test (sa lightning konektorom za Apple uređaje), ali i u varijanti sa USB Type-C konektorom (za Android uređaje) biti dostupne na tržištu nakon IFA sajma koji će se u septembru održati u Berlinu.

Već i sam naziv proizvoda ukazuje da nisu u pitanju obične slušalice. „Ambeo“ ukazuje da slušalice verno prenose ambijentalnu atmosferu, a „Smart“ da osim osnovne reprodukcije zvuka one obavljaju još neke, pametne, funkcije.

Prva neobičnost ovih slušalica je što poseduju čak tri mikrofona. Jedan je na standardnom mestu, na kabliću, i služi za telefonske razgovore, dok su preostala dva mikrofona smeštena na same slušalice. Njihova pozicija, kao i široki ugao „hvatanja“ zvuka omogućavaju da se praktično bez ikakvog prigušenja snimi ceo zvuk iz okruženja. Osim toga, različitost lokacija na kojima se nalaze omogućava da se stvori ambijentalni zvuk, kome je moguće tačno odrediti lokaciju izvora u prostoru koji nas okružuje.

Najbolje od svega je što taj zvuk može, kao i običan, da se bez problema ukomponuje sa video zapisom koji se snima i da se kasnije reprodukuje na bilo kojim drugim slušalicama ili zvučnicima. To je omogućeno time što, Apple uređaji automatski prepoznaju ove Sennheiser AMBEO SMART HEADSET kao eksterni mikrofon i praktično sve aplikacije za snimanje video zapisa automatski preuzimaju zvuk sa njih.

Pročitajte i tekst:  Otkrivamo da li će naredni HONOR telefoni zaista imati Google servise

Kontrole na slušalicama smeštene su na kablu, preko kojih je moguće podešavati jačinu zvuka, aktivirati snimanje u mikrofonima, kao i obavljati druge uobičajene stvari. Međutim, unutar kutijice u kojoj se nalaze kontrole smeštena je napredna elektronika – analogno/digitalni konverter kompanije, kao i mikrofonski pretpojačalo. Zahvaljujući njima, kvalitet zvuka koji se snima je na vrhunskom nivou. Takođe, u slušalicama je implementirana i SoftLimit tehnologija čiji je zadatak normalizacija zvuka prilikom snimanja i reprodukovanja, kako ne bi došlo do njegove distorzije.

Sennheiser AMBEO SMART HEADSET su specifične i po tome što mogu da u realnom vremenu procesiraju zvuk. Naime, same slušalice lepo naležu u ušne školjke i time znatno prigušuju eksterne zvuke, koji su praktično nečujni kada se sluša neka muzika. Međutim, u praksi je često potrebno da se čuju i neki ambijentalni zvuci, što je najvažnije ukoliko se nalazite u saobraćaju, na primer. U toj situaciji moguće je uključiti snimanje eksternih zvukova i njihovo reprodukovanje u realnom vremenu na slušalice, ali u jačini koja odgovara korisniku. Na taj način se dobija osećaj ambijentalnog prisustva dovoljan da korisnik bude svestan okruženja u kome se nalazi, ali da pri tome ti eksterni zvuci ne ugrožavaju kvalitet muzike koja se recimo reprodukuje sa telefona.